Arhiv marec, 2019

Izšel GNOME 3.32 »Taipei«

GNOME je verjetno najbolj priljubljeno namizje za Linux, zato je novica in novi različici vedno pomembna stvar.

GNOME Foundation je po šestih mesecih razvoja izdalo novo različico svojega namizja, ki sedaj nosi oznako GNOME 3.32 'Taipei'. Na novi različici je delalo 798 razvijalcev, v njej pa je menda kar 26.438 sprememb napram prejšnji.

Večina teh sprememb je seveda razhroščevalne narave, nekaj pa je tudi vizualnih novosti, ki dajejo novi različici bolj svež in sodoben videz. Osnovne barve so sedaj izrazitejše, gumbi za preklapljanje so obarvani glede na to ali je funkcija vključena ali izključena, spremenjen, bolj prijazen in bolj konsistenten je videz aplikacij, s povečanjem osveževanja pa je slika bolj tekoča, kar je vidno predvsem pri animacijah. Več o novostih si lahko preberete tukaj.

Zanimiva je tudi eksperimentalna funkcija, imenovana Fractional scaling (delna, frakcijska povečava), ki dele namizja poveča tako, da so bolje vidni na večjih zaslonih. Izbirati je mogoče med celoštevilnimi povečavami (1,2,3..) ali pa četrtinskimi (1,25, 1,5, 1,75…) in tako nastaviti velikost, ki je najbolj primerna uporabnikovemu zaslonu.

Več…

No Comments

SUSE spet neodvisen

SUSE, prvo podjetje, ki je začelo tržiti Linux v poslovne namene, je skozi zgodovino zamenjalo kar nekaj lastnikov, od sredine marca pa je spet – samostojno.

Vsak, ki je kdaj vsaj razmišlja o Linuxu, je slišal za SUSE in njihovo distribucijo OpenSUSE, če nje drugega, si je zapomnil njihovo maskoto – gekona. Zgodovina SUSE sega tja v leto 1992, ko so trije študenti matematike Roland Dyroff, Burchard Steinbild in Hubert Mantel ter Thomas Fehr, ki je ta študij pravkar končal in delal kot programer, ustanovili podjetje z imenom Gesellschaft für Software und System Entwicklung ali na kratko S.u.S.E (kasneje so ga spremenili v SuSE, na koncu pa v SUSE). Kot uradni logotip so si izbrali gekona z imenom Geeko, ker je beseda na eni strani podobna besedi »gecko«, ki označuje gekona, na drugi pa besedi »geek«. Podjetje je naprej izdelalo lastno distribucijo Linuxa (SLS) iz katere je kasneje nastal Slackware, ko so tega leta 1994 lokalizirali v nemški jezik pa je nastal S.u.S.E. Linux 1.0, prva distribucija po imenom podjetja. Podjetje začelo rasti, a je leta 2003 zapadlo v krizo in podjetje je bilo prisiljeno iti v prodajo, kupil pa jih je Novell za 210 milijonov dolarjev. Nato je bil sedem let mir, potem pa se je leta 2010 pojavil Attachmate Group in za 2,2 milijardi dolarjev prevzel Novell. Štiri leta kasneje, torej 2014, se je Attachmate Group združil z Micro Focusom in nastal je Micro Focus Group., znotraj katerega je SUSE posloval kot samostojna poslovna enota.

In tako je bilo do preteklega petka, ko je investicijsko podjetje EQT od Micro Focusa za 2,5 milijarde dolarjev odkupila SUSE in ga s tem naredila spet za samostojno podjetje.

In kaj to pomeni za prihodnost OpenSUSE, Linuxa in odprtokodnih rešitev nasploh? Tega seveda še ne vemo, je pa osamosvojitev zanimiva poteza, posebej v luči IBM-ovega prevzema Red Hata nekaj mesecev nazaj.

Vir: SUSE

No Comments

Kazenska ovadba zaradi vsiljevanja Windows

Člen koalicijske pogodbe vladajočih strank na nemškem Spodnjem Saškem, ki vključuje tudi prisilni prehod iz Linuxa na Windows, je predmet kazenske ovadbe.

To, da izbira med Linuxom in Windows oziroma med odprtokodnimi in lastniškimi rešitvami že dolgo ni več tehnološko ampak izključno politično vprašanje, je jasno že dolgo. In redko kje je to vidno nazorneje kot v Nemčiji, kjer je odmevnih primerov političnega in ne tehnološko/finančnega vmešavanja politike kar nekaj. Najnovejši primer je Spodnja Saška. Tam trenutno vladata stranki SPD in CDU, ki sta v svoji koalicijski pogodbi med drugim zapisali tudi to, da bosta v času svoje vladavine poskrbeli za to, da bo javna uprava te zvezne države prešla iz OpenSuse Linuxa spet nazaj na Windows.

»Ta odločitev je potrebna ponovnega pravnega preverjanja!«,  se je za založbo Heisse dokaj taktično izrazil Axel Braun, direktor svetovalne hiše Axxite, ki je proti ministrskemu predsedniku Stephanu Weilu, finančnemu ministru Reinholdu Hilbersu in članom kalicijskih strank SPD in CDU v spodnjesaškem parlamentu vložil ovadbo. V njej jim, nič kaj taktno, očita »ustanovitev kriminalne združbe s ciljem narodne izdaje, kršitve nemške Splošne uredbe o varstvu podatkov ter neodgovorne porabe denarja davkoplačevalcev Spodnje Saške.«

V ozadju ovadbe je namera spodnjesaških finančnih oblasti, med katere sodijo vsi finančni uradi, da okoli 12.000 računalnikov namesto z Unixom oziroma Linuxom, ki ga uporabljajo že dolga četa, opremijo z Windows. Prehod naj bi se začel še letos.

V ovadbi Braun navaja, da je bila odločitev sprejeta brez tehničnih ali funkcionalnih argumentov, pred prehodom ni bila izvedena ocena tveganja in stroškov, prav tako pa od Redmonda niso dobili zadovoljivih odgovorov o tem, kateri vse podatki se izmenjujejo med Windows in Microsoftom, kar je seveda v nasprotju z nemško Splošno uredbo o varstvu podatkov (DSGVO).

Lahko ovadba kaj doseže? Braun in  njegovi odvetniki menijo, da ne in da se, glede na politično klimo, državno tožilstvo niti odzvalo ne bo, kaj šele da bi sprožilo preiskavo…

Več…

No Comments