Archive for januar, 2021

Nič več »superpiškotkov«

Nova različica Firefoxa ne podpira Flasha in ščiti pred najbolj zoprnimi piškotki.

Adobov Flash je mrtev in po pričakovanju tudi brskalniki ukinjajo podporo zanj. Nova različica Firefoxa, ki je izšla včeraj, tako Flasha ne podpira več in tudi možnosti, da bi ga usposobili ročno, več ni. A to je le manjša sprememba oziroma novost, ki jo prinaša Firefox 85.

Druga, bolj pomembna je ta, da nova različica vsebuje zaščito proti tako imenovanim »superpiškotkom«. Kaj pa je to? Firefox (pa tudi drugi brskalniki) je že do sedaj preprečeval piškotke sledilnikov in skript podjetij, ki za izdelavo profilov uporabnikov glede na brskalne navade in namenom ciljanega oglaševanja, uporabljajo tako imenovane »sledilnike prstnih odtisov«. A ker je to splošno znano, so se začeli pojavljati tako imenovani superpiškotki, ki spremljajo vsebino predpomnilnika in ki se brskalniku skrijejo tako, da jih njegov varnostni mehanizem ne zazna.

Mozilla je v včeraj izšli Firefox 85 vgradila mehanizem, ki sicer ne zna preprečiti prenosa teh superpiškotkov, lahko pa krepko omeji njihovo sposobnost spremljanja vaših spletnih dejavnosti tako, da za vsako obiskano spletno stran ustvari svoj predpomnilnik. In kako lahko to pomaga? Če je nek piškotek skrit v recimo sliki na eni spletni strani, ne bo mogel spremljati uporabnika, kot ta obišče drugo spletno stran.

Več…

No Comments

Zdaj je čas za odprto kodo…

Vsa podjetja naj sprejmejo odprtokodne rešitve, pravi – Microsoft.

 »Microsoft je bil na napačni strani zgodovine, ko je na začetku stoletja eksplodirala odprtokodna koda,« je lani dejal Brad Smith, eden od vodij Microsofta in s tem prvi javno priznal, da so se v Redmondu motili glede odprtokodnega poslovnega modela. Da je »razmišljanje« Steva Ballmerja iz leta 2001, ko je dejal, da je Linux »rak, ki se v smislu intelektualne lastnine veže na vse, česar se dotakne«, mimo in da so nastopili novi časi. Časi, v katerih Microsoft postaja antiteza svoje preteklosti, saj je vedno večji zagovornik in razvijalec odprtokodnih rešitev. Da je res tako, govori tudi zapis v blogu Sarah Novotny, vodja odprtokodnega oddelka pisarne Azure Microsoftovega glavnega tehnološkega direktorja (CTO). V njem je opisala »štiri lekcije, ki se jih tehnološka industrija v tej novi dobi dela na daljavo lahko nauči od odprte kode«.

»Leto 2020 je bistveno spremenilo način dela številnih podjetij in skupin … .. Vendar pa je za tiste, ki se ukvarjamo z odprto kodo, delo na daljavo že vrsto let običaj. Odprtokodne skupnosti so namreč velike, globalno razširjene in zahtevajo učinkovito sodelovanje od razvijalcev po vsem svetu,« je zapisala in nadaljevala: »Pred nekaj leti ste za usklajevanje pobud za programsko opremo, vzpostavitev odprtih standardov ali pa se dogovoriti o politiki med več velikimi tehnološkimi podjetji, pogosto potrebovali večmesečna pogajanja, sestanke, razprave in kopico odvetnikov… odprta koda je to popolnoma spremenila in postaja splošno sprejet model sodelovanja med podjetji.«

Več…

No Comments

Vzemite kozarček, prišel je Wine 6.0

Nova, najbolj obsežna in robustna nadgradnja Wine do zdaj, je nared za prenos, prinaša pa preko 8000 izboljšav.

Če želite v okolju Linux zagnati kak program, pisan za Windows, je Wine vsekakor ena od najbolj zanimivih rešitev, saj na dokaj preprost način omogoča prav to. Izkušnja do sedaj sicer ni bila enaka in tudi vsi programi niso delovali, a projekt gre naprej, z vsako različico je boljši in podpira več programov.

Pravkar izšel Wine 6.0 izboljšave na področju grafičnega prikaza, upodabljanja besedila, zvoka in videa, podpira že več kot 27.500 aplikacij in iger za Windows, med katerimi sta recimo tudi Microsoft Office in Photoshop, med igrami pa tudi bolj zahtevne, kot so StarCraft, Final Fantasy XI Online in Team Fortress II.

Več (changelog)…

No Comments