Archive for oktober, 2020

LibreOffice 7.0.3 na voljo prej od napovedi

The Document Foundation je le tri tedne po izidu LibreOffice 7.0.2. izdal različico 7.0.3, ki vsebuje več kot 90 popravkov.

Izid različice 7.0.3 je bil napovedan za prvi ali drugi teden novembra, a so izid malce pospešili. Nadgradnja vsebuje kar 92 popravkov, ki si jih lahko ogledate tukaj, naslavljajo pa težave z združljivostjo z Microsoftovim Office oziroma formati XLSX, DOCX in PPTX, nekatere napake v Calcu in še kaj, zato je nadgradnja več kot priporočljiva.

Več…

No Comments

Sedem okusov Ubuntu 20.10

Canonical je pred dvema dnevoma objavil izid Ubuntu 20.10 »Groovy Gorilla«, ki med drugim vsebuje jedro 5.8, podpira GNOME 3.38 in je optimiziran tudi za Raspberry Pi 4. »Sijajna gorila« bo na voljo v sedmih različicah: Ubuntu Studio 20.10 za multimedijske uporabnike, Kubuntu 20.10 z grafičnim okoljem KDE Plasma 5.19.5, Lubuntu 20.10 z okoljem LXQT 0.15.0, »navadni« Ubuntu Budgie 20.10, Ubuntu MATE 20.10 za igralce, Xubuntu 20.10 z okoljem Xfce 4.14 in Ubuntu Kylin 20.10 z okoljem UKUI 3.0.

Več informacij o vsaki od naštetih distribucij najdete na povezavah do njih.

No Comments

Kako sneti YouTube video v Linuxu?

Orodje, imenovano youtube-dl, omogoča prenos YouTubovih datotek mp4 in webm v lokalni računalnik.

Glede na to, da je svet dokaj dobro pokrit z žičnimi in brezžičnimi internimi povezavami potreb po snemanju spletnih videoposnetkov na lokalne naprave ni ravno veliko, so pa. Recimo če je povezava bolj počasna in je video zaradi nje »kockast«. V tem primeru je bolje, če se predhodno sname in nato v miru ogleda. In kako takšno snemanje poteka v Linuxu?

Možnosti je kar nekaj, tudi nekaj univerzalnih spletnih orodij obstaja, a nekako najbolj elegantna in hitra rešitev je uporaba programčka youtube-dl. Zapisan je v pythonu, dosegljiv pa preko ukazne vrstice. Torej se ga namesti z ukazom:

$ sudo apt-get install youtube-dl

Ko je enkrat nameščen, je uporaba dokaj preprosta:

$ youtube-dl <video URL>

Video, v katerem mladiček pande s kihanjem prestraši svojo mamo, se sname torej:

$ youtube-dl https://www.youtube.com/watch?v=93hq0YU3Gqk

Kljub temu, da ukaz nosi ime po YouTubu, pa deluje tudi za kopico drugih storitev. Preko Dailiymotion je kihajočega pando mogoče sneti z ukazom:

$ youtube-dl https://www.dailymotion.com/video/x2xsij

Ko je video enkrat snet, ga je mogoče z dvoklikom predvajati v kakšnem od nameščenih predvajalnikov. Seveda je pri vsem skupaj potrebno paziti, da se s snemanjem ne krši avtorskih pravic lastnika…

Zadnja novica [25.10.2020]:

Združenje ameriške glasbene industrije RIAA je z grožnjo tožbe doseglo, da je GitHub program začasno odstranil, saj naj bi kršil avtorsko zakonodajo…

No Comments

Bo vojne za namizje kmalu konec?

Eric S. Raymond, znani zagovornik odprtokodne filozofije in predsednik Open Source Initiative meni, da bo zmagovalec kmalu jasen in da bo to Linux.

Zadnje čase smo priča precej »spravljivemu« odnosu Microsofta napram odprtokodnemu pristopu in tudi Linuxu kot takemu. Pred nekaj leti si niti v sanjah ne bi predstavljali, da bodo v Redmondu naredili karkoli, da bi podprli karkoli, kar bi dišalo Linuxu, nato pa so prišli z nečim, kar se imenuje prišel Windows Subsystem for Linux (WSL), ki omogoča zagon Linuxovih programov znotraj Windows. Ta je v svoji drugi različici dobil podporo za celotno jedro Linuxa, integracijo njegovih datotek, DirectX za Linux, datotečni sistem Linux, vedno več pa je tudi podpore programom, ki tečejo v Linuxovem grafičnem vmesniku. In potem je tu še brskalnik Edge za Linux, pa Azure Sphere OS… Kaj to pomeni? Kam vse to vodi?

Eric S. Raymond meni, da bo Microsoft počasi zmanjšal aktivnosti na področju namiznih operacijskih sistemov in jo usmeril v razvoj oblačne tehnologije Azure, ki mu že sedaj prinaša največ prometa. Posledica tega bo, da se bo Windows iz samostojnega sistema vse bolj spreminjal v emulator, ki bo tekel na Linuxovem jedru.

Več…

No Comments