Archive for avgust, 2021

Umetna inteligenca, računalniški vid in zvočni učinki

Vse to, kar smo našteli v naslovu in še kaj prinaša nova različica urejevalnika videa OpenShot 2.6.0.

OpenShot je brezplačen, odprtokoden urejevalnik videa, na voljo pa je za vse tri najbolj priljubljene namizne operacijske sisteme – Windows, macOS in Linux, po novem pa je na voljo tudi za prenosnike Chromebook.  OpenShot Studios program razvija že več kot desetletje, različica 2.6.0 pa prinaša nekaj precej zanimivih novosti.

Najbolj vidni so novi slikovni in zvočni učinki, med katerimi je nekaj takšnih, ki uporabljajo pomoč umetne inteligence in računalniškega vida. Umetna inteligenca in računalniški pomagata pri stabilizaciji posnetkov, odkrivanju predmetov in sledenju gibanja, kar zadeva zvočne učinke pa je mogoče uporabljati kompresijo zvoka, parametrični izenačevalnik (parametric EQ), odmev, popačenje (distortion) in druge učinke kar v OpenShot, torej brez uporabe zunanjih namenskih programov. Zvočni učinki so sicer zaenkrat še dokaj generični, a so kljub temu dobrodošla novost.

Med ostalimi novostmi je potrebno omeniti izboljšano orodje za transformacijo (Transform Tool), izboljšan drsnik (Zoom Slider) za prikaz predogleda, izboljšano orodje za obrezovanje slike (Snapping), dodanih je več kot 1000 emotikonov (emoji) in še kaj bi se našlo. In precej je bilo narejenega tudi na zmogljivosti.

Več…

No Comments

Vse najboljše, Linux

Linux danes praznuje trideseti rojstni dan in danes ga najdemo, no ja, povsod…

Minila so tri desetletja odkar je Linus Torvalds razkril načrte za izdajo brezplačnega in odprtokodnega operacijskega sistema, ki bo vseboval ukazni nabor, podoben tistemu v Unixu. Stvar je od takrat šla dokaj nenavadno pot in naprave, ki jih poganja dobesedno več sto različnih operacijskih sistemov, temelječih na Linxovem jedru, najdemo na vsakem koraku. Kar zadeva računalniško namizje je zaenkrat še precej daleč za Windows in macOS, kar zadeva mobilne naprave, strežnike in naprave IoT pa jih prekaša na vsej črti.

A tudi na namizju bi se stvari lahko v bližnji prihodnosti spremenile, saj so pisarniški paketi, spletni brskalniki, programi za obdelavo slik, videa in izdelavo animacij že izredno zmogljivi, velik korak naprej, kar je za popularizacijo uporabe izrednega pomena, pa je bil narejen tudi pri razvoju iger. Pri slednjih je vsekakor potrebno omeniti podjetje Valve, ki je s svojim Steam Linux  spremenila v platformo za igranje, ki se za igranje že skoraj lahko kosa z Windows na osebnih računalnikih. In ko smo že pri tem – podjetje razvija tudi ročno igralno konzolo Steam Deck, ki bo prav tako temeljila na Linuxu.

Linux je v tridesetih letih prehodil dolgo in zanimivo pot. Kdo ve, kaj bo prineslo naslednjih trideset… ▪

No Comments

Kaj prinaša GNOME 41

GNOME 41 naj bi po načrtih izšel prihodnji mesec, kaj bo prinesel, pa je mogoče videti v končno izšli beta-različici.

Grafično okolje GNOME bo prihodnji mesec dobilo novo nadgradnjo z oznako 41. Po dokaj obsežni nadgradnji GNOME 40, ki je izšla pred nekaj meseci in je prinesla kopico vizualnih prilagoditev ter kar nekaj novosti in sprememb, velikih premikov seveda ne gre pričakovati, nekaj zanimivih sprememb pa vsekakor bo. Tako gre sklepati po tem, kar je mogoče videti v beta-različici, ki je (končno) luč sveta ugledala včeraj.

In kaj bo novega? Na kratko – podprti so klici SIP/VoIP, izboljšana je podpora za Wayland, Koledar zna končno odpreti datoteke ICS, nadzorni center je dobil nekaj novih zavihkov, GNOME Music je dobil nov uporabniški vmesnik in tako naprej. Če bi radi zadevo preizkusili v praksi, lahko snamete GNOME OS 41 Nightly build in za zagon uporabite GNOME Boxes.

Več…

No Comments