Archive for december, 2017

Pentagon bo prihodnje leto bistveno več vlagal v odprto kodo

Predlagani finančni načrt za fiskalno leto 2018 vsebuje postavko, ki bo Pentagonu dodelila bistveno višja sredstva za uporabo odprtokodne programske opreme, hkrati pa mu nalaga, da bo moral vsak program, ki ne nosi oznake zaupnosti ali pa je izdelan posebej za Pentagon, biti narejen na odprtokodni platformi.

Pentagon oziroma ameriško obrambno ministrstvo na prvi pogled nista organizaciji, ki sta programsko intenzivni. A potrebno je vedeti, da gre za največjega posamičnega delodajalca na svetu. Veliko njih sicer naokoli koraka v škornjih in nosi puške, a njihovo delo vključuje tudi poročila, informiranje, upravljanje s podatki in seveda upravljanje organizacije same, kar pa je informacijsko zelo intenzivno, varnostno občutljivo in drago. Pentagon si s tem obeta nižanje stroškov, hkrati pa povečanje stopnje varnosti. Varnosti? Seveda – Bob Gourley, ustanovitelj varnostno svetovalnega podjetja Cognitio je zadevo opisal z: »Kako bi Trojanci reagirali, če bi bil konj, ki so jim ga podarili Grki, steklen in bi lahko videli skozenj?«…

Več…

No Comments

Evropska unija in Evropsko združenje za prosto trgovino obljubljata podporo odprtokodnim rešitvam za e-upravo.

V Estoniji so se zbrali ministri iz 32 držav Evropske skupnosti in Evropskega združenja za prosto trgovino z namenom sprejetja Talinske deklaracije o e-upravi. Udeleženci konference so odprtokodno programsko opremo (OSS) opredelili kot ključen dejavnik za dosego ambicioznih načrtov, ki so si jih na področju e-uprave zadali do leta 2020.

Med sklepe so med drugim zapisali tudi zavezo k »aktivni uporabi odprtokodnih rešitev in odprtih standardov pri gradnji/prenovi informacijskih in komunikacijskih (ICT) sistemov in rešitev«. Pri tem je zelo pomembno dvoje – aktivna uporaba OSS bo vključevala tudi rešitve, ki jih EU razvija ali promovira na področju interoperabilnosti in standardizacije informacijskih procesov ter preprečevanje odvisnosti od ponudnika (vendor lock-in).

Več…

No Comments