Archive for julij, 2023

Prvi »skupni« zemljevidi

Meta, Amazon in Microsoft so v okviru združenja Overture Maps Foundation objavili prvo odprto zbirko zemljevidov.

Overture Maps Foundation je skupna iniciativa Amazon Web Services (AWS), Meta, Microsoft in TomTom, ki je bila ustanovljena decembra 2022 z namenom razvoja in ohranjanja interoperabilnega odprtega zemljevida, ki bi ga lahko uporabljali vsi razvijalci.

V začetku julija je Overture Maps Foundation izdala prvi svetovni odprti zemljevid podatkov, ki vključuje 59 milijonov zanimivih mest (POI), 780 milijonov zgradb, zemljevid prometnih omrežij ter oznake upravnih meja. Podatki temeljijo na odprtih podatkih, ki jih je zbral Overture Maps Foundation in njegovi člani, in so bili preverjeni in združeni skozi vrsto postopkov kakovosti. Podatki so na voljo za prenos v formatu GeoJSON s spletne strani Overture Maps Foundation.

Izdaja prvega svetovnega odprtega zemljevida podatkov je pomemben korak za Overture Maps Foundation in njen cilj, da ustvari odprt, interoperabilen in kakovosten nabor zemljevidov, ki bi jih lahko uporabljali vsi razvijalci, saj bodo podatki uporabni za široko paleto aplikacij, vključno z navigacijo, iskanjem in lokalno trgovino.

Več…

No Comments

Git alternative

Git je priljubljena platforma za upravljanje z izvorno kodo, vendar ni edina. Obstaja kar nekaj drugih, ki ponujajo podobne funkcije. Recimo Fossil, Mercurial in Subversion...

Fossil. Fossil je vsestranska platforma za upravljanje z datotekami, ki ponuja široko paleto funkcij, vključno z upravljanjem z izvorno kodo, upravljanjem projektov in upravljanjem dokumentacije. Fossil je odprtokodna platforma in jo je mogoče uporabljate za brezplačne ali komercialne namene. Je tudi  najbolj prilagodljiva platforma, vendar pa tudi najbolj zapletena, zato se morda ne bo najbolje obnesla za začetnike.

Mercurial. Mercurial je še ena priljubljena platforma za upravljanje z izvorno kodo. Je distribuirani sistem upravljanja z izvorno kodo, kar pomeni, da lahko spremembe delijo več uporabnikov hkrati. Mercurial je odprtokodna platforma, ki jo lahko uporabljate za brezplačne ali komercialne namene, je pa precej manj prilagodljiva kot Fossil.

Subversion. Subversion je centraliziran sistem upravljanja z izvorno kodo, kar pomeni, da je treba vse spremembe narediti na centralnem strežniku. Subversion je starejši sistem kot Git in Mercurial, vendar je še vedno priljubljen, zlasti v podjetjih. Subversion je odprtokodna platforma, ki jo lahko uporabljate za brezplačne ali komercialne namene, je pa, enako kot Mercurial, manj prilagodljiva kot Fossil.

Vse tri omenjene platforme ponujajo podobne funkcije kot GitHub. Lahko jih uporabljate za upravljanje z izvorno kodo, sodelovanje z drugimi uporabniki in izdajanje svojega dela. Za katero se torej odločiti? Vse je seveda odvisno od potreb. Če potrebujete platformo, ki ponuja široko paleto funkcij in je zelo prilagodljiva, potem je najboljša izbira Fossil, Mercurial ponuja zelo hitro in enostavno uporabo, Subversion pa krasi preprostost in usmerjenost v poslovno uporabo. ▪

No Comments

Thuderbird 115: Novi vmesnik je končno tu

Želijo si, da bi nova različica brezplačnega poštnega odjemalca privabila predvsem nove uporabnike.

Thunderbird 115 predstavlja popolnoma nov vmesnik: Med drugim ima odjemalec elektronske pošte v izdaji Supernova dinamično orodno vrstico, ki na enem mestu združuje različne funkcije svojih predhodnikov. Glede na kontekst – na primer aktivni zavihek – orodna vrstica prikazuje različne možnosti. Poleg tega so razvijalci velik del funkcij, ki so se prej nahajale v menijih in podmenijih, umestili v tako imenovani AppMenu. Pod oznako ≡ desno v orodni vrstici naj bi uporabniki v prihodnje hitreje našli želeno funkcijo, tako kot v Mozillinem brskalniku Firefox.

Privzeto Thunderbird zdaj prikazuje tri stolpce – pogled računa in mape, pregled prejete pošte in trenutno izbrano e-pošto, dodana je možnost nastavljanja razmika med posameznimi elementi in s tem prikaza več elementov, kar pride posebej prav pri uporabi v prenosnikih in drugih napravah z manjšimi zasloni, novost je tudi enoten poštni predal, ki združuje vse uporabniške račune in še kaj se najde. Več o novostih lahko preberete v uradnem blogu izdelka.

Več…

No Comments

Red Hat razjezil odprtokodno skupnost

Sredi junija je Red Hat napovedal, da izvorna koda operacijskega sistema Red Hat Enterprise Linux (RHEL) ne bo več javno dostopna.

RHEL je namenjen poslovnim strankam in je običajno na voljo v okviru pogodb o plačljivi podpori. Odslej bodo izvorne kode nekaterih različic RHEL na voljo le prek portala za stranke in ne bodo več javno dostopne posamično kot razpakirani izvorni paketi (Source RPM, SRPM), je hčerinsko podjetje IBM objavilo v zapisu na blogu. Odslej je edini javni vir izvorne kode, povezane s sistemom RHEL, program CentOS Stream. Mimogrede – sprva sploh ni bilo načrtovano, da bi odločitev sporočili javnosti, je v nekem intervjuju pojasnil razvijalec podjetja Red Hat Carl George.

Ravnanje podjetja Red Hat je v odprtokodnem okolju sprožilo številne razprave in predvsem kritike, saj podjetje s tem otežuje ustvarjanje »replik« RHEL, s čemer se odmika od osnovne ideje odprte kode. Največja težava je v tem, da ima RHEL kot distribucija posebno vlogo. Je namreč verjetno najpomembnejša poslovna distribucija Linuxa. Številna podjetja za RHEL certificirajo svojo strojno opremo in zlasti programske izdelke, namenjene poslovnim strankam, kot so kompleksne spletne aplikacije, sistemi podatkovnih zbirk ali vmesna programska oprema. Zato zagotavljajo stabilno delovanje le pod določenimi različicami RHEL, podporo strankam pa nudijo le, če je programska oprema nameščena na tako certificiranih sistemih. Ker pa je postopek certificiranja pogosto zamuden in drag, so mnoga podjetja posegla po »replikah« RHEL. Te nudijo (večinoma) enako delovno okolje, ne da bi bilo treba podpisati relativno drago pogodbo o podpori z družbo Red Hat. Takšen brezplačen klon RHEL je nekoč bil recimo CentOS. Tega je leta 2014 prevzel Red Hat in ga prenovil tako, da je bil klasični CentOS še vedno kopija RHEL, CentOS Stream pa predogled prihajajočega RHEL.

In kaj na to pravijo pri Red Hatu? Vodja podjetja, Mike McGrath, je v dokaj čustvenem blogu nekatere kritike obtožil, da so ga osebno napadli in navajali neresnične trditve. Zapisal je, da družba še naprej v celoti podpira idejo odprte kode in pojasnil, da Red Hat veliko vlaga v prosto programsko opremo, kar pa ni mogoče brez delujočega poslovnega modela. Predpostavka, da brezplačne replike vodijo k večjemu številu strokovnjakov za RHEL in navsezadnje k večji prodaji v samem podjetju Red Hat, ne ustreza resničnosti. Prevzem nespremenjene kode brez dodane vrednosti je resnična nevarnost za odprtokodna podjetja. Nekateri uporabniki so njegove pripombe takoj primerjali z »Odprtim pismom ljubiteljem«, ki ga je leta 1976 napisal Bill Gates, drugi pa poudarili, da tudi Red Hat »živi« od dela drugih, na primer jedra Linuxa ali programske opreme tretjih oseb, ki jo vsebuje RHEL. ▪

No Comments