Git alternative


Git je priljubljena platforma za upravljanje z izvorno kodo, vendar ni edina. Obstaja kar nekaj drugih, ki ponujajo podobne funkcije. Recimo Fossil, Mercurial in Subversion...

Fossil. Fossil je vsestranska platforma za upravljanje z datotekami, ki ponuja široko paleto funkcij, vključno z upravljanjem z izvorno kodo, upravljanjem projektov in upravljanjem dokumentacije. Fossil je odprtokodna platforma in jo je mogoče uporabljate za brezplačne ali komercialne namene. Je tudi  najbolj prilagodljiva platforma, vendar pa tudi najbolj zapletena, zato se morda ne bo najbolje obnesla za začetnike.

Mercurial. Mercurial je še ena priljubljena platforma za upravljanje z izvorno kodo. Je distribuirani sistem upravljanja z izvorno kodo, kar pomeni, da lahko spremembe delijo več uporabnikov hkrati. Mercurial je odprtokodna platforma, ki jo lahko uporabljate za brezplačne ali komercialne namene, je pa precej manj prilagodljiva kot Fossil.

Subversion. Subversion je centraliziran sistem upravljanja z izvorno kodo, kar pomeni, da je treba vse spremembe narediti na centralnem strežniku. Subversion je starejši sistem kot Git in Mercurial, vendar je še vedno priljubljen, zlasti v podjetjih. Subversion je odprtokodna platforma, ki jo lahko uporabljate za brezplačne ali komercialne namene, je pa, enako kot Mercurial, manj prilagodljiva kot Fossil.

Vse tri omenjene platforme ponujajo podobne funkcije kot GitHub. Lahko jih uporabljate za upravljanje z izvorno kodo, sodelovanje z drugimi uporabniki in izdajanje svojega dela. Za katero se torej odločiti? Vse je seveda odvisno od potreb. Če potrebujete platformo, ki ponuja široko paleto funkcij in je zelo prilagodljiva, potem je najboljša izbira Fossil, Mercurial ponuja zelo hitro in enostavno uporabo, Subversion pa krasi preprostost in usmerjenost v poslovno uporabo. ▪

Comments are closed.