Archive for januar, 2010

Odgovor na odprto pismo

Na ministrstvu za javno upravo (MJU) so pojasnili, da se zavedajo problema pri funkcionalnosti elektronskega podpisovanja, ki pa je problematično predvsem pri starejših aplikacijah. Ta problem rešujejo fazno. Prvi sistem, kjer testirajo novejše tehnološke rešitve elektronskega podpisa, je eVEM. Po tem pa bodo sistem posodobili tudi v okviru portala e-Uprava.

Sicer pravijo, da v novih javnih naročilih od dobaviteljev informacijskih sistemov zahtevajo, da delujejo tudi na različnih brskalnikih. Tako morajo nove aplikacije, ki so predmet javnega razpisa, delati tako na Internet Explorerju in na Mozilli Firefox ter na operacijskih sistemih Linux, Mac OS in Windows XP ter Vista).

E-podpisovanje

Trenutno se e-podpis zahteva izključno pri uporabi e-obrazcev, ko uporabnik oddaja e-vlogo določenemu organu javne uprave. Trenutno je na državnem portalu objavljenih takih 213 vlog, kar je četrtina od vseh 843 vlog, ki so uporabnikom na voljo, so še pojasnili na ministrstvu za javno upravo.

Po podakih Google Analytics za e-upravo je bilo v letu 2009 med vsemi obiskovalci državnega portala E-uprava 61,77 odstotka tistih, ki so uporabljali brskalnik Internet Explorer, 34,26 odstotka Firefox, 1,73 odstotka Chrome, 1,04 odstotka Opera in 0,89 odstotka Safari.

Nekatere aplikacije delujejo le na Internet Explorerju

Na MJU so se s tem sicer odzvali na odprto pismo treh profesorjev s fakultete za elektrotehniko, ki se jim zdi sporno, da je nekatere aplikacije javne uprave še vedno možno uporabljati le na Internet Explorerju, čeprav ga večina ne uporablja več. Predvsem gre za elektronsko podpisovanje pri nekaterih storitvah javne uprave, ki ga je možno uporabljati le v omenjenem brskalniku.

No Comments

Google Chrome 4

Za vse uporabnike Google Chrome brskalnika je dobrodošla novica, da lahko po novem sinhroniziramo zaznamke med različnimi instalacijami Chroma (na različnih računalnikih). Kako to narediti, lahko preberete tu.
Google je tudi posodobil svoj brskalnik in hkrati izdal celo vrsto raznih ekstenzij zanj: LocalStorage, Database API, WebSocets, … ta orodja pridejo še kako prav spletnim razvijalcem. Ena zanimiva novost je tudi to, da lahko kateri koli odprti zavihek enostavno z miško prenesemo ven iz brskalnika in odpre se nam povsem novo okno brskalnika. Zavihke, ki jih ne potrebujemo več, pa lahko brišemo kar s klikom na srednji miškin gumb.

,

No Comments

Študijski programi odprtokodnih tehnologij

V okviru Univerze Agder (Norveška) in dveh evropskih odprtih univerz, Univerze Oberta de Catalunya (Španija) in Open Universiteit (Nizozemska), nastaja študijski program The online master programme, Free Technology Academy (FTA). Cilj je oblikovanje univerzitetnega študijskega programa univerzitetne stopnje s področja proste in odprte programske opreme in odprtih standardov. Oblikovanje programa koordinira Free Knowledge Institute (Nizozemska)

Več …

, , ,

No Comments

Odprto pismo Direktoratu za e-upravo in upravne procese Ministrstva za Javno upravo RS

Spoštovani,

želimo vas opozoriti, da več spletnih strani Javne uprave pravilno deluje le v spletnem brskalniku Internet Explorer podjetja Microsoft (v nadaljevanju IE). Takšen primer, ki pa še zdaleč ni edini, je Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES), kjer jim pri nekaterih spletnih storitvah izrecno piše, da delujejo le z IE. Ko smo poklicali na AJPES, kako naj uporabljamo njihove servise uporabniki, ki nimamo Microsoftovega operacijskega sistema, nam je sicer prijazna gospa svetovala naj poiščemo kakšnega prijatelja, ki se spozna na računalnike, da nam naloži Okna…

Nedopustno se nam zdi, da Javna uprava Republike Slovenije uporabo njenih uslug državljanom pogojuje z uporabo plačljive programske opreme neke multinacionalke. To je tako, kot da bi se lahko po državnih avtocestah vozili samo z avtomobili točno določenega proizvajalca!

In naj poudarimo, da ne gre za kaprico manjšine. Država na ta način diskriminira več kot 50% državljanov, ki uporabljajo druge spletne brskalnike (na primer odprtokodni FireFox, ki je popolnoma zastonj).

Poleg pravnega je zelo pomemben tudi argument varnosti. Medtem ko Javna uprava RS izrecno zahteva IE, vlade drugih držav opozarjajo uporabnike, naj zaradi varnosti ne uporabljajo IE in naj se zatečejo k alternativam. Na primer Nemčija ali Francija.

V želji, da se stvari čim prej izboljšajo vas lepo pozdravljamo,

dr. Miha Fošnarič,
mag. Samo Penič,
dr. Aleš Berkopec,
Jure Fošnarič

V vednost:

  • medijem (STA, Delo, Dnevnik, Večer, Primorske Novice, 24ur, Mladina, RTVSlo)
  • Centru odprte kode Slovenije

, ,

7 komentarjev

Začetek podpisovanja peticije "Rešimo MySQL"

Peticijo na strani www.helpmysql.org je podpisalo že več kot 25.000 (08.01.2010 11:00 GMT) podpornikov dostopnosti in prostosti popularne baze podatkov MySQL, ki ji grozi pripojitev multinacionalke Oracle. Poziv je naslovljen predvsem evropskim, ameriškim in kitajskim organom za zagotavljanje konkurence. (PR Peticija n a Facebook-u)

Podpisniki predlagajo (original):

  • MySQL must be divested to a suitable third party that can continue to develop it under the GPL
  • Oracle must commit to a linking exception for applications that use MySQL with the client libraries (for all programming languages), for plugins and libmysqld. MySQL itself remains licensed under the GPL
  • Oracle must release all past and future versions of MySQL (until December 2012) under the Apache Software License 2.0 or similar permissive license so that developers of applications and derived versions (forks) have flexibility concerning the code

Pomagaj prosto dostopni MySQL in podpiši peticijo tudi TI!

MySQL must be divested to a suitable third party that can continue to develop it under the GPL. 23 348 93.4 %
Oracle must commit to a linking exception for applications that use MySQL with the client libraries (for all programming languages), for plugins and libmysqld. MySQL itself remains licensed under the GPL. 14 518 58.1 %
Oracle must release all past and future versions of MySQL (until December 2012) under the Apache Software License 2.0 or similar permissive license so that developers of applications and derived versions (forks) have flexibility concerning the code.

, ,

No Comments

Projekt OKNO nominiran za sončno osebnost leta 2009

Projekt Odprta Koda za Nevladne Organizacije (OKNO), ki smo ga COKS, INePA, PIP in CNVOS pripravili za uporabnike odprto kodnega programja na Windows operacijskem sistemu je bil nominiran za Sončno osebnost leta.
Več informacij najdete tu.
Glasujete lahko tukaj do 25.1.2010.
Zbirka programov v ISO formatu je brezplačno na voljo tu

, , ,

No Comments