Archive for november, 2018

OpenStack – v novem naletu

OpenStack ima dokaj pestro zgodovino – od obetavnega start-upa preko razbitih iluzij do pravzaprav standarda na področju zasebnih oblakov.

Nekaj let nazaj so vsi govorili o OpenStacku. Celotna zadeva je nastala leta 2010, zanimiva pa je bila zato, ker je podjetjem dala orodja, ki so omogočala zagon nečesa, kar je bilo ekvivalent takrat famoznim Amazonovim Web Services (AWS), kar znotraj lastnih podatkovnih centrov. Nastal je cel ekosistem orodij, pri katerem so, tako finančno kot razvojno, aktivno sodelovali tudi nekateri veliki informacijski igralci, kot so HPE, Cisco, IBM in še kdo. A po sistemu »preveč babic, kilavo dete« je zadeva pred nekako dvema letoma začela vodeneti, omenjeni veliki so se začeli umikati, nekateri start-upi, ki so bili del ekosistema pa so omagali ali propadli. Vse skupaj je kazalo na to, da bo OpenStack šel v zgodovino kot propadel projekt.

A ni bilo tako. Preostali sodelujoči so se združili, odpravili veliko večino težav, se prilagodili svetu, v katerem vsi govorijo o vsebnikih (containers) in distribuiranem računalništvu (edge computing) in – uspelo jim je. OpenStack je le, da se je pobral, postal je kar de-facto standard sistemov zasebnih oblakov. In da je tak naziv upravičen, je pokazal tudi dogodek OpenStack Summit, ki se je sredi meseca odvijal v Berlinu.

P.S.: Če se boste prihodnje leto hoteli udeležiti omenjenega dogodka, ga pod OpenStack Summit ne boste našli, saj se je preimenoval v Open Infrastructure Summit.

Več…

 

No Comments

Canonical ni naprodaj

Ko je IBM nekaj tednov nazaj objavil, da prevzema Red Hat, so se nekateri začeli spraševali ali je sedaj na vrsti Canonical. Menda ne…

IBM-ov 34-milijardni prevzem Red Hata je največja prevzemna transakcija na področju programske opreme v zgodovini in drugi največji prevzem kakšnega tehnološkega podjetja. Večji je bil le 67 milijard dolarjev vreden posel, v katerem je Dell leta 2015 prevzel podjetje EMC. Ko se je novica malce »usedla« in ko se je ugotovilo, da je združitev še kako smiselna, se je strokovna javnost začela spraševati o prihodnosti drugih tovrstnih podjetij. Bo seda počasi naprodaj tudi SuSe? Canconical? Še kdo?

Bo besedah Marka Shuttlewortha, ustanovitelja Canonicala, to podjetje nima nobenih tovrstnih načrtov in da tudi on osebno o tem ne razmišlja, da ne potrebuje več denarja, kot ga ima, da »preveč ceni svojo neodvisnost«, še najpomembnejši razlog pa je, da ima za Canonical in Ubuntu vizijo, ki jo želi osebno uresničiti. Prevzem oziroma združitev s kom drugim, bi ta trenutek menda prišla v poštev le, če bi pomenila »pospešitev izvajanja vizije, ki jo ima za Canonical«. Mu bo to uspelo z uvrstitvijo podjetja na borzo, o čemer se že nekaj časa šušlja?

Shuttleworth je v svoji poslovni zgodovini eno svoje podjetje že prodal – pred skoraj dvajsetimi leti je za 575 milijonov prodal svoj Thawte Consulting podjetju Verisign.

No Comments

Dopolnjeni Firefox Monitor

Uporabniki katerekoli različice Firefox Quantum bodo po novem v primeru, da obiščejo stran, ki je bila v zadnjem letu žrtev vdora, dobili o tem sporočilo.

Sporočilo bo opremljeno ne le z informacijo, da se je vdor zgodil, ampak bo vsebovalo tudi kratek povzetek o tem, kakšno škodo je povzročil. Če se bo uporabniku zdelo, da potrebuje še več informacij, bo preko sporočila lahko odprl storitev Firefox Monitor. Slednjo je Mozilla zagnala septembra letos, njena funkcija pa je ugotavljanje ali so bili uporabnikovi prijavni podatki kadarkoli ukradeni. Storitev je pravzaprav le povezava do storitve oziroma podatkovne baze Have I Been Pwned (HIBP), ki jo je izdelal in vzdržuje Troy Hunt, vsebuje pa podatke o milijonih in milijonih ukradenih računov, ki so se znašli v rokah »hekerjev«, Mozillina rešitev pa ima to prednost, da se uporabnikovi podatki sproti preverjajo z novimi informacijami od vdorih in če se ugotovi, da so se znašli na kakšnem seznamu ukradenih, se uporabnik o tem nemudoma obvesti.

Več…

No Comments

Steam na Linuxu z več kot 2700 igrami

Mnogi, predvsem mlajši uporabniki, se za Linux niso odločali predvsem za to, ker zanj ni bilo tako pestre ponudbe iger. Nič več…

Podjetje Valve izdeluje svoj odjemalec za igre Steam za Windows, Mac in Linux, težava pa je v tem, da so do pred kratkim razvijalci morali izdajati igre za vsako platformo posebej. Če recimo ni bilo posebne različice igre za Linux, je na platformo Steam na Linuxu ni bilo mogoče naložiti.

Avgusta letos je potem sledil majhen preboj, ko je Valve izdal beto nadgradnje svojega Steam Play, ki je vsebovala predelano različico programa Wine, imenovano Proton. Ta je omogočala zagon nekaterih iger, ki so bile pisane izključno za Windows, brez sprememb s strani razvijalcev iger. Valve je ob izidu objavil, da na Protonu potrjeno deluje 27 iger, v programu samem pa uporabnikom omogočil vključitev funkcije »omogoči Steam Play za vse naslove«. To je v praksi pomenilo, da lahko uporabnik namesti igre ne glede na to ali je njihovo delovanje potrjeno ali ne. In izkazalo se je, da deluje precej več od tistih potrjenih 27 iger.

Celotna stvar je postala prav zabavna, saj je iskanje iger, ki delujejo, postala neke vrste igra zase. V ta namen je nastala celo spletna stran ProtonDB, kjer se zbirajo podatki o raziskanih in delujočih igrah. Slednjih je v času tega pisanja 2744. Precej več od skromnih 27… Omenjena spletna stran pa ne nudi le seznama delujočih iger ampak tudi oceno kakovosti delovanja – od »borked« (zatikajoče delovanje) preko »bronze«, »silver«, »gold« do »platinum«, igre, ki so jih za Linux prilagodili že razvijalci, pa imajo oznako »native«.


Torej – če vam je bil Linux všeč, a se zanj niste odločili zaradi iger, sedaj razlogov proti skorajda ni več.

No Comments