Archive for november, 2009

OPERA 10.10 – brskalnik in WEB strežnik za vsako namizje

Opera je brskalnik, ki ima relativno majhen tržni delež, vendar pa ga številni uporabniki ne bi menjali za noben drugi brskalnik zaradi neskončnih možnosti nastavitev in prilagoditev željam uporabnikov.

Med tem ko vsi brskalniki navajajo da so hitrejši in varnejši od konkurence, kljub temu da testi ne pokažejo vedno takih rezultatov, se skozi uporabo kaže, da ni večjih razlik med njimi. Odkar je Microsoft kupil iskalnik Bing se je tehnološko celo internet Explorer 8 približal Firefoxu in Chromu, vse z namenom da bi uporabnike prepričali da namesto Googla uporabljajo Bing. Tak pristop je tudi obrodil svoje sadove saj Bing dosega že 10% tržni delež v ZDA.

Po nekaj mesecih stagnacije razvoja brskalnikov pa je ravno Opera tista, ki je naredila pomemben korak v prihodnost in prinesla svež veter. V brskalnik so vgradili strežnik, ki omogoča da lahko svoje datoteke delimo s prijatelji. Vsak od nas se je verjetno že srečal s problemom, kako poslati datoteko večjo od 20 MB preko spleta. Ponudniki e-pošte imajo še vedno omejitve glede velikosti datotek. Uporabniki Opere tega problema več nimajo.
Opera predstavlja Opera Unite. Z nekaj kliki odpremo svoj Opera Unite račun in s prijatelji delimo datoteke in od njih dostopamo od vsepovsod. Datotekam lahko po potrebi dodelimo tudi geslo.
opera

Za nekatere moteče dejstvo pa je, da Opera v svojem paketu ne ponuja Slovenščine. Vendar ker gre za odprto kodo lahko brskalnik prevede v Slovenščino kdorkoli želi in vključi slovenski jezik v prihodnje različice.

Novo Opero lahko dobite na tem naslovu:
http://www.opera.com/browser/download/

, ,

1 Comment

Wall Street: Asterisk in odprto kodna IP telefonija je ustrezna rešitev tudi za trgovalne parkete

Kritiki trdijo, da je Asterisk . odprto kodni PBX – primeren bolj za hekerje, kot pa za zahtevne telefonske uporabnike. EUS Networks dokazuje nasprotno. Ameriški ponudnik rešitev, ki tesno sodeluje z razvijalcem Asteriska Digium, je pripravil IP PBX rešitev, ki temelji na Astrisku in je namenjena podpori borznega trgovanja. Preberite …

No Comments

Odprto kodne rešitve za skupinsko delo – MS Exchange alternative

MS Exchange je med nabolj uporabljanimi rešitvami za skupinsko delo. Vendar je na hitro rastočem trgu na voljo vedno več tudi odprto kodnih altermativ.

Najbolj znane in zrele so Zimbra, Open -Xchange, Horde, Kolab, Scalix. Več o tem …

No Comments

Google lansiral nov programski jezik

Google nas znova in znova preseneča z novimi tehnološkimi rešitvami. Tokrat nas je prijetno presenetil z novim programskim jezikom. Nov programski jezik "Go" zna skompajlati 120.000 vrstic v manj kot 10 sekundah na povsem povprečnem računalniku. Go nam poleg hitrosti obljublja tudi varnost in varčnost pomnilnika, izdan pa je pod odprto kodno licenco.
Preberi več

, , ,

No Comments