Archive for marec, 2011

Nemčija sofinancira mrežo podjetij, ki razvija odprtokodno poslovno programsko opremo

Nemška vlada je marca objavila, da bo sofinancirala mrežo, oz. konzorcij podjetij, ki razvija integracijo poslovne programske opreme na odprtokodnih tehnologijah.

Konzorcij sestavlja 16 podjetij, ki so skupaj z raziskovalnim institutom razvila modularno rešitev na odprtokodnih tehnologijah. Cilj je razviti rešitev, ki bo združljiva, odprta in prilagodljiva.  Projekt se imenuje Open Source Integration Initiative (OSII) in je vzpostavljen s pomočjo Zveznega Ministrstva za gospodarstvo in tehnologijo (Bundesministerium für Wirtschaft und Technologie (BMWi)). Že v prvem letu delovanja je bil projekt nagrajen z nagrado 'National Innovation Programme for SMEs’ . Projekt koordinira nacionalna Innovation Agency for ICT and Media.

Več …

No Comments

Evropska komisija želi izboljšati postopke javnega naročanja, da bi tako preprečila t.i. "vendor lock-in"

Generalni Direktorat za informacijsko družbo in medije v okviru Evropske Komisije, pripravlja smernice za izboljšave postopkov javnega naročanja, ki bi zmanjšali možnosti t.i. "vendor lock-in", oz. vezave uporabnikov na izključno enega ponudnika ter s tem povečali konkurenco na področju ponudbe informacijskih rešitev.

Več …

No Comments

Nasprotniki odprte kode kritizirajo nova pravila javnega naročanja v Veliki Britaniji

Business Software Alliance (BSA) kritizira nova pravila javnega naročanja in protestira proti novi politiki odprtih standardov, ki veljajo v Veliki Britaniji. Lobistična organizacija za interese proizvajalcev lastniške programske opreme trdi, da politika zmanjšuje možnost izbire in povečuje stroške.

Po poročanju Zdnet je BSA zaskrbljena, da bo nova definicija odprtih standardov prisilila proizvajalce lastniške programske opreme, da se bodo morali odpovedati intelektualnim pravicam. Ponuja nasproten predlog, da naj se vlada Velike Britanije prilagodi dobrim praksam, ki jih ponuja European Interoperability Framework (EIF).

Več …

No Comments