Archive for marec, 2021

GNOME 40 na voljo za preizkus

Po zaslugi red Hata lahko v distribuciji Fedora 34 beta preizkusimo tudi GNOME 40.

GNOME je vsekakor eden najbolj priljubljenih grafičnih okolij in kot tak zato del marsikatere distribucije Linuxa. Zato ni čudno, da za napovedani GNOME 40, kot je oznaka najnovejše različice, vlada veliko zanimanja. No, do pred kratkim smo bili priča več ali manj le napovedim novosti, zdaj pa jih lahko po zaslugi Red Hata tudi preizkusimo. »Naslednji korak v smeri osredotočenega računalništva brez motenj« je namreč vključen v distribucijo Fedora 34 beta.

Več…

No Comments

7-Zip na voljo tudi za Linux

Priljubljeni »švicarski nožek« stiskanja datotek je po dveh desetletjih končno na voljo tudi za Linux

Program 7-Zip je izšel leta 1999 in zaradi svoje vsestranskosti na eni in odprtokodnosti na drugi strani, kmalu postal eden najbolj priljubljenih programov za stiskanje datotek. In kljub temu, da je podpiral tako arhive ZIP in RAR, ki so bili bolj »običajni« v okolju Windows in gzip ter tar, ki se tradicionalno bolj uporabljata v okoljih Linux, slednjega ves ta čas ni podpiral. Za Linux je sicer izšla neuradna različica p7zip, uradne pa ni bilo.

Do zdaj. V začetku marca je namreč izšel 7-Zip 21.01 alpha, ki je prva različica 7-Zip, ki je na voljo tudi za Linux, v obeh pa je na voljo v 32-bitni, 64-bitni, x86 in ARM-različici ki je »podobna p7zip, ni pa identična«.

Več…

No Comments

Ne, ni Tom Cruise…

… je pa tale »deepfake« videti zelo blizu…

O tehnologiji tako imenovanih globokih ponaredkov, v katerih se v nekem videoposnetku obraz akterja zamenja z drugim, se zadnje čase zelo veliko govori. Rezultati sicer še niso na ravni, ko bi orodja omogočala preprosto zamenjavo ene osebe z drugo v nekem videoposnetku, a če nekdo zna, potem so izdelki lahko že zelo prepričljivi in »ponaredki« niso več tako očitni. Kot recimo tile, ki so objavljeni na TikTokovem računu deeptomcruise, kjer je oseba v videu zamenjana s, seveda, Tomom Cruisom.

Ko so se posnetki prvič pojavili v javnosti, so zaradi izredne prepričljivosti skoraj takoj postali »viralni«, tako da ima račun skoraj 600.000 sledilcev, vsi pa so se spraševali, kdo je avtor. Jasno je bilo le, da ne gre za pravega Toma Cruisa. No, zdaj vemo. Avtor posnetkov je belgijski specialisti za računalniške vizualne učinke Chris Ume, oseba v videoposnetkih pa je imitator Toma Cruisea Miles Fisher.

Ume se je povezal s Fisherjem zato, ker zna ta dokaj dobro povzeti govorico telesa omenjene hollywoodske zvezde, pa tudi malce podoben mu je, tako da spremembe, ki jih je moral narediti v posnetkih, niso bile tako »drastične«. Kljub temu pa za vsak posnetek potreboval po več tednov, pri tem pa uporabil odprtokodno orodje DeepFaceLab in kup tradicionalnih orodij za obdelavo videa in ustvarjenje posebnih učinkov.

https://youtu.be/wq-kmFCrF5Q

Projekt je zdaj končan, saj je Ume dosegle svoj cilj. Pravzaprav več ciljev – se zabavati, ozavestiti ljudi o tehnologiji globokih ponaredkov, pokazati, kaj zna in nasmejati ljudi. In očitno mu je uspelo. Uspelo pa mu je še nekaj – Tom Cruise je, potem ko je njegov »ponarejeni« račun dosegel tak uspeh, odprl tudi svoj, pravi račun…

Več…

No Comments

Chrome OS na pohodu

Googlov operacijski sistem je na krilih dela, predvsem pa šolanja od doma, prehitel macOS.

Tekmovanje za najbolj uporabljan namizni operacijski sistem sicer ni ravno razburljiva, saj Microsoftov Windows še vedno premočno vodi, se pa dokaj zanimive stvari dogajajo v »ozadju«. Zadnja leta je veljalo, da je na drugem mestu Applov macOS, tretji Googlov Chrome OS, nato pa sledijo različne izvedbe Linuxa. A leto 2020 je prineslo spremembo. Po podatkih IDC-ja je v lanskem letu skokovito narasla priljubljenost Chrome OS, ki je leta 2019 imel 6,4-odstotni tržni delež, lani pa že 10,8 odstotnega. S tem je ta operacijski sistem za »lahke odjemalce« prehitel macOS, ki je sicer prav tako beležil pozitiven skok, le da precej manjšega – iz 6,7 na 7,5 odstotka.

In od kod ta priljubljenost? Applov sistem vidimo marsikje, Chrome OS pa, vsaj pri nas, le redko? Chrome OS je operacijski sistem, ki teče v spletnem brskalniku, namenjen pa je manj zmogljivim prenosnim računalnikom imenovanim Chromebooki. Google ga promovira predvsem v poslovne in izobraževalne namene, kjer potrebujemo prenosne naprave, ki bodo namenjene več ali manj pisarniškemu delu, delovale v spletu in imele dolgo avtonomijo. Glede aplikacij se zadeva naslanja na Googlove storitve v oblaku, kar je za mnoge očitno dovolj. Ideja se je v času epidemije očitno izkazala za dobro, saj so se mnoge šole in podjetja po svetu odločila, da bodo delo na daljavo izvajala prav preko tovrstnih naprav.

In kot je videti, je to šele začetek. Google se je pred kratkim namreč povezal s podjetjem Parallels Desktop, ki bo v Chrome OS prineslo tudi aplikacije za Windows, kar bo seveda ta operacijski sistem naredilo še mnogo bolj privlačnega, saj bo postal še bolj združljiv s tem, kar se počne v podjetjih in šolah.

Je Microsofta lahko strah? Malce že, saj se je tržni delež Windows 10 lani znižal iz 85,4 na 80,5 odstotka, kar je še vedno zelo visoka, skoraj monopolna številka, a padec je pravzaprav kar precejšen in to prav na račun Chrome OS in macOS. Kralj je sicer še daleč od padca, ni pa nedotakljiv…

Več…

No Comments