Archive for november, 2019

500 največjih je na Linuxu

Na 54. seznamu 500 najzmogljivejših superračunalnikov je izključno – Linux.

Projekt Top500 že od leta 1993 spremlja razmere na trgu superračunalnikov, njegovi avtorji pa vsake pol let izdajo poročilo o 500 najzmogljivejših – o številu jeder, hitrosti, moči oziroma porabi električne energije…

Novembra je tako izšel že 54. seznam, ki je pokazal, da se razmere od junija niso kaj bistveno spremenile. Na seznamu še vedno dominirajo kitajski superračunalniki, čeprav sta v prvi deseterici le dva (na 3. in 4. mestu), medtem ko jih imajo ZDA pet, tudi dva najzmogljivejša, a med 500 najzmogljivejšimi je kar 277 kitajskih.

Kar zadeva vodilnega, je ta še vedno ameriški Summit System iz Oak Ridge National Laboratory, ki vsebuje 2.414.592 jeder, testi pa so pokazali, da zmore 148.600 tera-flopsov (1012 operacij s plavajočo vejico v sekundi). Sledi mu prav tako ameriški Sierra iz Lawrence Livermore National Laboratory z 1.572.480 jedri in 94.640 teraflopsi, tretji pa je Sunway TaihuLight kitajskega nacionalnega raziskovalnega inštituta NRCPC z 10.649.600 jedri in 93.014,6 teraflopsi. Celotno tabelo si lahko ogledate na tem naslovu.

Imajo vsi ti superračunalniki kaj skupnega? Imajo. Vse poganja – Linux.

Več…

No Comments

Krpanje jedra v živo

Red Hat Enterprise Linux 8.1 omogoča krpanje varnostnih in drugih lukenj v jedru brez ponovnega zagona.

Šest mesecev po izidu Red Hat Enterprise Linux 8 (RHEL) je Red Hat objavil prvo večjo nadgradnjo sistema, ki sedaj nosi oznako RHEL 8.1. Ta prinaša kar nekaj pomembnih izboljšav na področju upravljanja, varnosti in hibridnega oblaka.

Ena najpomembnejših novosti je vsekakor podpora živi nadgradnji jedra (live kernel patching). Tega je sedaj ob izidu tako imenovanih CVE-jev (Critical or Important Common Vulnerabilities and Exposures) mogoče nadgraditi brez ponovnega zagona sistema. Slednji tako deluje tudi v času, ko se v ozadju krpajo tudi najbolj zoprne varnostne luknje.

Več…

No Comments

Brskalnik Edge tudi za Linux

Microsoft je na svoji konferenci Ignite v Orlandu napovedal, da bo njihov, na Chromiumu temelječ brskalnik Edge, na voljo tudi za Linux.

O tem, da bo Edge prispel tudi v Linux, se je šušljalo že nekaj časa, a so govorice septembra nekoliko potihnile potem, ko je Microsoft objavil rezultate ankete o tem ali si uporabniki Linuxa tega sploh želijo. Izkazalo se je, da nad idejo niso najbolj navdušeni, saj menijo, da je Chromium dovolj in da bo Edge le še eden od »skinov« zanj. Microsoft si je očitno vzel dober mesec za premislek in ugotovil, da je z idejo vredno iti naprej, le da počasneje kot pri drugih operacijskih sistemih. Edge bo tako na sistemih Windows in macOS na voljo kmalu, za iOS in Android je že na voljo, za Linux pa bo »na voljo v prihodnosti«, kakorkoli že to pomeni.

Več…

No Comments