Archive for marec, 2010

Švicarska vlada priporoča in vzpobuja prehod šol na odprto kodo

Švicarska agencija za IT v šolstvu (SBIF – Schweizerischen Fachstelle für Informationstechnologien im Bildungswesen) priporoča prehod vseh šol na odprto kodo.  Obenem pripravljajo ponudbo storitev podpore za vse šole, ki se bodo odločile za tak korak. V začetku marca je SFIB na svoji spletni strani bjavila več dokumentov s pripročili in navodili za prehod na odprto in prosto programsko opremo. Obenem odsvetujejo nakupe licenčne programske opreme in podaljševanje obstoječih pogob. Več …

,

No Comments

Svetovni dan prostih formatov — Document Freedom Day [DFD]! – 31.3.2010

31. marca je svetovni dan prostih formatov — Document Freedom Day [DFD]!

Na ta dan želimo s skupnimi močmi izobraziti javnost o pomenu odprtih datotečnih formatov in odprtih standardov na splošno.

Praznovanje

Vabljeni na praznovanje v Kiberpipi (Kersnikova 6, Ljubljana), ki se prične ob 18h.

  • 18.00: uvodni nagovor — Matija Šuklje, FSFE Fellowship skupina Slovenija
  • 18.15: „Kratek uvod v odprte formate in standarde“ — Matija Šuklje, FSFE Fellowship skupina Slovenija
  • 19.00: „Uporaba odprtih standardov na slovenskih sodiščih“ — Bojan Muršec in Gregor Strojin, Vrhovno sodišče
  • 19.45: „Odprti formati in večpredstavnost“ — Andrej Čremožnik, FSFE Fellowship skupina Slovenija
  • 20.30: okrogla miza
  • do 22.00: druženje (in prigrizki)

Zakaj potreba po svobodi dokumentov?

Živimo v času, v katerem se papirnate oblike shranjevanja podatkov večinoma menjajo za digitalne. Svoboda dokumentov je torej nujna za obstoj vaših dokumentov neodvisno od aplikacij s katerimi jih ustvarjate in vam omogoča neomejeno menjanje različnih aplikacij.

Svoboda dokumentov in demokracija

Elektronski zapisi dandanes vsebujejo zapise vlad kot so podatki o davkih in zapisniki zasedanja parlamenta. Za zagotovitev delujoče demokracije je potrebno poskrbeti, da ti dokumenti vedno ostanejo v nadzoru vlade. Podobno velja tudi za vso interakcijo med vlado in prebivalci, ki ne bi smela biti nikoli odvisna izključno od zaprtih izdelkov komercialnih ponudnikov.

Svoboda dokumentov in vaše finance

Open Document Format [ODF] (ang. za „odprt format dokumentov“) in ostali odprti standardi so nujni za obstoj svobodnega trga in zagotavljajo konkurenco med ponudniki, ker omogočajo uporabnikom neovirano izbiro aplikacij. Konkurenca praviloma zagotavlja boljšo kvaliteto izdelkov in nižje cene za vse, vključno z vami.

Kako doseči svobodo dokumentov?

Povejte ostalim o svobodi dokumentov. Na svojo spletno stran dodajte povezavo na stran DFD. Pričnite z uporabo ODF formata. Če vaša trenutna pisarniška aplikacija ne podpira ODF, jo lahko zamenjate z drugo. Seznam podprtih aplikacij najdete na spletni strani DFD.

Več o DFD na: http://documentfreedom.org/Main_Page/sl

No Comments

"Odprta koda preprečuje monopolizacijo in povečuje inovativnost!" – belgijski minister za poenostavitev javne administracije.

"Odprta koda preprečuje monopolizacijo, pomaga pri širjenju znanja in in povečuje socialno inovativnost. ", je zatrdil Vincent Van Quickenborne, belgijski minister za poenostavitev javne administracije, ob odprtju delavnice o OKPO za javno upravo v Bruslju, ki jo je organiziralo Ministrstvo za gospodarstvo. Več …

,

No Comments

MJU objavilo pogodbo z Microsoftom

Kot poroča Slo-tech, je MJU javno objavil krovno pogodbo Microsoft Enterprise Agreement za obdobje 2009-2011 s podjetjem Microsoft. MJU je ob tem objavil tudi nekaj dodatnih pojasnil.

, ,

No Comments

Slovenska Revizija postopkov naročanja programske opreme odmeva tudi v Evropi!

Pobuda za Revizijo postopkov naročanja programske opreme v Republiki Sloveniji, o kateri smo poročali, odmeva tudi v Evropi! Portal OSOR.EU (The Open Source Observatory and Repository for European public administrations), ki združuej projekte in napore EU pri uveljavljanju Odprto kodne programske opreme, je objavil novico in komentar Več …

, ,

No Comments

Ubuntu Linux na voljo uporabnikom v administraciji Združenih Držav Amerike

Conical Ubuntu je postal tretja Linux distribucija (ob distribucijah SuSE Novell in Red Hat), ki jo je odobrila General Services Administration za uporabo zveznih uporabnikov. Tako je Ubuntu ob SuSE Novell-u in Rad Hat-u vključen in na voljo v programu "GSA Advantage purchasing program".

,

No Comments