Archive for julij, 2018

Linux poganja VSE superračunalnike lestvice Top500

Zadnjih nekaj let se odvija pravo tekmovanje, kdo bo zgradil zmogljivejši superračunalnik. Za primat se že nekaj časa borita ZDA in Kitajska, sledita pa jima Švica in Japonska. Vsi ti superračunalniki pa imajo nekaj skupnega – poganja jih Linux.

In ne le prvih pet ali deset – Linux poganja kar vse superračunalnike na lestvici 500 najzmogljivejših. Novica seveda ni nova, saj je tako že nekaj časa, se pa s tem, ko je pred kratkim status najboljšega spet prevzel IBM, ki je s svojim Summitom prehitel kitajskega Sunway TaihulLight, kar zadeva operacijski sistem ni nič spremenilo. Se pa je, zaradi mode kriptovalut, težišče s klasičnih procesorjev preneslo na grafične – kar 56% odstotkov povečanja zmogljivosti sodobnih superračunalnikov je posledica Nvidiinih grafičnih procesorjev Tesla.

Več…

No Comments

Je bolje staviti na zasebni oblak?

Odkar se je pojavilo računalništvo v oblaku velja, da naj bi bil »javni oblak« stroškovno precej bolj učinkovit od »zasebnega«. A najnovejša obsežna analiza pravi, da ni nujno tako.

Podjetji 451 Research in Canonical sta pred kratkim objavili rezultate analize primerjave med javnim in zasebnim oblakom v kateri ugotavljata, da je lahko zasebna infrastruktura stroškovno vsaj tako učinkovita kot javna, če je seveda izvedena na kakovosten način.

Do rezultatov so prišli analizo indeksa Cloud Price, v katerem se od leta 2015 spremlja dogajanje na področju ponudbe javnih in zasebnih rešitev v oblaku. V raziskavo so vključeni vsi največji proizvajalci rešitev (Amazon Web Services, Google, Microsoft, VMware, Rackspace, IBM, Oracle, HPE, NTT in CenturyLink) in več kot 50 ponudnikov teh rešitev iz vsega sveta. Ker je s tem pokritega več kot 90 odstotkov trga, jim gre verjeti.

Več…

No Comments

Kako preiti iz Photoshopa na Gimp

Photoshop je kakovosten program za obdelavo slik in je postal kar sinonim zanjo. Toda to ne pomeni, da zanj ni alternativ. So! In to kakovostno primerljive in celo odprtokodne oziroma brezplačne. Najbolj znan je seveda Gimp.

To je vse lepo in prav, toda ali ni prehod iz nečesa, kjer smo koliko toliko doma v nekaj novega, neznanega, težak? Nič bolj in nič manj kot sprememba pisarniškega paketa ali operacijskega sistema. Je prehod vreden? Seveda. Če nista ravno grafični oblikovalec, ki že leta in leta dela s Photoshopom in pozna vse njegove skrivnosti, se boste z Gimpom kar hitro spoprijateljili in v njem brezplačno opravili vse, kar ste prej s plačljivo Adobovo rešitvijo. Če pa potrebujete malo pomoči, je tukaj pet koristnih nasvetov, ki bodo olajšali prehod…

Več…

No Comments