Archive for januar, 2019

Izšel je Wine 4.0

Orodje, ki v okolju Linux omogoča zagon programov iz Windows, je dobilo novo različico.

Microsoft je pred časom v operacijski sistem Windows 10 dodal Linux Bash Shell in s tem omogočil uporabnikom Windows uporabo nekaterih priljubljenih orodij iz okolja Linux. Kaj pa, če bi radi v okolju Linux zaganjali programe iz Windows?

V takšnih primerih pridejo prav orodja, kot je Wine. Ta je na voljo že kar nekaj časa, razvijalci pa so pravkar izdali njegovo najnovejšo različico Wine 4.0, ki je rezultat večletnega truda, prinaša pa kar nekaj izredno zanimivih novosti. Vseh na tem mestu ne bomo naštevali, saj je sprememb napram prejšnji različici menda preko 6000, najbolj zanimive pa so:

  • podpora igralnim krmilnikom,
  • podpora gonilniku Vulkan tako v X11 kot MoltenVK v MacOS,
  • podpora Direct3D 12 (z grafično kartico, ki podpira Vulkan),
  • podpora višjim ločljivostim na Androidu.

Podrobnosti o novi različici lahko najdete na tej povezavi.

No Comments

Prihaja Linux 5.0

Linus Torvalds je prejšnji teden napovedal, da je Lunux 5.0 tik pred vrati. Bo nekaj posebnega? Menda niti ne…

Nekako smo pričakovali, da bo Linus Torvalds v svoji objavi na Linux Kernel Mailing List povedal, kaj bo v novi različici tako pomembnega, da si zasluži preskok iz 4.xy na 5.0. Iz programskega sveta smo navajeni, da takšni preskoki v imenu pomenijo tudi večje kakovostne ali funkcionalne vsebinske preskoke. A razlog je menda precej banalen: »Številčenje ni znak za nič posebej novega. Če že želite uradno razlago za odločitev je ta v tem, da mi je zmanjkalo prstov na rokah in nogah za štetje, zato bo različica 4.21 postala 5.0

No ja, nekaj več pa bi vseeno lahko bilo… Pa ni! Menda se bo »50 odstotkov sprememb nanašalo na gonilnike, 20 odstotkov na arhitekturno nadgradnjo, 10 odstotkov na orodja, preostalih 20 odstotkov pa bo šlo v rubriko Razno (dokumentacija, datotečni sistem, omrežna podpora, jedro…)«. Skratka nič izstopajočega.

Najbolj opazna nadgradnja bodo grafični gonilniki. To bodo vključevali podpro za AMD FreeSync NVIDIA RTX Turing in pa Raspberry Pi Touch Display. Posebej zanimiv je slednji, saj bodo razvijalcem, ki uporabljajo Raspberry Pi, omogočali izdelavo lastnih tablic ali pametnih informacijskih zaslonov. Kar zadeva grafiko bo nov sistem vseboval predelano pisavo pisave Terminus. Izboljšava se ne sliši nekaj hudo pomembnega, bo pa zanimiva zato, ker bo lepše berljiva na zaslonih z visoko ločljivostjo (4K in podobni).

Kar zadeva mreženje pa – WireGuard, dolgo pričakovano navidezno zasebno omrežje (VPN), ki naj bi prišlo v Linux, še vedno ni tako daleč. Torvalds ga sicer z vsem srcem »potiska naprej«, a še ni pripravljen za široko uporabo.

Kaj pa jedro Linuxa 5.0? Še ni dokončano, bilo pa naj bi do konca februarja ali začetka marca, to pa v praksi pomeni, da ga bomo v Fedori 30, Ubuntu 19.04 in drugih novih distribucijah dobili nekje aprila.

Več…

No Comments

Prenova Thunderbirda

Mozilla v letošnjem letu načrtuje korenito prenovo svojega Thunderbirda. Končno…

Mozilla je seveda najbolj znana po svojem odprtokodnem brskalniku Firefox, ki je leta 2004 po zatonu Netscapovega Navigatorja, postal edina omembe vredna konkurenca Internet Explorerju. A Firefox ni edini izdelek, na katerem delajo sodelujoči v tej fundaciji. Drugi, sicer nekaj manj znan, a prav tako izredno pomemben, je odjemalec elektronske pošte Thunderbird.

Odjemalec oziroma program za delo z elektronsko pošto kot tak seveda ni tako »odmeven« kos programske opreme kot je brskalnik. Če ne drugega zato, ker ima kar nekaj dokaj uporabne konkurence tako v obliki spletne pošte, kot v obliki programov, ki jih dobimo skupaj z operacijskim sistemom. In zato je logično, da Mozilla Thinderbirda ni razvijala z enako vnemo kot Firefox. In posledica je seveda ta, da je z leti postal uporabniško precej zastarel, okoren in počasen. A še vedno zelo uporaben in v okoljih Windows pravzaprav edina pametna (in brezplačna) alternativa Outlooku.

A letos bodo menda »zapostavljanju« naredili konec. Ryan Sipes, vodja razvojne skupnosti Thunderbirda je v svojem blogu napovedal, da bo program deležen korenite prenove. Razvojno in koordinacijsko ekipo bodo kadrovsko krepko okrepili, naloge, ki se jih bodo lotili letos, pa vključujejo posodobitev uporabniškega vmesnika, njegovo pospešitev in korak v smeri večprocesnega delovanja, omogočanje šifriranih komunikacij, izboljšanje povezave s ponudniki spletne pošte, obogatitev sistema filtriranja pošte, nadgradnja koledarja in še kaj.

Nalog je kar nekaj in vseh zagotovo ne bomo deležni v eni sami nadgradnji. A vzpodbudno je že to, da so se končno odločili nekaj narediti.

Vir: T3tech.si preko Mozilla

No Comments