Archive for oktober, 2009

Francija: 130.000 PCjev na odprto kodni odjemalec e-pošte

Francoski finančni urad (DGPF) bo začel uporabljati odprto kodni odjemalec pošte Mozilla Thunderbird.
DGPF je nastal leta 2007 z združitvijo direktorata za davke DGI in Direktorata za računovodstvo DGCP. Pri tem so eni uporabljali Microsoft Outlook, drugi Lotus Notes. Po preučitvi možnosti poenotenja so se odločili za odprto kodo in odprte standarde zapisov. Mozilla Thunderbird bodo tako namestili na 130.000 računalnikov.
Za medsebojno sodelovanje bodo uporabljali odprto kodno aplikacijo OBM, ki bo nadomestila Exchange.

No Comments

Delnice Red Hata vredne več kot delnice Microsofta

Kot poroča The Inquirer, so delnice Red Hata poskočila nad vrednost Microsoftovih delnic. Od leta 2001 je kumulativna vrednost podjetja Red Hat zrasla za dobrih 600 odstotkov, medtem ko je Microstoft v istem obdobju doživel negativno rast. V letu 2001 je bilo mogoče kupit delnico Red Hata za pičle 3 dolarje, trenutna cena pa je nad 28 dolarjev.
Analitiki so mnenja, da ima Red Hat ogromno potenciala, predvsem na področjih virtualizacije, Jboss strežnika in programja v oblaku.

, ,

No Comments

OpenOffice.org se širi po Belgiji

belgija

V Belgiji se številne agencije v okviru javne uprave odločajo za prehod na OpenOffice.org

Uprava mesta Schoten je letos poleti prešla na odprto kodni pisarniški paket. Mesto je ustanovilo svojo skupnost IT strokovnjakov iz podjetij, nevladnih organizacij in javnega sektorja, ki skrbi za promocijo odprte kode in odprtih standardov. Objavili pa so več kot 50 videov, kako uporabljati OpenOffice.org paket.

Luka v Antwerpu je začela s prehodom 1300 namizij na OpenOffice.org. Odprti format ODF pa bodo uporabljali tako za interno komunikacijo, kot tudi za komunikacijo z zunanjimi partnerji. Ludo Nauws, vodja ITja je komentiral:"Trenutno je odličen čas za migracijo na OpenOffice.org. Alternativa temu bi bila prehod na Visto in instalacija Microsoft Office 2007 paketa. Tak prehod bi zahteval vsaj dva dni izobraževanj za vsakega zaposlenega, da bi se vsaj malo znašel v novem pisarniškem paketu. OpenOffice.org pa je zelo podoben pisarniškem paketu, ki ga uporabljamo sedaj, Microsoft Office 2003"

Tudi javna Agencija za odpadke (OVAM) se pripravlja na prehod 100 namizij na OpenOffice.org.

Provinca Limburg ravno tako prehaja na OpenOffice.org, soočali so se s problemov prenosa številnih makrojev iz Microsoftovega pisarniškega paketa na OpenOffice.org. Našli so zunanjega izvajalca, ki jim pomaga pri prenosu.

, , ,

1 Comment

Open World Forum 2009 – Pariz, 1.-2.10.2009

Pariz v zadnjih letih postaja neformalno središče evropskega odprto kodnega dogajanja, vsaj kar se konferenc in srečanj tiče. Že lanski forum "Paris Capital du libre 2008" je pokazal, da se v Parizu lahko zbere tudi več nekaj sto udeležencev iz različnih krogov OKPO (Odprto Kodne Programske Opreme).

Letos pa je Open World Forum 2009 zbral več kot 500 udeležencev iz vseh koncev sveta in različnih profilov. Od razvojnikov, poslovnih uporabnikov, preko vladnih organizacij do ponudnikov najrazličnejših storitev iz področja OKPO. Smetano na torti je pomenil eliten izbor panelistov na forumih in okroglih mizah.

Koncept OWF temelji na nekaj izbranih ključnih predavateljih – gostih, ki nadaljujejo svoje misli na okroglih mizah, posvečenih določenim tematika, ter spremljajočih  tematskih sklopih, ki so posvečeni različnim področjem uporabe OKPO. Letošnja novost so vzporedne konference s tematiko OKPO – FLOSS Communities Summit, an Open CIO Summit, FLOSS Competence Centers Summit, FLOSS Politics Summit in Open Innovation Summit.

COKS je bil kot nacionalni kompetenčni center soustvarjalec zaprte vzporedne konference Open Source Competence Center Summit, kjer so se zbrali vsi najpomembnejši evropski in svetovni OKPO kompetenčni centri. Na intenzivnih delavnicah in srečanjih smo izmenjali bogate uzkušnje ter začrtali nekatere pomembne smernice za delovanje in sodelovanje OKPO kompetenčnih centrov po svetu.

Povdarka vredna je vzporedna konferenca "IDABC on public administrations in open source communities" namenjena srečanju vladnih uporabnikov ter pregledu napredka in stanja po različnih državah.

Letošnji krog povabljencev je vključeval ključne ljudi OKPO in nekaterih najpomembnejših podjetij iz tega področja: Chris Hofmann, Director of Engineering and Special Projects, Mozilla Foundation, Mike Milinkovich, Executive Director, Eclipse Foundation, Mark Shuttleworth, Founder, Ubuntu, Michael Tiemann, President, Open Source Initiative, VP Red Hat, Jim Zemlin, Executive Director, Linux Foundation, Larry Augustin, CEO SugarCRM, James Bessen, Director, ResearchOnInnovation.org, Andrew Aitken, Founder, Olliance, Open Source Think Tank, Matthew Aslett, Analyst, Enterprise Software, The 451 Group.

Letošnji program in dogajanje je bilo posvečeno položaju OKPO v sodobnem gospodarstvu, ki ga zaznamuje recesija ter priložnostih, ki jih le ta ponuja.V splošnem je prevladalo mnenje, da ohladitev in posledična racionalnost svetovnega gospodarstva ugodno vpliva na porast uporabe OKPO po svetu.

Med tehnološkimi usmeritvami so bile v središču pozornosti tehnologije računalniških oblakov (Cloud computing) ter različni poslovni in tehnološki modeli ponujanja storitev in rešitev (SaaS, IaaS, etc) OKPO v zadnjih dveh – treh letih aktivno osvaja področje poslovnih aplikacij in ključni pojmi na tem področju so upravljanje odnosov s strankami, upravljanje z vsebinami in dokumenti ter z web 2.0 in web 3.0 povezane nove tehnologije.

Med različnimi prikazi uspešne uporabe OKPO v podjetjih in različnih vladnih organizacijah, velja omeniti predstavitev avstrijskega sodnika Dr Herbert-a Grassner-ja "Involvement of IT-savvy Eisenstadt Court personnel in OS communities – investment and expected results”, ki je govoril tudi o uporabi OKPO v sistemu avstrisjkih sodišč. Avstrija sodi med 10 najbolj e-razvitih držav na svetu. Dolgoletno aktivno delovanej na področju odprte kode je pripeljalo do velikih prihrankov, neodvisnosti od ponudnikov. Avstrija v sistemu sodišč za leto 2010 načrtuje popolno "MS free" okolje, kar pomeni celoviti OKPO rešitev. Tudi v šolskem sistemu so ubrali zanimivo pot, vsako leto namreć znižujejo zneske, ki jih odobravajo šolam za nakup programske opreme in v letu 2011 bodo vse šole pretežno na odprto kodni programski opremi.

Zdi se da se lahko po razvitosti naših severnih sosedov samo zgledujemo, čeprav znamo včasih vihati nos nad malo alpsko republiko.

No Comments

2020 FLOSS Roadmap – An Open Collaborative Process

2020FLOSSRoadmap.org je sodelovalno spletno mesto, namenjeno razpravi, komentiranju in oblikovanju dokumenta 2020 FLOSS Roadmap , ki je bil objavljena na Open World Forum 2008. Iniciativo podpirata dva pariška Paris Region’s Competitiveness Clusters. Dokument 2020 FLOSS Roadmap je razdeljen na povzetek in več tem pod vodstvom različnih modertorjev, ki so odgovorni za usklajevanje prispevkov in oblikovanje vsakoletnih različic.

2020 FLOSS Roadmap

,

1 Comment

Evropa vodi v uporabi in uvajanju OKPO, Kitajska v vzponu.

Med evropskimi državami, ki jih je zajela praziskava kalifornijske družbe Actuate, je Francija z naskokom vodilna po uporabi in uvajanju OKPO. Dve tretjini anketiranih družb (67.0 %) uporablja OKPO.Sledi ji Nemčija z 60.6 % in Velia Britanija z 42.1 %. Nižje na lestvici so Združene države z 41.0%. Več …

, ,

No Comments