Archive for november, 2020

Bo SUSE postal delniška družba?

Švedski EQT menda načrtuje prvo javno prodajo (IPO) največjega evropskega distributerja Linuxa.

SUSE je svoje lastnike zamenjal že večkrat. Leta 2004 ga je kupil Novell, tega pa, skupaj s SUSE-jem, leta 2010 Attachmate (z malo Microsoftove finančne pomoči). Štiri leta kasneje, torej leta 2014, je bil naprodaj tudi Attachmate in kupil ga je Micro Focus. Ta je SUSE odcepil od matične firme in ga pretvoril v neodvisen oddelek, nato pa lani marca za 2,5 milijarde dolarjev prodal podjetju EQT.

SUSE-ju je znotraj EQT-ja šlo precej dobro, saj je po letošnjih septembrskih podatkih na letni ravni, kljub pandemiji, povečal promet za 14 odstotkov. Ker so tudi drugi pokazatelji dobri, se je EQT odločil, da SUSE pošlje na borzo in v kratkim naj bi se zgodila prva javna prodaja (IPO), od katere si EQT obeta okoli 6 milijard dolarjev.

Več…

No Comments

YouTube-dl je nazaj

GitHub je ugotovil, da pritožba glasbenih založnikov ni utemeljena.

Konec oktobra je Microsoft na zahtevo RIAA, torej Združenja ameriške glasbene industrije, z GitHuba odstranil odprtokodno orodje YouTuibe-dl, ki omogoča prenos YouTube (pa ne le YouTube) videoposnetkov na lokalni računalnik. Zakaj je združenje RIAA to zahtevalo? Razlog je star toliko, kot je star svetovni splet – zato, ker omogoča nelegalno prenašanja avtorsko zaščitene vsebine oziroma gre za orodje, ki pomaga zaobiti zaščitne ukrepe.

Razvijalci orodja pritožbe seveda niso kar tako sprejeli. Organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF) je pred dvema dnevoma v njihovem imenu na Microsoft naslovila pismo, v katerem razlaga, da YouTube-dl v svoji osnovi ni orodje, namenjeno piratstvu ampak ga od leta 2006, ko je nastalo, uporabljajo novinarji in borci za človekove pravice za shranjevanje pričevanj, učitelji za shranjevanje učnih vsebin, uporabniki YouTuba za rezervno kopiranje svojih posnetkov in uporabniki z vsega sveta, ki nimajo dovolj hitrih internetnih povezav, da bi si videoposnetke lahko ogledalo sproti, na drugi strani pa orodje ne dešifrira posnetkov, ki so bili šifriranih s komercialnimi orodji za zaščito avtorskih vsebin, kot je recimo Widevine, ki ga med drugim uporablja tudi Netflix.

Argumenti, ki jih je navedla EFF, so očitno prepričali odločevalce pri Microsoftu in program je nazaj. Še več – da se kaj podobnega ne bi ponovno zgodilo, bo od zdaj naprej skupina Microsoftovih pravnih in tehničnih strokovnjakov vsako tovrstno pritožbo najprej temeljito preučila, v primeru nejasnosti pa stopila na stran razvijalcev. V ta namen so ustanovili tudi poseben sklad, namenjen pravni pomoči razvijalcem v tovrstnih primerih, vanj pa takoj vložili milijon dolarjev.

Več…

No Comments

Ubuntu za mobilne igralce

GPD Win Max je mini prenosnik, namenjen igranju. In zdaj je to mogoče početi tudi na Linuxu.

Če ta trenutek iščete igralni mini prenosnik, se največ, kar boste dobili za vaš denar, skriva v napravici, imenovani GPD Win Max. To bi se v kratkem sicer lahko spremenilo, saj bo v prihodnjih tednih in mesecih na trg prišlo kar nekaj konkurenčnih izdelkov (AYA Neo, GPD Win 3, One Netbook OneGx Pro…). A do takrat bo ta majhni prenosnik, ki v sebi skriva štirijedrni procesor Intel Core i7-1035G7 Ice Lake, grafiko Iris Plus 940, 16 GB delovnega pomnilnika, 512 GB PCIe NVMe skladiščnega prostora ter 8-palčni zaslon ločljivosti 1280 x 800 točk največ, kar je mogoče dobiti v tem razredu.

Prenosnik se v praksi dokaj dobro obnese, ima pa to slabost, da se ne razume najbolj z Linuxom. S precej truda ga je sicer mogoče usposobiti, rešitev »iz škatle« pa nji. No, ja ni je bilo. Razvijalec Martin Wimpress je objavil dostopnost Ubuntu MATE 20.04.1 LTS, ki ga je mogoče brez ročnih prilagoditev namestiti na GPD Win Max, v njem pa delujejo tudi vse posebnosti prenosnika (krmilniki, medijske tipke…).

Več…

No Comments

MS Office na Linuxu

Odsotnost MS Office, enega od največjih razlogov, zakaj se ljudje niso odločali za prehod na Linux, ni več.

V Linuxu seveda Libre Office in še kar nekaj drugih kakovostnih pisarniških paketov, a uporabniki vseeno raje ostajajo pri MS Office, saj so ga navajeni ali pa nimajo časa (ali volje), da bi se naučili dela s čem drugim. Kaj pa, če bi Microsoftov Office tekel v Linuxu na enak način kot v Windows, torej kot da je del sistema? Ideja sploh ni slaba. In tudi deluje.

Hayden Barnes je možak, ki je razvil Windows Subsystem za Linux (WSL), ki omogoča zagon linuxovih ukazov in programov znotraj Windows. No, Barnes je razvil tudi nekaj, kar bi lahko imenovali Linux Subsystem za Windows, v praksi pa se imenuje WinApps, omogoča pa zagon aplikacij za Windows s pomočjo jedrnega navideznega pogona (kernel virtual machine). Zaenkrat sicer le na Ubuntu in Fedora Linux ter v grafičnem okolju GNOME in KDE, a vseeno. In katere aplikacije delujejo?

Internet Explorer 11, Microsoft Access, Excel, Word, OneNote, Outlook, PowerPoint in Publisher, vsi v različicah  2016, 2019 in Office 365.

Več…

No Comments