Archive for december, 2019

Odprtokodno leto 2019

Odprtokodna skupnost si bo leto 2019 zapomnila kot eno prelomnih. Zakaj?

Leto je, po mnenju urednikov portala ZDnet, zaznamovalo kar nekaj odmevnih zgodb. Razglabljalo se je o posledicah IBM-ovega 34 milijard dolarjev vrednega nakupa Red Hata, pa tudi o tem, da se je Microsoft iz največjega sovražnika odprtokodne filozofije spremenil v enega njenih največjih privržencev. Zelo pomembno je bilo tudi »spoznanje«, da je najpomembnejši igralec na področju rešitev v oblaku Linux, kar so priznali tudi pri konkurenčne Microsoft Azure. Seveda pa to še zdaleč ni vse…

Več…

No Comments

Predogled zavihkov

Googlove varnostne posodobitve za brskalnik Chrome prihajajo dokaj redno, tu in tam pa smo deležni tudi kakšne novosti na estetskem področju. Ena takih je tudi predogled odprtih zavihkov, na katerem Google menda zelo aktivno dela.

Ideja predogleda zavihkov ni nova, saj jo je imel že Microsoftov Edge v svoji klasični, torej ne-Chromium različici, pa tudi Google jo je že uporabil v svojem Chrome OS. Sedaj bo funkcija, ki jo Google razvija že nekaj mesecev, očitno našla pot tudi v brskalnik za okolji Windows in Linux, o macOS pa trenutni ne govorijo.

In kako bo predogled deloval? Tako, da se bo vrstica z zavihki, seveda na ukaz, razširila, v njej pa se bodo pokazali predogledi odprtih strani. Predoglede bo mogoče preurejati, na voljo pa bodo v različnih velikostih.

Vir: 9to5Google

No Comments

Rast kljub izzivom

Odprtokodne tehnologije za svoje komercialne izdelke uporablja že več kot polovica podjetij, skoraj tri četrtine pa za lastne potrebe.

Odprtokodne tehnologije so nekdaj veljale za »hobistični« pristop, sedaj pa gre za trg, ki bo do leta 2023 vreden več kot 29 milijard evrov, na odprtokodnih tehnologijah pa v svetu že sedaj dela več kot 30 milijonov razvijalcev. Da ima odprtokodni pristop svetlo prihodnost, kaže tudi letošnja raziskava »Currents, Open Source 2019«, ki so jo s pomočjo 5800 razvijalcev opravili pri DigitalOcean.

In kaj opravi raziskava? V celoti si jo lahko ogledate na tem naslovu, na tem mestu pa le nekaj poudarkov:

  • Zanimanje tehnoloških podjetij za odprtokodne projekte je še vedno v porastu, prav tako zadovoljstvo z njimi in načrtovanju za prihodnje projekte,
  • Razvijalci se v odprtokodnih okolji dobro počutijo, so pa precej nezadovoljne ženske, ki opažajo svojo manjšo vključenost in manjšo pripravljenost, da bi se to spremenilo,
  • Razvijalci se pogosto sprašujejo o vplivu velikih tehnoloških podjetij na razvoj odprtokodne ideje saj menijo, da ta nimajo dobrih namenov in da licenčne omejitve prepogosto uporabljajo za omejevanje konkurence. Kar zadeva prijaznost so odprtokodnih tehnologij se najpogosteje omenjata Microsoft in Alphabet, za najbolj neprijaznega pa velja Apple.

Več…

No Comments

Kleptomanska hobotnica

Zadnja letošnja stabilna različica Linuxovega jedra prinaša kar nekaj novosti.

Linus Torvalds je objavil izid Linux Kernel 5.4, zadnje letošnje stabilne nadgradnje jedra sistema. Njeno kodno ime je »Kleptomaniac Octopus«, prinaša pa kar nekaj zanimivih novosti, med katerimi je potrebno izpostaviti zaklepanje jedra (kernel lockdown), podpora Microsoftovega datotečnega sistema exFAT ter podpora grafičnim karticam z AMD Radeon Navi 12 in 14, AMD Radeon Arcturus in AMD-jevo pospešeno procesno enoto Dali.

Poleg omenjenih novosti nova različica prinaša še nekaj »manjših posodobitev omrežne podpore, nekaj manjših posodobitev grafičnih gonilnikov GPU-ja in nekaj drugih malenkosti,« kot je zapisal Torvalds.
Več…

No Comments