Archive for oktober, 2023

Več varnosti za odprtokodne projekte

Specifikacija varnostnih vpogledov (Security Insights Specification – SIS), projekt Open Source Security Foundation, je namenjena lažjemu delu vzdrževalcev projektov na področju varnosti podatkov.

Organizacija OpenSSF (Open Source Security Foundation) je objavila specifikacije Security Insights Specification 1.0. Projekt, namenjen reševanju pogostih varnostnih problemov programske opreme, je trajal več kot dve leti, njegov cilj pa je bil med ostalim, tudi zmanjšanje razprševanja varnostnih informacij v odprtokodnih projektih.

Informacije, pomembne za varnost, se v odprtokodnih projektih pogosto nahajajo na različnih mestih. V preteklosti je bilo podanih že več predlogov, po katerih naj bi se varnostni podatki shranjevali v standardnih dokumentih, kot sta SECURITY.md in CONTRIBUTING.mg, a se ideja v praksi še ni izvedla. In tu naj bi nastopil SIS, ki odgovornim osebam nudi možnost zagotavljanja pomembnih varnostnih informacij v strojno berljivi obliki, ki jo lahko berejo in obdelujejo tako ljudje kot avtomatizirana orodja. Specifikacija varnostnih vpogledov je oblikovana v jeziku YAML in jo je v odprtokodne projekte mogoče vključiti brez zapletenih prilagoditev, raziskovalcem in uporabnikom s področja varnosti omogoča učinkovito iskanje pomembnih informacij in ocenjevanje varnostnega stanja projektov.

Več…

No Comments

Kako namestiti Linux? Vprašajte Microsoft!

Microsoft je trdil, da je »Linux rakasto tkivo programske opreme«… Nič več. Zdaj ga ima tako rad, da celo objavlja navodila za namestitev.

Tisti, ki ste/smo malce bolj »izkušeni« na področju informatike se ob takšnih novicah verjetno praskate po glavi. Dogaja se namreč to, za kar bi si mislili, da se nikoli ne bo zgodilo. Ne le, da Microsoft nima več nič proti Linuxu, celo vedno bolj ga ima rad. In to do te mere, da objavlja navodila, kako ga lahko uporabniki namestijo.

V spletnem prispevku, objavljenem konec septembra, priporočajo tri načine za namestitev – prek lastnega podsistema Windows Subsystem for Linux (WSL), virtualizacije v oblaku ali »bare metal«, tj. neposredne namestitve v računalnik. Microsoft svetuje uporabnikom iz okolja Windows, ki želijo narediti prve korake v Linuxu, da uporabijo WSL, katerega različica 2 predstavlja virtualizacijsko okolje za Linux. Za poslovne uporabnike priporočajo virtualizacijo prek storitve Azure, tisti, ki želijo Linux kot svoj primarni operacijski sistem in so se pripravljeni odpovedati tudi nekaterim orodjem sistema Windows, pa lahko posežejo po ključku USB, nanj kopirajo sliko Linuxa in nadaljujejo z namestitvijo. Priročnik zajema bistvene korake za namestitev, daje nekaj napotkov za izbiro distribucije, namestitev in prve korake po njej.

Več…

No Comments

X11 se očitno dokončno poslavlja

Ekipa, ki stoji za namiznim okoljem GNOME, napoveduje ukinitev podpore za X.Org, da bi se lahko osredotočila na sistem Wayland. Presenečenje? Ne.

V tej zahtevi za združitev je razvojna ekipa okolja GNOME pravi, da je to prvi korak k odpravi X11. V tej fazi bo datoteka gnome-xorg.desktop odstranjena, a bo funkcionalnost X11 še vedno prisotna in jo bo mogoče vzpostaviti s ponovno namestitvijo datoteke na ustrezno mesto (v tej fazi se odstrani le ena osemvrstična besedilna datoteka, ki jo je mogoče dodati nazaj, če želi uporabnik še naprej uporabljati X11). V naslednjem ciklu naj bi se odstranila tudi preostala koda posamezne seje X11, nato pa tudi popolna odstranitev kode, ki naj bi se zgodila nekje do konca prihodnjega leta.

Glede na to, da je X11 z nami že lep čas, se zdi odločitev malce čudna, a ni tako. Prav nasprotno – X11 se v zadnjih nekaj letih vse manj preizkuša, razvoj sistema Wayland, ki je veliko bolj varen kot X11 in ponuja funkcije, ki so primernejše za sodobne zaslone in vmesnike, pa se nadaljuje s polno paro.

Več…

No Comments

Dobre novice za igralce iger

Če ste igričar, ki uporablja sistem Linux in Steam, vas bo razveselila novica, da je podjetje izdalo novo različico programa Proton, ki je velik korak naprej.

Nova različica Proton 8.0-4 prinaša, poleg običajnih popravkov napak, številne izboljšave uporabnosti in nove funkcionalnosti. Nova izdaja naslavlja obsežno zbirko iger, zasnovanih za sistem Windows, in zagotavlja, da bodo delovale takoj, ko bodo nameščene v sistemu Steam za Linux in Steamdeck. Nova posodobitev omogoča neposreden zagon iger, kot so EverQuest 2, Star Wars Knights of the Old Republic 2, The Longest Journey, Arthurian Legends, Oddworld: Strangers's Wrath HD in Songs for a Hero (Definitive Edition), ki so do zdaj zahtevale uporabo programa Proton Experimental. Nič več.

Nove posodobitve odpravljajo tudi težavo, zaradi katere se je omrežje Battle.net nenehno poskušalo samodejno posodabljati in popravke za programske EA Desktop, Baldur's Gate 3 in nekatere igre Unreal Engine 4. Prav tako je zdaj omogočen vmesnik NVIDIA NVAPI, ki odpravlja nekatere težave s programom Ubisoft Connect.

Več…

No Comments