Archive for avgust, 2018

Pomembnost naveze Linux – Chromebook

To, da Chrome OS podpira zagon aplikacij za Linux, se na prvi pogled ne zdi nič posebej pomembnega. A ni tako. Poteza je izredno pomembna.

Chrome OS je operacijski sistem, ki je že od svojega nastanka v senci drugega, bolj uporabljanega Googlovega operacijskega sistema, Androida. A Chrome OS, operacijski sistem, ki ga Google razvija že kar nekaj časa in ki teče v brskalniku, je daleč od nepomembnosti. Pravzaprav se njegova pomembnost še niti začela ni. Običajni komentarji tistih, ki so sistem preizkusili, so: »Saj je OK, toda z njim ne morem…!« In prav imajo. Bolje rečeno, prav so imeli, saj se stvari zadnje mesece krepko spreminjajo, saj v njem po novem lahko tečejo tako aplikacije za Android kot za Linux. To pa daje platformi povsem nove dimenzije…

Več…

No Comments

Steam Play – igre za Windows na Linuxu

Valve, razvijalec SteamOS, najbolj priljubljene distribucije Linuxa za igranje iger, je izdal prvo beta različico Steam Play, ki združuje igralno platformo Steam z emulatorjem Windows Wine in omogoča boljšo integracijo iger, napisanih za okolje Windows, v Linux.

Nov emulator se imenuje Proton, vanj pa sta vključena DirectX 11 in 12, ki ju je razvil Vulkan. Proton je napram Wine precej bolj zmogljiv kar zadeva hitrost, manj zavira gostiteljski operacijski sistem, nudi izboljšano podporo igralnim krmilnikom, boljo podporo celozaslonskemu načinu igranja in še kaj. Proton je odprtokoden izdelek, objavljen na GitHubu, zaenkrat pa podpira igre Beat Saber, Bejeweled 2 Deluxe, Doki Doki Literature Club!, DOOM, DOOM II: Hell on Earth, DOOM VFR, Fallout Shelter, FATE, FINAL FANTASY VI, Geometry Dash, Google Earth VR, Into The Breach, Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2012, Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2013, Mount & Blade, Mount & Blade: With Fire & Sword, NieR: Automata, PAYDAY: The Heist, QUAKE, S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, Star Wars: Battlefront 2, Tekken 7, The Last Remnant, Tropico 4, Ultimate Doom, Warhammer 40,000: Dawn of War – Dark Crusade in Warhammer 40,000: Dawn of War – Soulstorm.

Več…

No Comments

Hollywood se bo "odprl"

Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), ki jo bolj poznamo kot »akademijo«, ki podeljuje nagrada Oscar in Linux Foundation sta skupaj ustanovila Academy Software Foundation (ASWF), združenje, ki bo skrbelo za promocijo in pomoč pri uporabi odprtokodnih rešitev v ameriški filmski industriji.

ASWF naj bi poskrbela za povečanje tako števila odprtokodnih rešitev kot tudi za povečanje kakovosti odprtokodnih projektov, povezanih s filmsko produkcijo in vsega, kar sodi zraven. Da gre za zelo resne namere govori tudi seznam podjetij, ki stojijo za iniciativo – Google, Walt Disney Studios, Cisco, DreamWorks, Intel, SideFX, Blue Sky Studios, Epic Games, Animal Logic

Odprtokodna orodja se že sedaj uporabljajo v skoraj 84 odstotkih filmskih projektov in so odgovorna za večino posebnih učinkov v njih. Težava je bila v tem, da je bilo vso to delo razdrobljeno, upravljanje orodij je bilo zelo nepregledno, saj nihče ni vedel, kaj vse obstaja in katere licence so potrebne za uporabo, zelo pa je šepala tudi stopnja interoperabilnosti med temi orodji, s čemer je bila seveda otežena njihova učinkovita uporaba.

ASWF naj bi vse to spremenil, saj naj bi združenje ponudilo skupno infrastrukturo, ki bo filmskim ustvarjalcem nudila dostop do vseh orodij in informacij, skrbela pa bo tudi za upravljanje pomembnih odprtokodnih projektov s ciljem povečanja inovativnosti.

No Comments

LibreOffice ni edini…

Ko govorimo o alternativah Microsoftovemu Office skoraj vedno govorimo le o LibreOffice. A obstajajo tudi druge. In ena od njih, ki veliko obeta, je tudi FreeOffice 2018.

FreeOffice razvija nemško podjetje SoftMaker, na voljo je za okolja Linux in Windows, njegova največja prednost pa je visoka stopnja združljivosti z Microsofovim pisarniškim paketom. Ta naj bi bila višja kot pri LibreOffice in zato kot taka bolj uporabna v mešanih okoljih. Paket, ki vsebuje tri komponente – urejevalnik besedila TextMaker, elektronsko preglednico PlanMaker in predstavitveni program Presentations je celo poslovenjen, čeprav ne ves in dosledno.

Več…

No Comments