Hollywood se bo "odprl"


Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), ki jo bolj poznamo kot »akademijo«, ki podeljuje nagrada Oscar in Linux Foundation sta skupaj ustanovila Academy Software Foundation (ASWF), združenje, ki bo skrbelo za promocijo in pomoč pri uporabi odprtokodnih rešitev v ameriški filmski industriji.

ASWF naj bi poskrbela za povečanje tako števila odprtokodnih rešitev kot tudi za povečanje kakovosti odprtokodnih projektov, povezanih s filmsko produkcijo in vsega, kar sodi zraven. Da gre za zelo resne namere govori tudi seznam podjetij, ki stojijo za iniciativo – Google, Walt Disney Studios, Cisco, DreamWorks, Intel, SideFX, Blue Sky Studios, Epic Games, Animal Logic

Odprtokodna orodja se že sedaj uporabljajo v skoraj 84 odstotkih filmskih projektov in so odgovorna za večino posebnih učinkov v njih. Težava je bila v tem, da je bilo vso to delo razdrobljeno, upravljanje orodij je bilo zelo nepregledno, saj nihče ni vedel, kaj vse obstaja in katere licence so potrebne za uporabo, zelo pa je šepala tudi stopnja interoperabilnosti med temi orodji, s čemer je bila seveda otežena njihova učinkovita uporaba.

ASWF naj bi vse to spremenil, saj naj bi združenje ponudilo skupno infrastrukturo, ki bo filmskim ustvarjalcem nudila dostop do vseh orodij in informacij, skrbela pa bo tudi za upravljanje pomembnih odprtokodnih projektov s ciljem povečanja inovativnosti.

Comments are closed.