Archive for april, 2024

Izšel je Ubuntu 24.04 LTS

Canonical je se je držal roka izdaje in pravočasno izdal Ubuntu 24.04. Kot običajno, različica LTS ponuja veliko razvoja, ne pa kaj zares prelomnega. Kar je dobro…

Canonical je izdal različico 24.04 LTS svoje distribucije Linuxa Ubuntu Linux. Ker gre za različico z dolgotrajno podporo (LTS – Long Term Support), so jo nestrpno pričakovali predvsem skrbniki sistemov. Kot je to običajno, različice LST izidejo nekaj kasneje kot »navadne«, namenjene običajnim uporabnikom. To pa zato, ker različice LTS ponujajo dolgotrajno podporo strankam, ki zanjo plačujejo posebej. V praksi to pomeni, da bodo popravki in kritične posodobitve običajnim uporabnikom na voljo pet let po izidu, za uporabnike Ubuntu Pro s plačljivim vzdrževanjem pa po novem kar 12 let. To pa so v in formacijskem svetu že kar svetopisemske razsežnosti…

Ena najbolj opaznih novosti za tiste uporabnike, ki dejansko uporabljajo Ubuntu in ne enega od okusov, kot sta Kubuntu s KDE ali Xubuntu z Xfce, je seveda GNOME 46. Ta se ponaša s številnimi praktičnimi funkcijami, kot sta spremenljiva hitrost osveževanja v sistemih z grafičnimi procesorji NVIDIA in bistveno izboljšana obvestila na namizju, na voljo pa je tudi pogovorni dialog za hitre nastavitve iz okolja GNOME. Na splošno programi, ki sodijo v namizje, s svojimi uporabniki komunicirajo precej bolje kot prej. Na primer orodja, kot je upravitelj datotek Nautilus, ki imajo v okolju GNOME 46 možnost prikazovanja lastnih obvestil, na primer ob zaključku postopka kopiranja.

Več…

No Comments

IBM nadaljuje z »oblačnimi« nakupi

Po družbah Red Hat in Apptio IBM z nakupom družbe HashiCorp še dodatno širi svojo mozaik podjetij za poslovanje v oblaku.

IBM za 6,4 milijarde ameriških dolarjev kupuje podjetje HashiCorp, ki je specializirano za orodja za poslovanje v oblaku. Tiskovna agencija Reuters je ob sklicevanju na notranje strokovnjake pred časom namignila, da bo naslednji IBM-ov milijardni prevzem 23. aprila 2024, zdaj pa je podjetje posel tudi uradno potrdilo.

IBM pravi, da želi z nakupom družbe HashiCorp ustvariti celovito celovito platformo hibridnega oblaka. HashiCorp prinaša ustrezne vire in znanja za izkoriščanje sinergijskih učinkov na dokazano rastočih področjih Red Hat, Watsonx, varnost podatkov, avtomatizacija IT in svetovanje. S tem IBM namiguje predvsem na storitve in orodja družbe HashiCorp, ki so pomembna za poslovanje v oblaku, zlasti Terraform in Vault. Terraform je eno najbolj razširjenih orodij za infrastrukturo kot kodo, ki se lahko uporablja za samodejno ustvarjanje, upravljanje in odstranjevanje strežniške in omrežne infrastrukture – ne glede na dejansko infrastrukturo pod njo. Bo pa Veliki modri moral razmisliti, kaj s potezo, s katero je HashiCorp lani povzročil veliko nemira v odprtokodnem taboru, ko je spremenil smer licence v Business Source License (BSL) 1.1.

Več…

No Comments

Audacity 3.5

Zvočno orodje Audacity v novi različici ponuja tudi prepoznavo tempa, časovno raztezanje ter brezizgubno sprememba višine tona.

Razvijalci priljubljenega zvočnega orodja Audacity so izdali različico 3.5, ki ponuja nekaj novih funkcij in popravkov napak. V seznamu sprememb za različico Audacity 3.5 je razvojna ekipa programa zapisala, da orodje zdaj podpira shranjevanje v oblak na portalu audio.com, kar naj bi uporabnikom omogočilo delo z vsemi napravami, skupno rabo vsebine in sodelovanje,  če gre kaj narobe, pa je mogoče preprosto obnoviti prejšnjo različico.

Razvijalci pojasnjujejo tudi, da lahko Audacity zdaj samodejno prepozna tempo uvoženih zvočnih vzorcev in zank (loops) ter jih po želji prilagodi želenemu tempu. Analiza se izvede s pomočjo analize zvoka in metapodatkov, ki jih vsebujejo datoteke. Če se ne želite zanašati na samodejno prepoznavanje hitrosti s pomočjo analize zvoka, lahko zanke pripravite tako, da kjer koli v imenu datoteke nastavite oznako tempa Acidizer ali zapišete hitrost na primer v obliki »123 bpm«.

Po besedah programerjev je nova funkcija tudi nedestruktivni premik višine tona, ki ga lahko uporabite tako, da držite pritisnjeno tipko Alt in hkrati pritisnete tipki za dvig ali spust. Do nje lahko dostopate tudi prek prelivnega menija za tremi pikami »…« neposredno na zvočnem posnetku in izbiro "Višina tona in hitrost …". S puščico, ki kaže navzgor ali navzdol, in številko ob njej program Audacity prikaže, za koliko je bila višina zvoka premaknjena. Funkcija ima možnost "Optimiziraj za glas …", ki je namenjena ohranjanju oblike med premikom višine.

Več…

No Comments

Kako se znajti v svetu odprte kode

Zanimiv vodič skozi odprtokodne licence za ustvarjalce, uporabnike in vse tiste, ki ste že ali bi še radi »zagrizli v odprtokodno življenje«…

Odprtokodnost neke programske opreme si nekateri predstavljajo kot nekaj, kart je mogoče uporabljati in spreminjati brez omejitev. A ni tako. Tudi v odprtokodnem svetu vladajo pravila, ki se jih je potrebno držati. Ta pravila so, tako kot pri plačljivih programih, zapisana v licencah oziroma licenčnih pogojih, kakšni so ti pogoji, pa določa ustvarjalec v skladu z nameni ustvarjalcev in skupnosti sodelujočih, saj vpliva na vidike, kot so uporaba, komercializacija, distribucija in drugi atributi projekta. A tudi proizvajalci oziroma razvijalci, se morajo pri določanju teh pogojev držati določeni pravil.

Teh pravil je kar nekaj in ker je tudi njihovih tvorcev kar nekaj, včasih pride do zmešnjave. Pravila namreč na eni strani določa oziroma koordinira Open Source Initiative (OSI), ki ima izdelan seznam več kot sto različnih licenc, potem je tu še Free Software Foundation, ki je malce bolj liberalen, pa še kdo bi se našel. In da bo zmešnjava še večja, se vse te licence s časom seveda spreminjajo in prilagajajo aktualnim potrebam, to pa pomeni, da je potrebno biti na tekočem.

Sliši se grozno, a ni tako hudo. Za razvijalce je najtežji prvi korak, v katerem se odločajo, pod katero licenco bodo izdali svoj izdelek, za uporabnike pa so omejitve več ali manj pomembne le v primeru, ko kodo prilagajajo svojem namenu oziroma vključujejo v svoje projekte. No, da bi bilo težav manj, vsake toliko izide kak vodič skozi odprtokodne licence in eden novejših je ta, ki so ga sestavili avtorji spletne strani The New Stack. Oglejte si ga, saj je dokaj zgoščen in opremljen z več ali manj vsemi potrebnimi povezavami.

Več…

No Comments