Ladybird je zdaj samostojen projekt


Ladybird je bil do pred kratkim del sistema SerenityOS, zdaj pa se poti spletnega brskalnika in operacijskega sistema razhajajo. Za to obstajajo dobri razlogi.

Razvijalec Andreas Kling je v začetku meseca napovedal uradno ločitev neodvisnega in brezplačnega spletnega brskalnika. Za razliko od večine drugih spletnih brskalnikov Ladybird ne temelji na Googlovem brskalnikovem pogonu Chromium, temveč ga ekipa razvija od začetka. Ladybird je od svojega začetka deloval pod okriljem projekta SerenityOS, ki ga je pred tem zagnal Kling in katerega cilj je bil ustvariti popolnoma neodvisen namizni operacijski sistem. Ladybird je ugledal luč sveta kot preprost pregledovalnik HTML, vendar se je razvil v celovitejši spletni brskalnik, ki je sčasoma uspel pritegniti celo komercialne sponzorje.

Kling je v svoji napovedi zapisal da je Ladybird sčasoma vse bolj prevladoval pri razvoju in zasedal njegov čas, kar je pomenilo, da se ni mogel več ustrezno posvetiti sistemu SerenityOS. V prihodnosti naj bi se razvijalci lahko spet v celoti posvetili operacijskemu sistemu ali spletnemu brskalniku, ne da bi jih motil drugi projekt.

Razlog za ločevanje obeh projektov ima tudi svoj tehnični razlog. SerenityOS ne sprejema kode projektov tretjih oseb, to omejitev pa želijo za Ladybird spremeniti. Zato bosta Linux in macOS v prihodnosti tudi uradna tarča spletnega brskalnika, SerenityOS pa bi moral ponovno postati motivacijski projekt, ki bo programerje zabaval. V skladu s tem ga Kling predaja skupnosti. Ladybird ima zdaj svoj repozitorij GitHub in svoj strežnik Discord. Uporabniki operacijskih sistemov Linux in macOS lahko spletni brskalnik preizkusijo neposredno, medtem ko morajo uporabniki operacijskega sistema Windows uporabiti WSL 2, vendar je projekt uradno v fazi pred-alfa.

Več…

Comments are closed.