Archive for februar, 2020

Odprta koda »prevzema oblast«

Količina licenčne programske opreme je prvič padla pod 50 odstotkov, 95 odstotkov vodilnih informatikov pa vedno bolj stavi na odprtokodne rešitve…

Red Hat je izdal svoj 2020 Enterprise user report, v katerem je predstavil rezultate anonimne raziskave, ki jo je izvedel med 1000 podjetji. Kar 95 odstotkov vodilnih IT-jevcev meni, da so odprtokodne rešitve strateško izredno pomemben delo celotne poslovno-informacijske strategije njihovih podjetij. Raziskava, ki so jo izvedli anonimno, torej anketiranci niso vedeli, da gre za Red Hat je pokazala, da se je količina licenčne programske opreme v velikih podjetjih iz lanskih 55 znižala na okoli 42 odstotkov, v prihodnjih dveh letih pa naj bi padla še za 10 odstotkov.

Razlogi, da lastniška programska oprema izgublja naklonjenost informatikov v poslovnih okoljih je predvsem v dragih in neprožnih sistemih licenciranja, kar ima za posledico visoke kapitalske izdatke (CapEx) in seveda priklenitev na prodajalca (vendor lock-in).

Več…

No Comments

Windows 12 Lite

Bo tako videti nov Microsoftov operacijski sistem? Niti ne…

Microsoft se zadnja leta precej ukvarja tudi z odprtokodnimi projekti. Najpomembnejša poteza na tem področju je seveda 7,5 milijarde vreden nakup spletne storitve Github, tu pa je še cela vrsta majhnih potez, kot so odpiraje kode Kalkulatorja, Linuxov Terminal za Windows 10 in celo lastno jedro za Linux. Nekateri v šali celo pravijo, da bi za naslednje jedro Windows v Redmondu lahko uporabili kar Linuxovo.

In zdaj je videti, kot da je nekdo naredil prav to. Windows 12 Lite ni nova različica Microsoftovega operacijskega sistema ampak distribucija Linuxa, temelječa na LiteOS in opremljena z namizno temo, ukradeno iz Windows 10. Razvijalci Windows 12 Lite oglašujejo kot »odlično odprtokodno nadomestilo za Windows 7«, ki je poleg tega še hitrejše, bolj varno, zanj ni potrebno nobene licence ali aktivacijskega ključa v njem ni oglasov in ne zahteva deljenja podatkov z Microsoftom.

Je zadeva uporabna? Če sodimo po spletni strani projekta, ki je videti, kot da je nastal v zgodnjih devetdesetih, je vse skupaj bolj ubogo. Da ne govorimo o tem, kakšna bo reakcija Microsofta na krajo/kopiranje njihovih oblikovnih rešitev. Če že hočete distribucijo Linuxa, ki je kar najbolj podobna Windows, bo verjetno boljša rešitev Kali Linux, ki v načinu Kali Undercover omogoča prilagoditev sistema tako, da je zelo podoben Windows, pri čemer pa ne boste kršili avtorskih pravic.

Več…

No Comments

Thunderbird dobiva nov dom

Mozilla je program za delo z elektronsko pošto Thunderbird preselila na novo hčerinsko podjetje, imenovano MZLA.

Mozilla Foundation je prvo različico brskalnika Firefox izdala septembra leta 2002, julija 2003 pa še prvo različico programa za elektronsko pošto Thunderbird. Od takrat se je seveda marsikaj spremenilo, ena od sprememb pa je tudi ta, da je poštni odjemalec počasi začel izgubljati osrednjo vlogo, saj so mu konkurenco pričele delati vse bolj uporabne spletne in mobilne rešitve. Zato ni čudno, da so pri Mozilli zadnja leta posvečali več pozornosti Firefoxu kot Thunderbirdu. Toda ta vseeno ni za na odpad, le drugače se ga je potrebno lotiti, menijo pri Mozilli.  Zato so se odločili za selitev Thunderbirda na novo hčerinsko podjetje, imenovano MZLA.

In kaj naj bi s tem dosegli? Pri Mozilli pravijo, da se kaj dosti ne bo spremenilo, da bo Thunderbird še vedno odprtokoden in brezplačen, da bo še naprej izhajal po ustaljenih načrtih, da pa bo selitev »omogočila raziskati nove možnosti ponuditi uporabnikom izdelke in storitve, ki v okviru Mozilla Foundation niso mogoči« ter »omogočila zbiranje prihodkov s pomočjo partnerstev in ne-dobrodelnih donacij ter tako lažje kritje stroškov novih izdelkov in storitev.«

Več…

No Comments