Windows 12 Lite


Bo tako videti nov Microsoftov operacijski sistem? Niti ne…

Microsoft se zadnja leta precej ukvarja tudi z odprtokodnimi projekti. Najpomembnejša poteza na tem področju je seveda 7,5 milijarde vreden nakup spletne storitve Github, tu pa je še cela vrsta majhnih potez, kot so odpiraje kode Kalkulatorja, Linuxov Terminal za Windows 10 in celo lastno jedro za Linux. Nekateri v šali celo pravijo, da bi za naslednje jedro Windows v Redmondu lahko uporabili kar Linuxovo.

In zdaj je videti, kot da je nekdo naredil prav to. Windows 12 Lite ni nova različica Microsoftovega operacijskega sistema ampak distribucija Linuxa, temelječa na LiteOS in opremljena z namizno temo, ukradeno iz Windows 10. Razvijalci Windows 12 Lite oglašujejo kot »odlično odprtokodno nadomestilo za Windows 7«, ki je poleg tega še hitrejše, bolj varno, zanj ni potrebno nobene licence ali aktivacijskega ključa v njem ni oglasov in ne zahteva deljenja podatkov z Microsoftom.

Je zadeva uporabna? Če sodimo po spletni strani projekta, ki je videti, kot da je nastal v zgodnjih devetdesetih, je vse skupaj bolj ubogo. Da ne govorimo o tem, kakšna bo reakcija Microsofta na krajo/kopiranje njihovih oblikovnih rešitev. Če že hočete distribucijo Linuxa, ki je kar najbolj podobna Windows, bo verjetno boljša rešitev Kali Linux, ki v načinu Kali Undercover omogoča prilagoditev sistema tako, da je zelo podoben Windows, pri čemer pa ne boste kršili avtorskih pravic.

Več…

Comments are closed.