Archive for januar, 2018

Barcelona zapušča Microsoft in prehaja na odprto kodo

Mesto Barcelona je, po poročilih španskega časopisa El Pais, pripravilo časovnico prehoda iz Microsoftove osnove in lastniškega programja na Linux in odprtokodno programsko opremo. Prehod naj bi bil izveden najkasneje do pomladi 2019.

Prehod načrtujejo tako, da bodo najprej začeli nadomeščati vso lastniško programsko opremo z odprtokodno. Proces bo trajal tako dolgo, dokler ne bo od lastniškega programja ostal le še Microsoftov operacijski sistem. Tega bodo za eno do distribucij Linuxa, najverjetneje Ubuntu, zamenjali nazadnje.

Barcelona v prehodu ne vidi le svoje koristi pač pa tudi koristi lokalnih majhnih in srednjih IT-podjetij, ki bodo aktivno sodelovala tako pri prehodu kot kasnejšem vzdrževanju, mestna uprava pa bo zaposlila tudi 65 razvijalcev, ki bodo razvijali namensko programsko opremo.

Barcelona je tako prvo mesto, ki se je pridružilo evropski iniciativi »Javni denar, javna koda«.

Več…

No Comments

Naša prihodnost v oblaku je odvisna od odprtokodnih vezij!

Zadnje dogajanje, povezano s hrošči Meltdown in Spectre, ki sta pokazala na zelo resne varnostne luknje v Intelovih, AMD-jevih in procesorjih ARM kaže na to, da se bo razvoj polprevodniških procesorjev moral v kratkem korenito spremeniti in iti po enakih korakih kot programska oprema – v smer odprte kode.

Hrošča, nekateri primerjajo z genetsko boleznijo, ki je ni mogoče ozdraviti drugače kot z izumrtjem celotne vrste, v tem primeru celotne procesorske arhitekture x86, nastale v zadnjih dvajsetih letih. Kaj pa do takrat? Očitno nam še nekaj let ne preostane drugega kot uporabiti improvizirane programske rešitve, ki nam jih bodo servirali proizvajalci.

In kako zagotoviti, da se tudi v prihodnosti ne bo zgodilo kaj podobnega? Podobno kot programska oprema vedno bolj temelji na odprti kodi, bo tudi strojna oprema morala preiti na podobno filozofijo. Druge varne rešitve ni…  Bodo torej Intel, AMD in druščina šli po sledeh Microsofta, ki zase zadnja leta trdi, da ni podjetje, ki razvija operacijski sistem Windows ampak predvsem rešitve v oblaku (Azure/Office 365) in piše programe tako za Windows, kot tudi za Linux, iOS in Android? Skoraj zagotovo…

Več…

No Comments

Tudi banke vedno pogosteje uporabljajo odprto kodo. Tu so razlogi…

Oktobra 2017 je Deutsche Bank javno objavila 150.000 vrstic programske kode enega svojih programov za elektronsko bančništvo, banka JPMorgan Chase je svoj Quorum, program za veriženje blokov (blockchain) dala na voljo v zbirki GitHub kot odprtokoden, k odprti kodi pa naj bi se zateklo vedno več bank. Zakaj?

Razlogov je več. Eden najpomembnejših je ta, da so bančne potrebe na področju programske opreme dokaj specifične in jih, posebej ko gre za novosti, kot je recimo tehnologija veriženja blokov, ki jo poznamo iz kriptovalut, uveljavljene programske hiše preprosto – ne razumejo. In zato se banke na tem področju vedno bolj samoorganizirajo. Drugi razlogi so razvojna baza, ki je v odprtokodnem svetu bolj raznolika, hitrejše odpravljanje napak, manj podvojevanja del, večja varnost in še kaj…

Več…

No Comments