Archive for februar, 2021

Več slik v sliki

Firefox 86 – nov način "slika-v-sliki" omogoča spremljanje več videoposnetkov hkrati.

Sodobni spletni brskalniki so med drugim tudi povsem solidni predvajalniki videoposnetkov in kot take jih zelo pogosto tudi uporabljamo. In ker je med ogledom videa včasih koristno vreči oko tudi kam drugam, brskalniki že nekaj časa podpirajo tako možnost slika-v-sliki. Gre za »derivat« tistega, kar smo bili vajeni pri iz sodobnejših televizorjih, kjer je bilo mogoče čez celoten zaslon gledati en TV-program, v kakšnem kotu pa pomanjšan o sliko drugega. Pri brskalnikih je zadeva podobna, saj lahko videoposnetek z recimo YouTuba pomanjšamo v okence, ki je nato vidno tudi ko na glavnem zaslonu odpremo kakšno drugo spletno stran. Mozilla je zdaj funkcijo dvignila na višjo raven. Nov sistem slika-v-sliki, ki je na voljo v novem Firefoxu 86, omogoča hkraten prikaz več videoposnetkov.

Uporaba novega sistema slike v sliki je dokaj preprost – odpre se stran z videoposnetkom, na njem izbere gumb »Glejte sliko v sliki« in video se bo odprl v posebnem okencu. Drugi in vsa nadaljnja okenca se odprejo na enak način, paziti je treba le, da je za vsako odprt svoj zavihek. Če si torej radi še en video, je potrebno odpreti nov zavihek, v njem poiskati video želeno vsebino, spet izbrati »Glejte sliko v sliki« in ta se bo podprla v novem okencu. To bo sicer prekrivalo prvega, a ga je mogoče premakniti in s tem omogočiti vidnost obeh.

Uporabno? Tu in tam mogoče res.

Več…

No Comments

Na voljo Linux Kernel 5.11

Po dveh mesecih razvoja in sedmih kandidatih za izid je Linus Torvalds »požegnal« novo jedro Linuxa.

In kaj je novega? Pravzaprav je novosti kar nekaj, od podpore strojni opremi Intela, AMD-ja in ARM-a, izboljšav omrežne povezljivosti, pa do osvežitve in nadgradnje gonilnikov. Ena najzanimivejših novosti je Syscall User Dispatch (SUD), ki je bodo veseli ljubitelji iger, saj krepko izboljša igralsko izkušnjo igranja sodobnih iger za Windows preko programov Proton in Wine, s podporo Intel Integer Scaling (IS) pa je izboljšano tudi igranje iger tipa pixel art.

Več…

No Comments

Končno uporabni barvni bralniki?

PocketBook InkPad Color je elektronski bralnik, ki ga poganja Linux in nudi že dokaj dostojne barve.

Bralniki e-knjig so zaradi tehnologije e-črnila izredno zanimivi, saj za delo potrebujejo izredno malo energije in so zato idealni za dolga potovanja, dopuste in podobne dejavnosti, pa še očem so bolj prijazni od telefon, tablic in drugih naprav s tradicionalnimi zasloni. Imajo pa eno precej odbijajočo  slabo lastnost – ne znajo oziroma niso znali prikazovati barv. To za branje leposlovja seveda ni ovira, prej prednost, ni pa najbolj primerno za branje revij, stripov ter znanstvenih in podobnih publikacij, kjer pa so barve zelo dobrodošle oziroma celo nepogrešljive. Proizvajalci e-črnilnih zaslonov se že leta trudijo izdelati uporaben barvni e-črnilni zaslon in do sedaj smo že bili priča nekaterim sramežljivim komercialnim poskusom.

Eden vodilnih na tem področju je PocketBook, ki je na trg pravkar poslal nov model barvnega bralnika imenovan InkPad Color. InkPad Color ni prvi model tega podjetja, ki uporablja E Ink-ovo tehnologijo Kaleido, je pa napram lanskemu modelu Color precej izboljšan, predvsem pa večji (19,81 cm oz. 7 palcev napram 15,25 cm oziroma 6 palcev). Model ima na dotik občutljiv zaslon ločljivosti 1404 x 1872 toč v črno-belem in 468 x 624 točk v barvnem načinu, podpira 16 nivojev sivin in 4096 barv. Bralnik ima torej ločena načina za barvne in črno-bele dokumente, kar pomeni, da lahko leposlovje beremo na tradicionalen način, slikanice, otroške knjige, umetniške knjige, revije, znanstvena dela in podobno pa v barvah. Bralnik poganja baterija Li-Po kapacitete 2,900-mAh, kar naj bi po navedbah proizvajalca zadostovalo za mesec dni običajne uporabe, ob uporabi vgrajene lučke pa seveda nekoliko manj.

Bralnik podpira 19 formatov elektronskih knjig, med katere seveda sodijo vsi najbolj priljubljeni (PDF, ePUB, MOBI, DOCX, osnovni HTML…), šest zvočnih formatov, vključno z MP3 in OGG, na voljo pa je tudi pretvornik besedila v govor, ki podpira 16 jezikov, zvok pa je preklo vmesnika Bluetooth mogoče predvajati tudi na zunanjih napravah.

PocketBook InkPad Color poganja operacijski sistem Linux, vgrajeno ima 1/16 GB pomnilnika, ki ga je mogoče razširiti preko reže microSD, podpira pa tudi brezžično povezavo v omrežje (Wi-Fi). Naprava je velika 95 x 136,5 x 8 mm, težka pa 225 g.

Kaj pa cena? Ta trenutek je PocketBook InkPad Color v Evropi malce težko dobiti, na nemškem Amazonu pa je zanj potrebno odšteti 299 €.

Več…

No Comments

Izšel LibreOffice 7.1 Community

Document Foundation je izdal novo različico priljubljenega pisarniškega paketa, ki se po novem imenuje LibreOffice Community.

Ob prvih namigih, da bo nova različica LibreOffice dobila »vzdevek« Personal Edition, ki se je kasneje preimenoval v Community, so se mnogi spraševali, kaj bo oznaka pomenila. Oznaki nekako »dišita« po tem, da bi lahko šlo za okleščene, funkcionalno osiromašene različice oziroma da se bo LibreOffice ločil na brezplačno in komercialno različico. A ni tako.

LibreOffice 7.1 Community je polno funkcionalen pisarniški paket, kot smo ga vajeni, oznaka Community pa se nanaša na to, da ga je razvila skupnosti prostovoljcev, namenjen pa je zasebnim uporabnikom. Ali to pomeni, da Document Foundation odsvetuje uporabo v poslovne namene? Ne. Menijo, da ni nobenih omejitev za uporabo v poslovnih okoljih, a zanje bolj priporočajo družino aplikacij LibreOffice Enterprise, ki jih ponujajo partnerji, kot so Collabora, CIB in Adfinis.

In kaj  prinaša nova različica? Nekaj novosti si lahko ogledate v spodnjem videu, podrobnejše informacije pa so na voljo na spletni strani projekta.

Več…

No Comments