Archive for maj, 2018

Ubuntu OpenStack je najboljša rešitev

Izvršni direktor Canonicala in oče Ubuntu Linuxa Mark Shuttleworth trdi, da je Canonicalova rešitev OpenStack boljša rešitev tako od Red Hatove kot od VMwarove.

Otvoritvena slovesnost OpenStack Summit v kanadskem Vancouvru je potekala po ustaljenih tirih – s predstavitvami, kjer so različni proizvajalci prikazovali svoje rešitve in jih hvalili, da so oh in sploh. Potem pa je na oder stopil Mark Shuttleworth in naredil nekaj, kar do sedaj ni bila ravno pogosta praksa – svojo, oziroma Canonicalovo rešitev Ubuntu OpenStack, je neposredno primerjal s konkurenčnima rešitvama Red Hata in VMwara, pri čemer je kar na glas izjavil, da se veliki, kot so Google, IBM in Microsoft zanimajo izključno za Canonicalovo rešitev, Red Hatove in VMwarove pa niti povohajo ne.

Več…

No Comments

Microsoft ima očitno res rad Linux!

Beležnica oziroma Notepad v Windows od vsega začetka ni znala prikazati besedilnih datotek, nastalih v drugih operacijskih sistemih, vključno z Linux/Unix. Razlog za to je bil dokaj banalen – Beležnica ni podpirala enake oznake za prehod v novo vrstico kot Linux. In po tridesetih letih se bo to končno spremenilo.

Beležnica v Windows za prehod v novo vrstico uporablja oznako End of Line (EOL), ki je pravzaprav kombinacija oziroma »seštevek« ukazov Carriage Return (CR) in Line Feed (LF). Oba imata izvor iz časov pisalnih strojev. Prvi (CR) pomeni prehod na začetek vrstice brez pomika navzdol, drugi (LF) pa prehod vrstico navzdol brez pomika na začetek vrstice. Za prehod na začetek nove vrstice sta torej potrebno obe oznaki. Ker je v sistemih Linux/Unix za prehod v novo vrstico dovolj oznaka LF, je Beležnica oziroma Notepad besedilne datoteke iz teh sistemov dobrih trideset let prikazovala – narobe.

A to naj bi se v kratkem spremenilo. Nekaj dni nazaj smo v Microsoftovem blogu zasledili zapis o tem, da so v programu Windows 10 Insider že pripravili »popravek«, ki bo kot oznako prehoda v novo vrstico oziroma pritisku tipke Enter poznal tako Windows CR+LF kot tudi Linuxov LF in MacOSov CR. To pa pomeni, da bo Beležnico mogoče uporabiti tudi za urejanje besedilnih datotek omenjenih sistemov.

V glavah Microsoftovih strategov se zadnje čase res dogajajo nenavadne reči…

No Comments

Ubuntu 18.04 TLS: Linux za oblak, umetno inteligenco in vsebnike

Canonical je pred kratkim izdal Ubuntu 18.04 LTS, novo različico ena najbolj priljubljenih in uporabljanih namiznih distribucij Linuxa, ki pa je mnogo več kot le to.

Ubuntu veliko uporabnikov vidi le kot namizni operacijski sistem. To sicer res je, a je še mnogo več. Nova različica poleg varnostne optimizacije nudi tudi podporo okoljem, ki uporabljajo različne storitve v oblaku, infrastrukturo za tako imenovane storitve bare-metal (najem oddaljene strojne opreme brez programske), podpira delo z vsebniki, umetno inteligenco, vključno z grafičnim pospeševanjem delovnih obremenitev, strojno učenje in še kaj.

Več…

No Comments