Microsoft ima očitno res rad Linux!


Beležnica oziroma Notepad v Windows od vsega začetka ni znala prikazati besedilnih datotek, nastalih v drugih operacijskih sistemih, vključno z Linux/Unix. Razlog za to je bil dokaj banalen – Beležnica ni podpirala enake oznake za prehod v novo vrstico kot Linux. In po tridesetih letih se bo to končno spremenilo.

Beležnica v Windows za prehod v novo vrstico uporablja oznako End of Line (EOL), ki je pravzaprav kombinacija oziroma »seštevek« ukazov Carriage Return (CR) in Line Feed (LF). Oba imata izvor iz časov pisalnih strojev. Prvi (CR) pomeni prehod na začetek vrstice brez pomika navzdol, drugi (LF) pa prehod vrstico navzdol brez pomika na začetek vrstice. Za prehod na začetek nove vrstice sta torej potrebno obe oznaki. Ker je v sistemih Linux/Unix za prehod v novo vrstico dovolj oznaka LF, je Beležnica oziroma Notepad besedilne datoteke iz teh sistemov dobrih trideset let prikazovala – narobe.

A to naj bi se v kratkem spremenilo. Nekaj dni nazaj smo v Microsoftovem blogu zasledili zapis o tem, da so v programu Windows 10 Insider že pripravili »popravek«, ki bo kot oznako prehoda v novo vrstico oziroma pritisku tipke Enter poznal tako Windows CR+LF kot tudi Linuxov LF in MacOSov CR. To pa pomeni, da bo Beležnico mogoče uporabiti tudi za urejanje besedilnih datotek omenjenih sistemov.

V glavah Microsoftovih strategov se zadnje čase res dogajajo nenavadne reči…

Comments are closed.