Archive for julij, 2020

Izšel je Thunderbird 78

Nova različica prinaša temni način ter integrirana Koledar in Opomnik.

Thunderbird 78 je tako imenovana različica z razširjeno podporo (ESR – Extended-Support Release) in napram lanski 68 ESR prinaša kar nekaj novosti. Najbolj pomembna je seveda ta, da sta Koledar in Opomnik vključena v program sam in uporabniku tako ni več treba posebej nameščati dodatka Lightning. Prenove je bila deležna tudi rubrika upravljanja z računi, ki je sedaj bolj pregledna in intuitivna, nekaj pa je tudi kozmetičnih izboljšav v obliki vektorske grafike za prikaz ikon map in seveda zadnje čase tako opevani temni način, v katerem je ozadje temno, besedilo pa svetlo.

Več…

No Comments

Slovenska aplikacija za Covid-19

Slovenska vlada je na razpisu, ki je trajal vsega tri dni (od 12. do 15. julija) za lokalizacijo programa za sledenje Covid-19 izbrala podjetje Rsteam, ki naj bi projekt prevoda in integracije v zaledne sisteme izvedlo za 4026 €. Celoten projekt je bil zaradi kratkih rokov deležen mnogih kritik, ki se jih je vlada otepala na eni strani z argumenti o preprostosti projekta in njegovi nujnosti.

Slovenska različica sledilnika, ki naj bi jo pričeli testirati v nekaj dneh, bo temeljila na odprtokodni aplikaciji Corona-Warn-App, ki so jo v Nemčiji zagnali junija, njen razvoj je stal 20 milijonov €, država pa bo mesečno plačevala še 2,5 do 3,5 milijona evrov stroškov obratovanja.

Več…

No Comments

Ubuntu kot Windows 10

Linuxfx, distribucija Linuxa, ki lajša prehod na odprtokoden sitem, saj je videti kot Windows 10.

Ena večjih težav pri prehodu na odprtokodne operacijske sisteme je izobraževanje uporabnikov, navajenih na druge sisteme. K sreči operacijski sistemi, temelječi na GNU/Linux, omogočajo prilagoditve sistema do te mere, da so ti kar najbolj podobni obstoječim in ima jo uporabniki zato precej manj težav s prilagajanjem. Ena takšnih prilagojenih distribucij je Linuxfx. Ta temelji na Ubuntu 20.04, predelana pa je tako, da je videti kot Windows 10.

Trenutna različica nosi oznako Linuxfx 10.3, brazilski snovalci pa so jo dodelali do te mere, da je uporabnikom Windows 10 okolje popolnoma domače. Na voljo je enak meni Start kot v Windows, nastavitve so na enakih mestih, prav tako programi, enako je brskanje po datotekah, integriran WINE omogoča zagon aplikacij za Windows, na voljo pa je celo Cortanin klon Helloa.

https://www.youtube.com/watch?v=gFss_DliNPE

Več…

No Comments

Kaj se dogaja z LibreOffice?

V predogledu LibreOffice 7.0 piše, da gre za »Personal Edition«? A to pomeni, da bomo dobili več različic?

LibreOffice kot brezplačno alternativo Microsoftovemu Office uporablja veliko tako domačih kot poslovnih uporabnikov in vsi se kar veselijo nove različice 7.0, ki bo izšla prihodnji mesec. A to veselje krati malce čudna oznaka v zadnjih predoglednih različicah, kjer piše, da gre za »Personal edition«, torej izdajo, namenjeno zasebni uporabi. A to pomeni, da bo poslovnim uporabnikom na voljo drugačna različica? Bodo javne ustanove, šole, podjetja in drugi potrebovali drugo licenco?

Document Foundation, ki koordinira razvoj paketa pravi, da ne. Oznako so uporabili z namenom raziskovanja možnosti ponudbe »poslovnega nabora izdelkov in storitev LibreOffice, ki jih nudijo člani njihovega ekosistema« v prihodnosti. Oznako Personal edition naj bi uporabili za to, da prosto in s strani skupnosti podprto različico ločijo od hipotetične poslovne različice, ki pa je še ni.

Več…

No Comments