Archive for januar, 2020

Evernote končno tudi za Linux

Če ste uporabnik kakšne od distribucij Linuxa in vas jezi, da zanj ni originalne različice programa za zapiske Evernote, imamo dobro novico. Ian Small, izvršni direktor podjetja Evernote je v svojem blogu napovedal, da njihovi programerji pospešeno razvijajo odjemalski program za operacijske sisteme, temelječe na Linuxu, vključno z integracijo z oblakom.

Evernote je med uporabniki drugih platform zelo priljubljen program za izdelavo in deljenje zapiskov, ki pa je za Linux do sedaj obstajal le v obliki programov zunanjih programerjev. Z njimi pa je pogosto križ, saj vedno ne delujejo tako, kot bi naj.

Kdaj točno bo odjemalce na voljo Small ni povedal, ko bo, bo pa v svojem blogu zagotovo dovolj glasen.

Več…

No Comments

Izšel Wine 5.0

Projekt Wine omogoča zagon nekaterih aplikacij za Windows znotraj Linuxa, FreeBSDja in macOS-a že desetletja, zadnja leta pa je delno podprt tudi Android. Sedaj je na voljo nova različica, ki daje največ poudarka seveda grafiki. Wine 5.0 prinaša podporo grafičnim gonilnikom Vulkan 1.1., podporo več zaslonom hkrati, izboljšano združljivost z Direct3D ter nekaj izboljšav uporabniškega vmesnika. Pa tudi igralci bodo imeli nekaj od njega…

Več…

No Comments

Najprivlačnejši Linux-prenosnik?

Dell je na CES predstavil Dell XPS 13 2020 Developer Edition, privlačno novo različico prenosnika z operacijskim sistemom Ubuntu.

Dell je eden redkih velikih proizvajalcev računalnikov, ki se je resno posvetili tudi Linuxu. Zato ni čudno, če so prenosniki Dell XPS 13 Developer Edition z Ubuntu eni najbolj priljubljenih prenosnikov med poslovnimi uporabniki Linuxa. Na sejmu CES 2020, ki se je pravkar končal v Las Vegasu, je podjetje predstavilo novo različico z oznako XPS 13 2020 Developer Edition, ki je požela precej zanimanja.

In kakšna je razlika med »navadnim« XPS in Developer Edition tega 13-palčnega prenosnika? Na zunaj in v »drobovju« sta enaka, razlikujeta se le po operacijskem sistemu. Model 2020 nudi zaslon, ki je skoraj brez roba, največja ločljivost je 4K 3840 x 2400, ki ima za razliko od prejšnjega modela razmerje stranic 16:10 in ne 16:9. Pri najdražjih modelih bo zaslon tudi občutljiv na dotik. V drobovju prenosnika je najti deseto generacijo 10-nanometrskih procesorjev Intel Core, do 32 GB delovnega pomnilnika, do 2 TB skladiščnega prostora, modul Killer Wi-Fi 6 AX1650 pa naj bi nudil trikrat hitrejši brezžični dostop kot običajni vmesniki WiFi. Prenosnik poganja Ubuntu 18.04 LTS, ki sedaj podpira tudi bralnik prstnih odtisov za hitrejšo in varnejšo prijavo.

Kaj pa cene? Dell XPS 13 2020 Developer Edition bo na trgu 4. februarja, njegova cena pa se bo pričela pri 1119 dolarjih (pri nas verjetno podobno v evrih) za model s procesorjem Core i5, 8 GB RAM in 256 GB SSD. Za primerjavo povejmo, da se cene »navadne« različice, torej tista z Windows, ki je že na trgu, pričenjajo pri 999 dolarjih, kar na prvi pogled malce dvigne obrv uporabnikov Linuxa. A po nepotrebnem, saj Dell prenosnikov z Linuxom ne ponuja v najšibkejših konfiguracijah – modelov s Core i3 in 4 GB RAM z Linuxom sploh ni na voljo…

No Comments