Najprivlačnejši Linux-prenosnik?


Dell je na CES predstavil Dell XPS 13 2020 Developer Edition, privlačno novo različico prenosnika z operacijskim sistemom Ubuntu.

Dell je eden redkih velikih proizvajalcev računalnikov, ki se je resno posvetili tudi Linuxu. Zato ni čudno, če so prenosniki Dell XPS 13 Developer Edition z Ubuntu eni najbolj priljubljenih prenosnikov med poslovnimi uporabniki Linuxa. Na sejmu CES 2020, ki se je pravkar končal v Las Vegasu, je podjetje predstavilo novo različico z oznako XPS 13 2020 Developer Edition, ki je požela precej zanimanja.

In kakšna je razlika med »navadnim« XPS in Developer Edition tega 13-palčnega prenosnika? Na zunaj in v »drobovju« sta enaka, razlikujeta se le po operacijskem sistemu. Model 2020 nudi zaslon, ki je skoraj brez roba, največja ločljivost je 4K 3840 x 2400, ki ima za razliko od prejšnjega modela razmerje stranic 16:10 in ne 16:9. Pri najdražjih modelih bo zaslon tudi občutljiv na dotik. V drobovju prenosnika je najti deseto generacijo 10-nanometrskih procesorjev Intel Core, do 32 GB delovnega pomnilnika, do 2 TB skladiščnega prostora, modul Killer Wi-Fi 6 AX1650 pa naj bi nudil trikrat hitrejši brezžični dostop kot običajni vmesniki WiFi. Prenosnik poganja Ubuntu 18.04 LTS, ki sedaj podpira tudi bralnik prstnih odtisov za hitrejšo in varnejšo prijavo.

Kaj pa cene? Dell XPS 13 2020 Developer Edition bo na trgu 4. februarja, njegova cena pa se bo pričela pri 1119 dolarjih (pri nas verjetno podobno v evrih) za model s procesorjem Core i5, 8 GB RAM in 256 GB SSD. Za primerjavo povejmo, da se cene »navadne« različice, torej tista z Windows, ki je že na trgu, pričenjajo pri 999 dolarjih, kar na prvi pogled malce dvigne obrv uporabnikov Linuxa. A po nepotrebnem, saj Dell prenosnikov z Linuxom ne ponuja v najšibkejših konfiguracijah – modelov s Core i3 in 4 GB RAM z Linuxom sploh ni na voljo…

Comments are closed.