Archive for februar, 2019

Je čas tudi za odprtokodno vlado?

Profesor prava Tom W. Bell iz ameriške univerze Chapman meni, da je. In njegovi argumenti so dokaj zanimivi.

Včasih smo imeli velike osrednje računalnike z namenskimi, posebej zanje napisanimi operacijskimi sistemi, kar se ni izkazalo za najbolj uporabno in priročno, zato smo sistem razdrobili v veliko število majhnih delčkov, samostojnih računalnikov, na katerih si lahko sami izbirajmo operacijski sistem, ki nam ustreza, pri tem pa še vedno sodelujemo z drugimi sistemi, ki tečejo na drugih računalnikih.

Je čas, da na podobne način reorganiziramo tudi politično sliko? Profesor Bell v svoji knjigi »Your Next Government?: From the Nation State to Stateless Nations« meni, da je in da se bo to v prihodnosti moralo zgoditi. Nekaj njegovih argumentov si lahko ogledate v spodnjem  videu YouTubovega kanala TWiT Netcast Network.

Več…

No Comments

Izšel je LibreOffice 6.2

Brezplačna odprtokodna pisarna ponuja novo vsestransko in prilagodljivo orodno vrstico ter boljšo združljivost z drugimi pisarniškimi paketi.

Document Foundation je izdal novo večjo nadgradnjo svojega brezplačnega odprtokodnega pisarniškega paketa LibreOffice, ki sedaj nosi oznako 6.2. Najbolj vpadljiva novost, ki sicer ni vključena privzeto in jo je potrebno izbrati posebej, je tako imenovani NotebookBar. Gre za povsem prenovljeno orodno vrstico, ki običajnim Standardni, Enojni in Stranski orodnim vrsticam dodaja še dve novi različici – »V zavihkih« in »Strnjeno vrstico s skupinami«. V uradnem blogu so snovalci zapisali, da je namen različice z zavihki ta, da se uporabnikom, navajenim drugih pisarniških paketov, nudi občutek domačnosti, zbiranje orodij v skupine pa dostop do najpogosteje uporabljanih orodij z le enim klikom, do malce redkeje uporabljanih pa z največ dvema.

Poleg večje podobnosti z drugimi, predvsem lastniškimi pisarniškimi paket, nudi LibreOffice 6.2 tudi boljšo združljivost z njimi, kar pomeni, da bo sedaj še manj težav pri odpiranju in  shranjevanju dokumentov v formatih docx, xlsx in podobnih. Izboljšana je tudi integracija v okolja KDE/Qt5/LXQt, združljivost s kodranjem OOXML, izboljšano pa je tudi delovanje v grafičnih okoljih višjih ločljivosti.

Dokaj pomembna sprememba je tudi ta, da se z LibreOffice 6.2 končuje razvoj za 32-bitni Linux kar pomeni, da novih različic Linux 86 več ne bo.

Popoln seznam sprememb, novosti in izboljšav lahko najdete na tej povezavi.

No Comments