Archive for september, 2020

Lenovo vedno aktivneje z Linuxom

Podjetje je sporočilo, da bo na trg poslalo skoraj 30 modelov prenosnih in osebnih računalnikov, opremljenih z operacijskim sistemom Ubuntu.

Slab mesec nazaj je Lenovo na trg poslal svoj prvi prenosnik  ThinkPad, opremljen z operacijskim sistemom Fedora Linux, a to je očitno bil šele uvod. Podjetje je prejšnji teden napovedalo, da bo na trg poslalo še skoraj 30 modelov prenosnikov ThinkPad in namiznih postaj ThinkStation, ki pa bodo tovarniško opremljeni z drugim sistemom – Ubuntu 20.04 LTS.

In katere modele bo mogoče dobiti z Ubuntu? Šlo bo za prenosnike serij ThinkPad T, X, L in P ter serijo namiznih delovnih postaj ThinkStation P, podroben seznam pa najdete v objavi za javnost.

Več…

No Comments

Microsoft ima vedno raje Linux

Microsoft je v zadnjih letih krepko spremenil svoje mnenje o Microsoftu. Od smrtnega sovražnika se je spremenil v njegovega zaveznika. Ne stoodstotnega, a vendarle zaveznika.

Da bodo v Redmondu kdaj "objeli" odprtokodno idejo se je pred nekaj leti zdelo nekaj nepojmljivega. A časi se spreminjajo, zarečenega kruha se vedno več poje in Microsoft je postal eden večjih podpornikov Linuxa, kar se kaže na različne načine. Eden najpomembnejših je seveda ta, da je v operacijski sistem Windows dodal orodje, kot je Windows Subsystem for Linux (WSL), ki uporabnikom omogoča zagon linuxovega Terminala. A to je samo začetek. V kratkem bomo namreč dobili tudi možnost zagona linuxovih aplikacij znotraj Windows v grafični obliki. In stvari so, sodeč po tvitu Microsoftovega programskega vodje Craga Loewena, že dokaj daleč. V čivku je pokazal, kako je (bo) znotraj WSL preko Terminala mogoče zagnati program za delo z datotekami Nautilus in grafični program Gimp.

Povezava med Microsoftom in Linuxom pa ni le v smeri delovanja aplikacij za Linux v okolju Windows ampak tudi obratno. V kratkem, menda že v začetku oktobra, naj bi namreč dobili prvi predogled spletne brskalnika Edge za Linux.

Več…

No Comments

Hollywoodske fotoanimacije tudi doma

Da je neka animacija nastala z zaporednim fotografiranjem lahko vidimo že od daleč. Tudi če je narejena po hollywoodskih standardih. Res?

Fotoanimacije ali angleško stop-motion animation je nekaj, kar nas spremlja že desetletja. Gre za način animacije, pri katerem se ustvari vtis gibanja likov tako, da se posname veliko zaporednih fotografij, na vsaki od njih pa je položaj teh likov malce drugačen.

Metoda je sicer uporabna, a dokaj zamudna, predvsem pa zahteva veliko natančnost, zato takšne animacije običajno ne presegajo 15 slik v sekundi, kar se seveda vidi. Da gre za fotoanimacijo običajno  vidimo že »iz letala«.

A ni nujno, da je tako. Kitajski in ameriški znanstveniki so, skupaj z Googlom izdelali sistem umetne inteligence, ki obstoječim posnetkom doda »manjkajoče« slike tako, da je gibanje videti popolnoma tekoče, brez vidnih artefaktov in, kar je bil do sedaj največji problem, s kakovostnim zaznavanjem globinske slike. Da so veliko delali prav na slednjem pove že ime metode – Depth-Aware video interpolation (DAIN) oziroma video interpolacija z zaznavanjem globine.

Pri vsem skupaj pa je zanimivo še nekaj. DAIN je odprtokoden projekt, tako da si lahko program snamete in uporabljate brezplačno, na voljo pa je seveda tudi njegova izvorna koda.

Več…

No Comments

Odprtokodni lip-sync

Wav2Lip je odprtokodni program, s katerim lahko filme sinhronizirate kar sami. Ni še čisto suvereno, a dokaj blizu…

inhronizacija govora tako, da se v skladu z govorom ali petjem gibljejo tudi ustnice, je sicer prisotna že nekaj časa, a je bila na voljo le filmskim studiem, pa še ti so včasih delo opravili tako slabo, da bi bilo bolje, če bi pustili stvari takšne, kot so bile. A stvari so šle naprej in zdaj je mogoče sinhronizacijo izvesti kar doma in to v kakovosti, ki je na dokaj visoki ravni. Kako? Tako, da si z GitHuba snamete orodje Wav2Lip in se seveda naučite delati z njim.

In rezultat? V nadaljevanju si lahko ogledate, kako je Jonty Pressinger predelal video All Star skupine Smash Mouth. Videti je dokaj dobro. Predelava je sicer opazna, a če upoštevamo, da gre za brezplačno odprtokodno orodje, je rezultat zelo dober.

Več…

No Comments