Archive for februar, 2022

Bosta Chrome 100 in Firefox 100 "sesula internet"?

S prehodom na trimestno oznako različice bi lahko imele nekatere spletne strani težave.

Ker si različni spletni brskalniki različno »razlagajo« vsebino, so snovalci spletnih strani primorani uporabiti različne trike, kako uporabniku prikazati stran takšno, kot je bilo zamišljeno. Eden od načinov je tudi ugotavljanje vrste in različice brskalnika, kar seveda poteka preko programske kode spletne strani kot take.

Takšno ugotavljanje torej ni nič posebnega, ob »izjemnih« dogodkih pa lahko dela težave. In to kar velike, saj lahko »sesuje« celo spletno stran. Zakaj? Vse skupaj spominja na milenijskega hrošča, ki naj bi 1.1.2000 ustavil svet… Malce več kot desetletje nazaj, ko so brskalniki prešli iz enomestne na dvomestno oznako različice, kar nekaj spletnih strani nekaj časa ni delovalo. Šlo je za tiste, ki so imele za oznako različice brskalnika namenjeno le eno mesto in so s prehodom na dvomestne oznake naletele na težave, saj je brskalnik »po njihovem« z različice 9 ni šel na 10 ampak na 1.

No, nekaj podobnega bi se lahko prav kmalu spet zgodilo, saj bosta brskalnika Chrome in Firefox kmalu dobila različici 100 – prvi predvidoma 29. marca, drugi pa 3. maja, glede na to, da enake oznake kot Chrome uporablja tudi Microsoftov Edge, bo tudi ta »problematičen«. Zakaj? Ker se bo zgodil prehod iz dvo- na trimestno oznako različice. Če ima neka spletna stran za ugotavljanje različice namenjeni dve mesti, si bo prehod iz 99 na 100 »razlagala« kot prehod iz 99 na 10, torej na več kot deset let staro različico. Na GitHubu obstaja cel seznam spletnih strani, za katere je do zdaj ugotovljeno, da ne podpirajo trimestnih oznak, med njimi pa je tudi nekaj zvenečih imen, kot so HBO Go, Yahoo, Bethesda, Deimler.de in še kakšno…

Če se torej kakšna spletna stran konec marca v Chromu ali Edgeu in v začetku maja v Firefoxu ne bo hotela prikazati, bomo vedeli, zakaj…▪

No Comments

Zakon o »enem polnilniku za vse«

Če bo zakon sprejet, bomo prenosne naprave lahko polnili z enim samim polnilnikom…

Države članice EU so se pred dvema dnevoma dogovorile o pogajalskem mandatu za predlog o univerzalnem polnilniku za mobilne naprave. »Namen predloga je zagotoviti, da nakup novega polnilnika ni več potreben vsakič, ko kupite nov mobilni telefon ali podoben izdelek, in da se lahko vse naprave polnijo z istim polnilnikom,« so zapisali. »Predlog bo s harmonizacijo napajalnih vmesnikov in tehnologije za hitro polnjenje izboljšal uporabnost za potrošnike. S tem novim zakonom bo prodaja polnilnikov ločena od prodaje elektronskih naprav, tako da novi polnilnik ne bo nujno vključen v nakup nove naprave. To bo zmanjšalo količino elektronskih odpadkov, povezanih s proizvodnjo, prevozom in odstranjevanjem polnilnikov.«

Mandat so odobrili veleposlaniki in veleposlanice v Odboru stalnih predstavnikov Sveta (Coreper), kar predsedstvu Sveta omogoča, da začne pogajanja z Evropskim parlamentom, ko bo ta sprejel dogovor o stališču.

Evropska komisija je predlog o univerzalnem polnilniku s priključkom USB-C predložila 23. septembra 2021, v njem pa je omenjala le pametne telefone in tablice, po dopolnjenem predlogu pa naj bi USB-C postal standardni priključek za polnjenje pametnih telefonov, tablic, kamer, slušalk, prenosnih zvočnikov in igralnih konzol. V besedilu Sveta so pojasnjene tudi tehnične specifikacije za univerzalni polnilnik.

Torej na kratko – ko in če bo zakonodaja sprejeta, polnilnik ne bo več nujno del paketa ob nakupu, bo pa zato univerzalen za vse naprave. Če ga boste dobili s telefonom, boste z njim lahko polnili vse našteto.

Več…

No Comments

Izšel je LibreOffice 7.3

Poleg novosti prinaša tudi izboljšano združljivost z Microsoft Office…

Odprtokodni in brezplačni LibreOffice je zagotovo najboljši nadomestek pisarniškega paketa Microsoft Office. The Document Foundation je v novi različici dodal kar nekaj novosti, za mnoge še bolj pomembno pa je, da je veliko naredil na izboljšanju združljivosti s paketom Microsoft Office.

Novosti., ki jih prinaša LibreOffice 7.3 si lahko ogledate v spodnjem videu, če ga slučajno še ne poznate in bi ga radi preizkusili, pa ga lahko brezplačno snamete na tej povezavi. In ja, že dolgo je tudi poslovenjen

Več: LibreOffice

No Comments