Zakon o »enem polnilniku za vse«


Če bo zakon sprejet, bomo prenosne naprave lahko polnili z enim samim polnilnikom…

Države članice EU so se pred dvema dnevoma dogovorile o pogajalskem mandatu za predlog o univerzalnem polnilniku za mobilne naprave. »Namen predloga je zagotoviti, da nakup novega polnilnika ni več potreben vsakič, ko kupite nov mobilni telefon ali podoben izdelek, in da se lahko vse naprave polnijo z istim polnilnikom,« so zapisali. »Predlog bo s harmonizacijo napajalnih vmesnikov in tehnologije za hitro polnjenje izboljšal uporabnost za potrošnike. S tem novim zakonom bo prodaja polnilnikov ločena od prodaje elektronskih naprav, tako da novi polnilnik ne bo nujno vključen v nakup nove naprave. To bo zmanjšalo količino elektronskih odpadkov, povezanih s proizvodnjo, prevozom in odstranjevanjem polnilnikov.«

Mandat so odobrili veleposlaniki in veleposlanice v Odboru stalnih predstavnikov Sveta (Coreper), kar predsedstvu Sveta omogoča, da začne pogajanja z Evropskim parlamentom, ko bo ta sprejel dogovor o stališču.

Evropska komisija je predlog o univerzalnem polnilniku s priključkom USB-C predložila 23. septembra 2021, v njem pa je omenjala le pametne telefone in tablice, po dopolnjenem predlogu pa naj bi USB-C postal standardni priključek za polnjenje pametnih telefonov, tablic, kamer, slušalk, prenosnih zvočnikov in igralnih konzol. V besedilu Sveta so pojasnjene tudi tehnične specifikacije za univerzalni polnilnik.

Torej na kratko – ko in če bo zakonodaja sprejeta, polnilnik ne bo več nujno del paketa ob nakupu, bo pa zato univerzalen za vse naprave. Če ga boste dobili s telefonom, boste z njim lahko polnili vse našteto.

Več…

Comments are closed.