Archive for junij, 2011

Komisija svari pred tveganjem "ugrabitve države" in sistemsko korupcijo na področju farmacije, informatike, gradbeništva in odvetništva.

Analize protikorupcijske komisije za obdobje med letoma 2003 in 2010 so pokazale več korupcijskih tveganj z vidika "ugrabitve države". Opozarjajo na najemanje nekaterih zunanjih izvajalcev storitev.

Zanimivo, da je Komisija posebej izpostavila tudi področje informatike, kjer "opozarja na izrazito nizko stopnjo konkurenčnosti na področju farmacije, informatike in gradbeništva" ter poudarja, da pri storitvah kot so informatika "obstaja zelo omejen krog subjektov, ki poslujejo z državo".

Zanimivo pri tem je, da se med infromatiki v DU večkrat sliši mnenje, da jih izčrpava nekaj izbranih podjetij, ki dobijo vsak in vse posle, oz. javna naročila na področju informatike. Takšno je tudi mnenje večine ponudnikov IT rešitev, ki so pač izgubili energijo za konkuriranje za proračunske projekte, saj so rezultati pičli.

Posebej je to zanimivo v luči uvajanja odprte kode v DU. Če lahko že v splošnem trdimo, da vedno obstaja določen strah in nezaupanje uporabnikov do novih tehnologij in orodij in to povežemo še z očitno sistemsko korupcijo na področju Informatrike v DU, potem nam postane bolj jasno, zakaj si odprta koda, za razliko od nekaterih drugih EU članic, v Sloveniji tako težko utira pot.

Več o poročilu PKK …

No Comments