Archive for junij, 2023

Münchenski SUSECon

Na konferenci v Münchnu je bilo predstavljenih kar nekaj zanimivih posodobitev izdelkov.

V oči je padel recimo NeuVector, ki je, začenši z varnostno platformo SUSE Zero Trust za Kubernetes, zdaj na voljo v različici 5.2. Podjetje SUSE je, poleg izdaje nove različice, opravilo tudi veliko dela na področju povezave z glavnimi ponudniki storitev v oblaku. Od julija 2023 naj bi bil NeuVector na voljo za Amazon AWS, Microsoftov Azure in Google Cloud pa bosta sledila nekoliko pozneje to poletje.

SUSE je v različico 2.0 svoje platforme Edge Platform vključil projekt CNCF Akri. Z njim lahko gruča Kubernetes uporablja elemente iz interneta stvari kot vire oziroma jih upravlja deklarativno, s projektom Akri pa je na podoben način mogoče vključiti tudi naprave, kot so grafični procesorji ali FPGA. Za podjetje SUSE je to pomemben korak k nadaljnji uporabi znanih konfiguracij in receptov iz sveta Kubernetes v internetu stvari.

Po besedah Keitha Basila – generalnega direktorja za rešitve Edge – družba SUSE letos uvaja dve novi podpodročji Edge, ki bosta na sporedu KubeCon North America v začetku novembra v Chicagu. Prvo je industrijski internet stvari (IIoT), drugo Mission Critical Edge. Zdi se, da na tem področju že potekajo obsežne priprave, zlasti glede preizkušenih modelov, varnosti in skladnosti s predpisi – možni področji bi bili na primer medicina ali letalstvo, čeprav SUSE ni navedel nobenih konkretnih podrobnosti.

Precej novosti so bila deležna tudi »tradicionalna« okolja. Z najnovejšo različico operacijskega sistema SLES se izboljšuje predvsem življenje skrbnikov sistema SAP. SUSE je posebno pozornost namenil avtomatizaciji in možnosti opazovanja, kar pomeni, da je mogoče konfiguracijo visoko razpoložljive gruče nenehno preverjati in po potrebi tudi omejevati, nova pa je funkcija samodejnega zaznavanja novih instanc SAP in infrastrukturnih povezav v okolju IT.

Orodje za upravljanje SUSE Manager z različico 4.3.6 zdaj podpira 15 različnih distribucij Linuxa. Med njimi so trenutna različica vodilne distribucije podjetja Red Hat (RHEL) ter Rocky Linux in Alma Linux. Jeseni se bo SUSE Manager pojavil na tržnici AWS. S tem povezan naročniški model je znani »Pay As You Go«, vstopni prag pa je zaradi že opravljene namestitve in nastavitve nizek.

Več…

No Comments

Thunderbird in LibreOffice

Bosta v prihodnje bolje sodelovala?

LibreOffice in Thunderbird sta med najbolj razširjenimi odprtokodnimi programi, ki pa med seboj praktično ne »sodelujeta«. A kaže, da se bo to v kratkem spremenilo. Avtorji obeh odprtokodnih projektov so preko družbenih medijev uporabnike vprašali, kako bi lahko pisarniški paket in odjemalec elektronske pošte tesneje povezali. Prišlo je menda »več deset odličnih zamisli«, med katerimi so se odločili za pet predlogov:

  • dosleden uporabniški vmesnik in skupni meni z nastavitvami,
  • povezava dokumentov LibreOffice z vnosi koledarja Thunderbird,
  • integracija funkcij za pregledovanje, izvoz in urejanje LibreOffice v Thunderbirdu pri pošiljanju datotek,
  • enotne bližnjice za oblikovanje besedil,
  • vstavljanje stikov Thunderbird v besedilne dokumente LibreOffice prek "@".

Več…

No Comments

Microsoft: podsistem Windows za Linux odpravlja težave in posodablja jedro

Podsistem Windows za Linux (WSL) je namenjen predvsem razvijalcem. Posodobljena različica 1.3.11 odpravlja različne težave.

Microsoft je objavil različico 1.3.11 podsistema Windows za Linux (WSL), ki, poleg posodobljenih sestavnih delov, kot je jedro, vključuje tudi različne popravke napak.

WSL je namenjen predvsem razvijalcem, njegov namen pa je zagotovitev dobro integriranega okolja Linux v sistemu Windows, pri čemer pa uporabnikom ne bo treba vzpostavljati in zaganjati virtualnih računalnikov.

Razvijalci so v tokratni različici odpravili različne manjše napake in nevšečnosti. Po novem je na primer na voljo časovna omejitev za prisilno prekinitev instanc, dodano je zaznavanje mirovanja za sprostitev pomnilnika, ki trenutno ni potreben. Slednjo eksperimentalno funkcijo je mogoče aktivirati v datoteki .wslconfig. WSL vključuje tudi imenik /usr/lib/wsl/lib v načinu branja in pisanja, v imenik /run/user/{user} pa je zdaj mogoče tudi pisati. Več podrobnosti je na voljo v opombah ob izdaji.

Različica 1.3.11 je sledila različici 1.3.10 le en dan za njo, edina sprememba pa je knjižnica lxutil.dll, ki je bila vrnjena v prejšnje stanje, saj so razvijalci najprej želeli odpraviti težave, ki so se pojavile v njej.

Več…

No Comments

Thunderbird za Android menda lepo napreduje

Njegova osnova je znani poštni odjemalec K-9.

O tem, da bo za Android končno dobil »spodoben odprtokodni poštni odjemalec«, se govori že nekaj časa. Gre seveda za znani Thunderbird, ki sicer nastaja kot predelava obstoječe poštne aplikacije K-9, vendar ji avtorji postopno dodajajo videz in funkcionalnosti Thunderbirda.

Prejšnji mesec so tako spremenili uporabniški vmesnik za ustvarjanje računov in vključili storitev samodejne konfiguracije Thunderbirda, je zapisano v zapisu na blogu. V prihodnje bodo morali uporabniki vnesti le svoj poštni naslov, K-9, pardon Thunderbird za Android, pa bo sam na različne načine poiskal nastavitve strežnika. Novi uporabniški vmesnik je napisan z orodjem Jetpack Compose in upošteva načela Atomic designa, pri katerem se posamezne komponente ponovno uporabijo in sestavijo drugače. Avtorji projekta sporočajo tudi, da neodvisna varnostna revizija podjetja 7ASecurity ni odkrila nobenih kritičnih ranljivosti v programu K-9 Mail.

Več…

No Comments