Münchenski SUSECon


Na konferenci v Münchnu je bilo predstavljenih kar nekaj zanimivih posodobitev izdelkov.

V oči je padel recimo NeuVector, ki je, začenši z varnostno platformo SUSE Zero Trust za Kubernetes, zdaj na voljo v različici 5.2. Podjetje SUSE je, poleg izdaje nove različice, opravilo tudi veliko dela na področju povezave z glavnimi ponudniki storitev v oblaku. Od julija 2023 naj bi bil NeuVector na voljo za Amazon AWS, Microsoftov Azure in Google Cloud pa bosta sledila nekoliko pozneje to poletje.

SUSE je v različico 2.0 svoje platforme Edge Platform vključil projekt CNCF Akri. Z njim lahko gruča Kubernetes uporablja elemente iz interneta stvari kot vire oziroma jih upravlja deklarativno, s projektom Akri pa je na podoben način mogoče vključiti tudi naprave, kot so grafični procesorji ali FPGA. Za podjetje SUSE je to pomemben korak k nadaljnji uporabi znanih konfiguracij in receptov iz sveta Kubernetes v internetu stvari.

Po besedah Keitha Basila – generalnega direktorja za rešitve Edge – družba SUSE letos uvaja dve novi podpodročji Edge, ki bosta na sporedu KubeCon North America v začetku novembra v Chicagu. Prvo je industrijski internet stvari (IIoT), drugo Mission Critical Edge. Zdi se, da na tem področju že potekajo obsežne priprave, zlasti glede preizkušenih modelov, varnosti in skladnosti s predpisi – možni področji bi bili na primer medicina ali letalstvo, čeprav SUSE ni navedel nobenih konkretnih podrobnosti.

Precej novosti so bila deležna tudi »tradicionalna« okolja. Z najnovejšo različico operacijskega sistema SLES se izboljšuje predvsem življenje skrbnikov sistema SAP. SUSE je posebno pozornost namenil avtomatizaciji in možnosti opazovanja, kar pomeni, da je mogoče konfiguracijo visoko razpoložljive gruče nenehno preverjati in po potrebi tudi omejevati, nova pa je funkcija samodejnega zaznavanja novih instanc SAP in infrastrukturnih povezav v okolju IT.

Orodje za upravljanje SUSE Manager z različico 4.3.6 zdaj podpira 15 različnih distribucij Linuxa. Med njimi so trenutna različica vodilne distribucije podjetja Red Hat (RHEL) ter Rocky Linux in Alma Linux. Jeseni se bo SUSE Manager pojavil na tržnici AWS. S tem povezan naročniški model je znani »Pay As You Go«, vstopni prag pa je zaradi že opravljene namestitve in nastavitve nizek.

Več…

Comments are closed.