Archive for julij, 2021

Nadgrajen Oracle VM VirtualBox

Oracle VM VirtualBox 6.1.26 prinaša kar nekaj popravkov hroščev in izboljšav.

Navidezni računalniki so priročen in »neboleč« način testiranja in tudi uporabe novih operacijskih sistemov, programov in še česa. Njihova prednost je v tem, da je na enem računalniku mogoče znotraj obstoječega operacijskega sistema zagnati druge sisteme in tudi programe v njih. To pomeni, da je v recimo Windows mogoče zagnati Linux, starejše različice Windows, Mac OS in še kaj, enako pa velja tudi za druge operacijske sisteme. Ker se ti navidezni računalniki obnašajo (več ali manj) enako kot »pravi«, je virtualizacija odlično orodje za testiranje novih sistemov in programov, pa tudi za uporabo kakšnih starih namenskih programov, ki v novih različicah operacijskih sistemov ne delujejo več.

Eden od zelo priljubljenih tovrstnih orodij je Oraclov VM VirtualBox, ki je pravkar dobil različico 6.1.26. V njej je napram prejšnjim različicam popravljenih kar nekaj težav s shranjevanjem podatkov, zvokom, omrežjem in še čem. Kaj vse prinaša, si lahko preberete na tem naslovu.

Več…

No Comments

Izšel Linux Mint 20.2

»Za uporabo najbolj preprosta različica Linuxa« je dobila nov nadgradnjo.

Linux Mint imajo uporabniki že od vsega začetka precej radi, ta privrženost pa se z novimi različicami le še stopnjuje. Zakaj? Najprej zato, ker precej spominja na Windows, torej sistem, ki so ga novi uporabniki vajeni in je prehod »najmanj boleč«, nepomemben pa ni tudi razlog, da operacijski sistem povsem uporabno deluje tudi na starih računalnikih. Koliko starih? Tudi več kot deset let…

Mint je zdaj dobil novo nadgradnjo z oznako Linux Mint 20.2 »Uma« in nekateri so se bali, da se bodo strojne zahteve zvišale. A se niso. Še vedno temelji na Ubuntu 20.04 in še vedno velja, da je več pozornosti namenjeno stabilnosti kot novih tehnologijam. Sistem še vedno deluje na več ali manj vseh 64-bitnih procesorjih, izdelanih po letu 2000, da je dovolj 2 GB delovnega pomnilnika, 20 GB prostora na disku in grafična kartica, ki podpira ločljivost 1024×768 točk. In ker gre za različico LTS (long-term support), bo sistem podprt do poletja leta 2025.

Več…

No Comments

Je na vrbi rodilo grozdje?

Microsoft je brez kakršnegakoli pompa izdal lastno – distribucijo Linuxa. Pssst, pa ne povejte Stevu Ballmerju…

Če ste še ne tako daleč nazaj poslušali vodilne pri Microsoftu o tem, kaj si mislijo o Linuxu in odprtokodni filozofiji nasploh, ste z gotovostjo vedeli nekaj – v Redmondu se česa podobnega ne bodo nikoli šli. Prej bo na vrbi rodilo grozdje, prej bo zamrznil pekel, celo Trump bo prej priznal  rezultat volitev…. A se je zgodilo točno to.

Microsoft je na GitHubu dal v obtok lastno distribucijo Linuxa imenovano CBL-Mariner, ki ni na voljo le kot WSL (Windows Subsystem for Linux) ampak kot samostojna distribucija, o kateri pravijo, da gre za »interno distribucijo Linuxa za Microsoftovo infrastrukturo v oblaku ter robne izdelke in storitve, zasnovano tako, da zagotavlja dosledno platformo za te naprave in storitve ter izboljšuje Microsoftovo sposobnost, da ostaja na tekočem s posodobitvami Linuxa za naprej«.

Več…

No Comments

Izšel je Wine 6.12

Najbolj priljubljen program za zagon programov za Windows v okoljih Linux je bil deležen 42 popravkov.

Wine 6.0 je izšel januarja in prinesel izboljšave na področju grafičnega prikaza, upodabljanja besedila, zvoka in videa, v njem je bilo podprtih že več kot 27.500 aplikacij in iger za Windows, med drugim tudi Microsoft Office in Photoshop ter igre, kot so StarCraft, Final Fantasy XI Online, Team Fortress II in podobne. Najnovejša nadgradnja, ki nosi oznako 6.12, vključuje 42 popravkov, ki naslavljajo težave z igrami, kot so STALKER: Call of Pripyat, Rainbow Six Siege, Metal Gear Solid V in različnimi drugimi aplikacijami, izboljšana je pretvorba WinSock PE, vsebuje »zametke« NSI (Network Store Interface) in še kaj.
Več…

No Comments