Archive for april, 2021

Wike za lažje branje

Majhen bralnik Wikipedije za Linux GNOME, ki krepko olajša branje prispevkov iz Wikipedije.

Tisti, ki redno prebirate prispevke na Wikipediji, boste verjetno zelo veseli bralnika Wike. Gre za majhen (manj kot 1 MB), brezplačen odprtokodni program za namizje GNOME, ki omogoča iskanje, branje in urejanje prispevkov. Pri njem najbolj pade v oči preprostost uporabniškega vmesnika, ki precej olajša branje pogosto zelo kaotičnih prispevkov. Ta preprostost je dosežena s tem, da je kazalo vsebine dokumenta, ki je pogosto glavni vir nepreglednosti, preseljeno v meni, po katerem je potem zelo preprosto brskati. Wike poleg tega omogoča nastavljanje jezika, tako bodo prioriteta prispevki v želenem jeziku, dodati je mogoče zaznamke za kasnejše branje, na voljo je zgodovina branja s hitrim dostopom do preteklih prispevkov, če pa vseeno želite odpreti stran v spletnem brskalniku, je mogoče povezavo do nje prilepiti neposredno vanj.

Program je napisan v Pythonu, razvil pa ga je Hugo Olabra, na voljo pa je kot paket Flatpak na Flathubu.

Več…

No Comments

Na voljo specifikacija OpenAPI 3.1.0

Izboljšana podpora za spletne kavlje in popolna podpora shemi JSON.

OpenAPI Initiative (OAI) je skupina informacijskih strokovnjakov, ki si prizadeva standardizirati načine kategorizacije in opisa aplikacijskih programskih vmesnikov (API). Februarja letos so objavili OpenAPI Specification 3.1.0, ki vsebuje izboljšano podporo spletnim kavljem (webhooks – v spletnem razvoju metoda za povečanje ali spreminjanje vedenja spletne strani ali spletne aplikacije s povratnimi klici po meri. Te povratne klice lahko vzdržujejo, spreminjajo in upravljajo neodvisni uporabniki in razvijalci, ki niso nujno povezani s prvotnim spletnim mestom ali aplikacijo) in dodaja popolno podporo shemi JSON (odprta standardna oblika datoteke in oblika izmenjave podatkov, ki uporablja človeško berljivo besedilo za shranjevanje in prenos podatkovnih objektov).

Obe novosti sta izredno pomembni, saj omogočata standardizacijo programskih orodij, več o OpenAPI 3.1.0 in podrobnostih pa si lahko preberete na tem naslovu.

Več…

No Comments

Tudi grafika…

Microsoft Windows Subsystem for Linux (WSL) v najnovejši različici omogoča tudi zagon aplikacij tudi v grafičnem načinu.

Microsoft je WSL, torej sistem, ki omogoča namestitev distribucije Linuxa znotraj Windows 10, prvič predstavil že leta 2015. Na začetku je bilo mogoče zaganjati le besedilne ukaze in programe, grafičnih pa ne. In to se celih šest let ni spremenilo. Do zdaj. Testna različica Windows z oznako Windows 10 Insider Preview Build 21364 namreč omogoča zagon programov tudi v grafičnem načinu. Nov način so poimenovali WSLg (g je seveda oznaka za grafični način), namenjen pa je predvsem razvijalcem programske opreme.

Kaj vse ponuja WSLg si lahko ogledate v spodnjem videu in preberete v blogu, če vas podrobneje zanima arhitektura sistema pa jo najdete na tem naslovu.

Več…

No Comments

COBOL za oblak? Hmm…

Ne, ni zakasnela prvoaprilska – IBM bo 16. aprila obudil dobri stari COBOL.

COBOL (COmmon Business Oriented Language – obči poslovno usmerjen jezik) je programski jezik, ki se ga več ali manj spomnijo le še tisti, ki so kdaj delali s centralnimi (mainframe) računalniškimi sistemi. Namenjen je bil poslovnim obdelavam, pri katerih je potrebno izvesti razmeroma preproste operacije nad veliko količino podatkov. Bil je močno usmerjen v komercialna opravila in zelo lahek za učenje, zato so ga programerji zelo radi uporabljali. Z zatonom velikih računalnikov v začetku devetdesetih je COBOL počasi zamrl in nadomestili so ga sodobnejši, predvsem pa manj »dolgovezni« programski jeziki.

Toda to, da COBOL-a že krepko več kot dve desetletji več ali manj ni, ne pomeni, da je mrtev. IBM očitno meni, da ni in da ima še vedno uporabno vrednost. To želi dokazati s tem, da bo 16. aprila izdal COBOL for Linux on x86 1.1, namenjen hibridnim oblačnim okoljem. Nova različica seveda ne bo enaka tisti stari – podpirala bo Unicode,  vgrajeno bo imela podporo za XML, združljiva bo z drugimi večplatformnimi IBM-ovimi izdelki.

Več…

No Comments