Archive for november, 2021

Upcycling Android za čistejše okolje

S pobudo »Upcycling Android« želi Free Software Foundation Europe (FSFE) spodbuditi uporabnike pametnih telefonov Android, da se odklopijo od Googlovega sistema in preidejo na brezplačno programsko opremo.

Ob aktualnem »Evropskem tednu preprečevanja nastajanja odpadkov« želi FSFE pomagati z nasveti, kako se izogniti nastajanju elektronskih odpadkov, prihraniti vire in omogočiti daljšo življenjsko dobo mobilnih telefonov. Zvezno ministrstvo za okolje in Zvezna agencija za okolje finančno podpirata projekt upcyclinga. »Vsako leto proizvajalci po vsem svetu proizvedejo 1,5 milijarde mobilnih telefonov,« so zapisali pri FSFE. »In žal se jih bo skoraj toliko po relativno kratkem obdobju uporabe verjetno vrglo stran zaradi načrtovane »programske zastarelosti«. Potrošniki so torej pred dilemo ali kupiti novo strojno opremo ali živeti z zastarelimi programi. Okoljski vpliv te kratke življenjske dobe strojne opreme bi lahko bil uničujoč.«

S programom  Upcycling Android želi FSFE pokazati, kako je mogoče telefone Android nadgraditi z brezplačnimi operacijskimi sistemi in tako podaljšati njihovo življenjsko dobo. Kot primere navaja različne ROM-e, kot so CalyxOS, Replicant, F-Droid, MicroG še kaj. Če pametni telefon od proizvajalca ne prejemajo več posodobitev programske opreme, jih je mogoče posodobiti na omenjen in s tem podaljšati njihovo življenjsko dobo in s tem varovati okolje. Sliši se dobro, a vse skupaj ni najbolj preprosto.

Težava je v tem, da je nekatere telefone lažje nadgraditi, nekatere težje, nekaterih pa sploh ne. To je posledica dejstva, da proizvajalci zaradi zaščite lasnih interesov (žepov) uporabnikom otežujejo namestitev drugih operacijskih sistemov. Da bi lahko namestili ROM po meri, pametnih telefonov navadno ni več treba »rootati«, je pa treba odkleniti zagonski program, to pa pomeni nelegalen poseg in garancija večine proizvajalcev postane neveljavna. Sicer je res, da se tovrstne nadgradnje dogajajo običajno po preteku garancijske dobe, a razmislek o tem je vsekakor potreben. Če ne zato, ker pomoči pri namestitvi kar tako ne boste dobili, zato se je treba postopka lotiti premišljeno.

Več…

No Comments

Odprta koda v koalicijski pogodbi

Pomemben člen koalicijske pogodbe med strankami SPD, FDP in Zeleni, ki bodo sestavljale bodočo nemško vlado, je digitalizacija javne uprave. Za dosego digitalne suverenosti si koalicijski partnerji želijo čim bolj izkoristiti odprto kodo.

Po načelu EfA (ena za vse), ki je določeno v zakonu o spletnem dostopu, bi morale imeti občine možnost sprejeti rešitve, ki so bile razvite z zveznimi sredstvi, da bi pospešile njihovo digitalizacijo. Idejo, ki stoji za tem – javni denar, javna koda – že dolgo zahtevajo organizacije, kot je FSFE (Free Software Foundation Europe).

Javni IT-projekti bi morali načeloma temeljiti na odprtih standardih in se praviloma izvajati kot odprtokodni. Koalicijski partnerji želijo v prihodnje omogočiti dostopnost državnih podatkov preko standardiziranih vmesnikov na vseh upravnih ravneh v enotnih formatih. Odprtokodni formati so izrecno podprti v skladu s koalicijsko pogodbo, ki je bila javnosti predstavljena pretekli teden.

Več…

No Comments

Windows Subsystem For Linux (WSL) 0.50.2

Microsoft je včeraj izdal Windows Subsystem For Linux različice 0.50.2, ki prinaša kar nekaj zanimivih novosti.

Windows Subsystem For Linux je zanimivo orodje za tiste, ki bi radi izkusili svet Linuxa brez da gredo skozi postopek nameščanja kakšne od distribucij. Do pred kratkim je bil WSL na voljo le kot besedilni operacijski sistem, pred kratkim pa je bila dodana podpora tudi grafičnemu sistemu, ki je WSL naredil, no ja, uporabnega. In z različico 0.50.2 je zdaj še nekoliko bolj.

Najprej seveda pade v oko nov logo, ki mu pravzaprav ne moremo reči nov, saj ga WSL v trgovini Store do zdaj niti ni imel. Zdaj ga ima, in kot je bilo nekako logično, gre za eno od različic pingvina Tuxa, v tem primeru le glavo. A spremembe seveda niso le kozmetične, saj je veliko novosti in izboljšav tudi v »drobovju«. Podrobnosti lahko najdete na tem naslovu. Če ste poznavalec Linuxa, boste hitro ugotovili, da izboljšave niso minorne, če pa ste le uporabnik, pa se bo nova različica poznala po tem, da bo v njej manj hroščev.

Več…

No Comments

Jedro 5.1 – kaj je novega?

Linux Kernel 5.15 prinaša izboljšan gonilnik NTFS3, izboljšano podporo za procesorje/grafike AMD in še kaj.

Linus Torvalds je pred nekaj dnevi objavil dostopnost LTS-različice jedra 5.15: »Zadnji teden 5.15 je bil v glavnem namenjen mreženju in popravkom GPU, z nekaj majhnimi popravki drugih stvari (nekaj ponastavitev btrfs, nekaj posodobitev KVM, manjših drugih popravkov tu in tam, nekaj popravki arhitekture, sledenja in majhnih popravkov gonilnikov.« In kaj to pomeni?

Za uporabnike najbolj zanimiva je nadgradnja datotečnega sistema NTFS. Paragon Software je očitno tako daleč, da NTFS3 lahko »produktiven« del jedra in uporabniki bodo lahko v Linux naložili diske NTFS in/ali se povezovali z računalniki z Windows z namenom servisiranja in vzdrževanja. Uporabniki procesorjev in grafičnih kartic AMD bodo veseli, da je končno na voljo temperaturna regulacija AMD Zen 3 APU in da jedro podira grafične kartice RDNA2, posodobljen je tudi gonilnik IOMMU za procesor Apple M1, izboljšave pa so bili deležni tudi gonilniki 12. generacije Intelovih procesorjev. Ni pa nepomembna tudi novost, da je v jedro vključen strežnik SMB (KSMBD), ki podpira RDMA in naj bi deloval opazno hitreje in bolje.

Več…

No Comments