Upcycling Android za čistejše okolje


S pobudo »Upcycling Android« želi Free Software Foundation Europe (FSFE) spodbuditi uporabnike pametnih telefonov Android, da se odklopijo od Googlovega sistema in preidejo na brezplačno programsko opremo.

Ob aktualnem »Evropskem tednu preprečevanja nastajanja odpadkov« želi FSFE pomagati z nasveti, kako se izogniti nastajanju elektronskih odpadkov, prihraniti vire in omogočiti daljšo življenjsko dobo mobilnih telefonov. Zvezno ministrstvo za okolje in Zvezna agencija za okolje finančno podpirata projekt upcyclinga. »Vsako leto proizvajalci po vsem svetu proizvedejo 1,5 milijarde mobilnih telefonov,« so zapisali pri FSFE. »In žal se jih bo skoraj toliko po relativno kratkem obdobju uporabe verjetno vrglo stran zaradi načrtovane »programske zastarelosti«. Potrošniki so torej pred dilemo ali kupiti novo strojno opremo ali živeti z zastarelimi programi. Okoljski vpliv te kratke življenjske dobe strojne opreme bi lahko bil uničujoč.«

S programom  Upcycling Android želi FSFE pokazati, kako je mogoče telefone Android nadgraditi z brezplačnimi operacijskimi sistemi in tako podaljšati njihovo življenjsko dobo. Kot primere navaja različne ROM-e, kot so CalyxOS, Replicant, F-Droid, MicroG še kaj. Če pametni telefon od proizvajalca ne prejemajo več posodobitev programske opreme, jih je mogoče posodobiti na omenjen in s tem podaljšati njihovo življenjsko dobo in s tem varovati okolje. Sliši se dobro, a vse skupaj ni najbolj preprosto.

Težava je v tem, da je nekatere telefone lažje nadgraditi, nekatere težje, nekaterih pa sploh ne. To je posledica dejstva, da proizvajalci zaradi zaščite lasnih interesov (žepov) uporabnikom otežujejo namestitev drugih operacijskih sistemov. Da bi lahko namestili ROM po meri, pametnih telefonov navadno ni več treba »rootati«, je pa treba odkleniti zagonski program, to pa pomeni nelegalen poseg in garancija večine proizvajalcev postane neveljavna. Sicer je res, da se tovrstne nadgradnje dogajajo običajno po preteku garancijske dobe, a razmislek o tem je vsekakor potreben. Če ne zato, ker pomoči pri namestitvi kar tako ne boste dobili, zato se je treba postopka lotiti premišljeno.

Več…

Comments are closed.