Archive for oktober, 2019

Izšel Ubuntu 19.10

Canonical je prejšnji teden izdal težko pričakovan Ubuntu 19.10. Ta prinaša kar nekaj novosti, ki jih bodo najbolj veseli razvijalci, marsikaj zanimivega pa bodo zase našli tudi uporabniki.

Canonical je v spremni besedi k izidu zapisal, da se Ubuntu 19.10 omogoča razvijalcem, da se posvetijo hitro rastočim področjem, kot so umetna inteligenca, strojno učenje, tehnologija obdelave podatkov na robu omrežja (edge computing) in podobnim. To je sicer pohvalno, a končni uporabniki bodo bolj veseli recimo podpore datotečnemu sistemu ZFS, ki zaradi svojega boljšega stiskanja podatkov, samodejnega popravljanja, funkcije copy-on-write in še česa, zadnje čase postaja vse bolj priljubljen. Zelo pohvalno je tudi to, da so v datoteko ISO končno našli pot tudi gonilniki za grafične kartice Nvidia in jih uporabnikom tako ni treba več posebej nalagati preko interneta. Poleg Nvidie so podprte tudi AMD-jeve grafične kartice s procesorji Navi, razvijalci pa bodo veseli tudi podpore Raspberry Pi 4 Model B. Zaradi kompresije LZ4 se sistem hitreje zažene. Tu so še jedro 5.3, Gnome 3.34, Apache 2.4.41, Firefox 69, Thunderbird 68, LibreOffice 6.3, MySql 8, OpenJDK 11 in še kaj.

Več…

No Comments

Nadgradite Sudo

Eden najbolj znanih in uporabljanih Linuxovih ukazov – Sudo – ima precej zoprno varnostno »luknjo«, zato ga takoj nadgradite.

Kdor malenkost bolje pozna Linux in v njem zna narediti kaj več kot klikati po ikonah, se je srečal z ukazom Sudo. Ime je nastalo kot okrajšava za »Superuser do«, njegovo bistvo pa je, da uporabniku začasno dvigne raven pravic in s tem omogoči izvajanje nekaterih skrbniških nalog, ki jih kot navaden uporabnik ne more, poleg tega pa uporabniku omogoča zagon ukazov kot drugi uporabnik. Ker gre za dokaj »močan« ukaz, ki lahko resno posega v sistem, je luknja v njem precej zoprna zadeva.

K sreči jih je bilo do sedaj izredno malo, eno od njih pa je prejšnji teden našel Joe Vennix iz Apple Information Security. Bistvo hrošča je v tem, da če je v specifikaciji Runas določeno, da lahko uporabnik preko ključne besede ALL zaganja Sudo kot katerikoli uporabnik, lahko v primeru, da določi oznako (ID) uporabnika -1 ali 4294967295, zaganja ukaze kot skrbnik tudi če mu raven pravic ukaza Sudo tega ne dovoljuje.

Hrošč je v različici Sudo 1.8.28 že zakrpan, več informacij o njem pa lahko najdete na tem naslovu.

No Comments

Kmalu boljša izraba pomnilnika v Linuxu?

Nov programski krmilnik pomnilnika naj bi privarčeval do 42 odstotkov RAM-a.

Roman Gushchin, član Facebookove ekipe za Linuxovo jedro, je našel »resno napako« v delovanju krmilnega sistema, ki dodeljuje pomnilnik različnim objektom znotraj jedra. Zaradi napake je jedro kar zadeva pomnilnik izredno požrešno in posledično neučinkovito. Zato je predlagal nov, izboljšan krmilnik, ki naj bi v testih, ki jih je izvedel, zahteval za 35-42 odstotkov manj pomnilnika, odvisno od vrste opravila. Več o novem krmilniku lahko najdete na teh naslovih [1,2].

Nov krmilnik je sedaj v fazi Zahteve za mnenja (Request For Comments – RFC) in če bo šlo po sreči, bi ga lahko v Linuxovo jedro vgradili že prihodnje leto.

No Comments

Škodljiva tehnološka naivnost

Neodvisni Forum za digitalno družbo o predlogih politike glede digitalnega preboja Slovenije.

Forum za digitalno družbo je leta 2016 ustanovila neodvisna skupina strokovnjakov/posameznikov, ki je izrazila zaskrbljenost nad organiziranostjo področja digitalne družbe v javni upravi in nad digitalno politiko države ter predlogi normativne ureditve področja. Odtlej spodbuja intelektualne analize in razprave o digitalni družbi, pripravlja mnenja ter sodeluje v javnih razpravah in posvetovanjih o zakonskih predlogih v Sloveniji in v Evropski uniji.

Ker digitalizacija v lanskem volilnem letu praktično ni bila omenjena in ni bila tema predvolilnih kampanj in soočenj, v volilnih programih strank je deležna, če sploh, le površne obravnave, je Forum po ustanovni seji državnega zbora vsem poslancem in političnim strankam poslali mnenje Digitalna Slovenija s predlogi ukrepov, ki bi jim lahko bili v pomoč pri naslavljanju izzivov digitalne družbe. V mnenju oziroma predlogu so se zavzeli za suvereno digitalno politiko države in za boljše upravljanje ter organizacijo področja digitalne družbe v vladi. Predsednika vlade Marjana Šarca in ministra Rudija Medveda so pozvali k odgovornejši politiki na področju digitalne družbe in k ustreznejši umestitvi področja v vladi — izven Ministrstva za javno upravo in ločeno od digitalizacije javne uprave (npr. v vladnem uradu). Po enem letu sta k celovitejšemu naslavljanju izzivov digitalizacije pristopili opozicijski stranki SDS in NSi, katerih predlogi za digitalno preobrazbo so sicer dobrodošli za oživitev razprave o izzivih digitalne družbe, vsebinsko pa… dokaj naivni.

Odziv Foruma za digitalno družbo lahko preberete na tem naslovu.

No Comments