OpenShot 3.2: Izboljšan uporabniški vmesnik in podrobnosti


Odprtokodni program za urejanje videoposnetkov OpenShot izboljšuje uporabniški vmesnik, časovnico in prikaz na monitorjih z visoko ločljivostjo.

»Nova različica njegovega programa za urejanje videoposnetkov OpenShot spreminja pravila igre in bo za uporabnike pomenila revolucijo pri urejanju videoposnetkov,« pravi glavni razvijalec Jonathan Thomas. Vendar pa pogled na nove funkcije hitro pripelje do razočaranja: Tako kot prejšnje različice, tudi OpenShot 3.2 prinaša le manjše izboljšave, so pa te precej koristne pri vsakodnevni montaži.

Največja vidna sprememba je nova tema Cosmic Dusk. Če nanjo preklopite v osnovnih nastavitvah, dobite uporabniški vmesnik, optimiziran za urejanje. Med drugim ponuja prenovljene orodne vrstice in bolj kompakten videz časovnice, v njeno bližino pa sta bila prestavljena tudi gumba za razveljavitev/uveljavitev. Vendar pa je Cosmic Dusk trenutno na voljo le kot predogledna različica in se lahko v naslednjih različicah programa OpenShot še spremeni. Hkrati ekipa OpenShot prosi uporabnike za povratne informacije. Nova je tudi tema Retro, ki je svetlo siva različica starega črnega dizajna.

Ne glede na temo lahko zdaj na časovni osi odstranite presledke med posnetki. Vse, kar morate storiti, je, da z desno tipko miške kliknete na vrzel. Vsebina sledi na desni strani vrzeli se takoj zapre v isti ravnini s prejšnjim posnetkom. Po potrebi lahko program za urejanje odstrani tudi vse vrzeli v skladbi. V praksi ta funkcija močno olajša delo, saj omogoča hitro odstranitev posameznih posnetkov sredi projekta, ne da bi bilo treba ročno prilagajati vse druge posnetke. Časovna os ponuja tudi izboljšano obnašanje pripenjanja in prikazuje nov časovni zatič ter posodobljene simbole označevalnikov.

Več…

Comments are closed.