Archive for junij, 2018

Želite dobro službo v IT? Posvetite se Linuxu!

Najnovejša raziskava kaže, da je poznavanje Linuxa in odprte kode vedno bolj zaželeno. Za dobro službo je pogosto dovolj že poznavanje operacijskega sistema in želja po izpopolnjevanju.

Linux Foundation in podjetje Dice sta kot vsako leto opravila raziskavo kadrovskih potreb na trgu odprte kode. Najnovejšo so objavili v »2018 Open Source Jobs Report«, v kateri ugotavljajo, da je potreba po kadru, ki obvlada Linux, največja do sedaj. Kar 83 odstotkov kadrovskih vodij je kot prioriteto navedlo iskanje kadra z znanjem področja odprte kode. Največkrat iščejo poznavanje Linuxa, velik skok napram lanskemu letu pa so zabeležili pri iskanju znanja s področja tako imenovanih containerjev (vsebnikov), torej orodij Docker, Kubernetes in podobnih.

Več…

No Comments

Odprta koda – gonilna sila avtomobilske industrije

Razvoja sodobnih avtomobilov si brez odprte kode ne moremo več predstavljati.

Velik del inovacij na področju avtomobilske industrije namreč poteka v okolju Automotive Grade Linux (AGL), ki združuje proizvajalce avtomobilov, njihove dobavitelje in tehnološka podjetja z namenom izdelave odprte platforme »priključenega avtomobila«. Na platformi AGL je razvito vse od naprednih sistemov pomoči vozniku, pa do polprosojnih (heads-up) zaslonov, telematike in zabavnih sistemov.

Več…

No Comments

Zaradi Linuxa uporabni tudi programi za Windows

Google je pred kratkim omogočil zaganjanje aplikacij iz okolja Linux tudi na (nekaterih) svojih Chromebookih. To »dovoljenje« pa ima dokaj zanimiv stranski učinek. Zaradi njega je mogoče namestiti tudi nekatere aplikacije iz okolja Windows.

CrossOver je orodje, ki v okoljih Linux omogoča zagon nekaterih aplikacij iz okolja Windows na Linuxu. Nekaj let nazaj so pri CodeWeavers izdelali tudi različico za Android, ki je delovala tudi na Chromebookih, ki podpirajo Androidne aplikacije. Nek uporabnik pa je sedaj našel način, kako zadevo spraviti na Chromebook tako, da je tudi na njem mogoče zagnati nekatere aplikacije Windows. Kljub temu, da postopek (še) ni najbolj preprost, pa daje ideji Chromebooka veliko vzpodbudo, saj bodo uporabniki na njih lahko zaganjali aplikacije iz okolja Windows, brez katerih ne morejo.

Več…

No Comments

Microsoftov nakup GitHuba razburja

Vsi se sprašujejo, kako bo prevzem najbolj priljubljene storitve, namenjene odprtokodni skupnosti s strani nekoga, ki se skoraj ves svoj obstoj bori proti tej skupnosti, vplival na prihodnost ideje odprte kode.

V ponedeljek je v svet prišla vest, da Microsoft za 7,5 milijarde dolarjev kupuje podjetje GitHub, ki preko svojega portala nudi storitev varne hrambe odprtokodnih projektov, dokumentacije, nadziranje različic, sodelovanje in še kaj, programerjem in razvijalcem iz vsega sveta. Po zadnjih podatkih storitev tako ali drugače uporablja 28 milijonov razvijalcev ter kar 1,8 milijarde podjetij in organizacij, majhnih in velikih.

Bo Microsoft s svojo finančno močjo pomagal GitHubu ali ga po zaviral? Bodo uporabniki ostali ali se raje preselili na GitLab, Bitbucket ali kakšno drugo konkurenčno storitev?

Več…

No Comments

Zakaj podjetje potrebuje Linux strežnik?

Informacijska tehnologija je bila vselej, zadnje čase pa še bolj izrazito, med kladivom in nakovalom. Od nje se na eni strani pričakuje, da aktivno pripomore k optimalnemu poslovnemu procesu podjetja, nudi hitre in zanesljive storitve, na drugi pa da je hkrati tudi prilagodljiva in sposobna hitro odgovoriti na nove izzive, kot so zasebne in javne storitve v oblaku, virtualizacija, prenosnost, razširljivost in podobno. In Linux se je pokazal kot edina prava rešitev.

Linux je družina prostih in odprtokodnih operacijskih sistemov, zgrajenih okoli enovitega jedra. V svoji osnovi je bil Linux ustvarjen za arhitekturo x86, a je bil od takrat prenesen na več različnih arhitektur kot katerikoli drugi, zahvaljujoč Androidu, operacijskem sistemu, ki prav tako temelji na Linuxu, ima Linux najširšo bazo uporabnikov med vsemi splošnimi operacijskimi sistemi. Poleg tega pa je tudi najbolj uporabljan sistem v strežnikih, mainframe sistemih in tudi superračunalnikih, kjer je med 500 najzmogljivejšimi celo edini operacijski sistem v uporabi.
In kaj so tiste lastnosti Linuxa, ki so ga pripeljale do takšnega uspeha?

Več…

No Comments