Archive for oktober, 2021

Prehodi na Linux še vedno aktualni

Nemška dežela Schleswig-Holstein bo do leta 2026 Microsoftov Office zamenjala z Libre Office, nato pa še Windows z Linuxom.

Tako je napovedal deželni »digitalni minister« Jan Philipp Albrecht in dejal, da bo sprememba zajela okoli 25.000 uporabnikov v javni upravi in tudi vse pedagoške delavce, šlo pa bo za prvo zvezno deželo, ki bo v celoti prešla na odprto kodo. V pogovoru za revijo c't je minister poudaril prednosti odprtokodnih rešitev, predvsem neodvisnost, varnost in zaščito podatkov ter prilagodljivost. Pri slednji je postregel s primerom videokonferenčnega sistema, ki ga uporablja tamkajšnja javna uprava. Ta temelji na platformi Jitsi, ki jo je v času pandemije bilo zelo preprosto nadgraditi. Medtem ko so druge zvezne države, ki so se odločile za komercialne rešitve, svoje sisteme šele prilagajale novim potrebam, so v Schleswig-Holstein videokonferenčne sisteme lahko že uporabljali.

Nekateri tovrstni prehodi, najbolj znan je Münchenski LiMux, so se v preteklosti izjalovili. Boi tokrat drugače? Albrecht meni, da bo, saj so podrobno analizirali, kaj je šlo narobe in ugotovili, da težave niso bile tehnične narave ampak čisto človeške – projekt je potekal prehitro in s premalo vključenosti uporabnikov. Zato so v Schleswig-Holsteinu roke za prehod precej raztegnili, predvsem obdobje vzporedne uporabe, pri prehodu pa bodo bolj upoštevali posebnosti posameznih oddelkov in prehod izvedli šele, ko bo vse nared.

Več…

No Comments

Uporabniki Linuxa so bolj pridni

Čeprav je med njihovimi uporabniki le 5,8 odstotka uporabnikov Linuxa, pa so ti sporočili kar 38 odstotkov hroščev.

Neodvisen razvijalec Kodera Software je znan po svoji igri ΔV: Rings of Saturn. Igra je bila dve leti na voljo v testni različici, namenjeni zbiranju informacij o hroščih. Ker gre za neodvisnega razvijalca z majhno razvojno ekipo, je podpora zunanjih preizkuševalcev zanje seveda ključnega pomena. Ker večina uporabnikov uporablja operacijski sistem Windows, je bilo tudi med testnimi teh največ. Toda ali so bili tudi najbolj »pridni«? Ne. Med uporabniki igre je bilo le 5,8 odstotka tistih, ki so uporabljali kakšno od različic Linuxa, a ti so Koderi sporočili kar 38 odstotkov zaznanih hroščev. Ali drugače – uporabniki Linuxa so sporočili 650 odstotkov več hroščev od uporabnikov Windows. In od več kot 400 javljenih napak so bile le tri povezane z operacijskim sistemom kot takim, ostale pa izključno z igro.

In zakaj je tako? Odgovor je za tiste, ki ste kdaj uporabljali odprtokodno programje jasen – gre za skupnost, kjer je občutek pripadnosti in želje po izboljšavah neprimerno večji kot pri tako imenovani licenčni programski opremi, pri igrah, ki so na Linuxu dobile zamah šele v zadnjem času, pa je to še toliko bolj očitno…

Več…

No Comments

Trump krši tudi odprtokodne licence

Bivši ameriški predsednik Donald Trump je bil zaradi neumnosti, ki jih je počel oziroma objavljal, odstranjen z vseh omembe vrednih družbenih omrežij. Ker svojega obnašanja pričakovano ni spremenil, tudi prepovedi, pričakovano, še vedno veljajo. Kar ga krepko jezi. Družbena omrežja, posebej Twitter, so bila njegov najljubši konjiček. In očitno si je rekel, da če ne gre Mohamed h gori, bo šla pa gora k Mohamedu (verjetno si tega ni rekel, saj je njegova tovrstna razgledanost… no ja…) in bivši predsednik, ki meni, da je to še vedno, bo ustanovil kar svoje družbeno omrežje. Imenovalo se bo »Truth SOCIAL«, njegova naloga pa bo »upor proti tiraniji tehnoloških velikanov«, katerih vsebina je »posejana s talibani, kar je nesprejemljivo«. Da bo v omrežju res »poskrbljeno za resnico«, se bo vanj mogoče vključit le na povabilo, na voljo pa bo le državljanom ZDA. Vsaj na začetku (in upajmo, da tudi na koncu).

Vse skupaj se sliši dokaj bizarno, in tudi je, a Trump se je stvari lotil dokaj resno. Dva dni nazaj je njegovo medijsko podjetje Trump Media & Technology Group (TMTG) izdalo objavo za javnost, v kateri je razkrilo združitev s podjetjem Digital World Acquisition Corp. (DWAC), ki naj bi v začetku prihodnjega leta zagnalo omenjeno socialno omrežje »po vzoru Facebooka in Twitterja«.

Pravijo, da je podjetje vedno izraz njegovega vodstva in tudi tu je očitno tako. Zadeva se še niti dobro napovedala ni in že je jasno, da bo delovala tako, kot večina Trumpovih (političnih in gospodarskih) projektov – na pol legalno. Aplikacija »Truth SOCIAL« že obstaja in nekateri so jo že testirali. Tudi tisti, ki Trumpa ne marajo najbolj. In ti so ugotovili, da aplikacija temelji na odprtokodnem orodju Mastodon, ki omogoča prilagajanje kode lastnim potrebam, pri čemer pa je potrebno upoštevati pravila uporabe oziroma odprtokodno licenco, ki jo orodje vsebuje. In, presenečenje, avtorji aplikacije se teh pravil seveda niso držali, kar je potrdil tudi Eugen Rochko, ustanovitelj Mastodona.

In kaj je jabolko spora? Licenca AGPLv3 vključuje tudi določilo, po katerem mora biti izvršna koda programa, izdelanega s pomočjo orodja, kot je Mastodon, še naprej javno dostopna. TRUTH bi torej moral vse spremembe in prilagoditve, ki jih je izvedel, dati v javen dostop. Kar seveda ni. In sledile bodo pravne sankcije… ▪

No Comments

Vražji lemur končno zunaj

Kaj je novega v Ubuntu 21.10 »Impish Indri«?

Canonical je le izdal stabilno različico Ubuntu 21.10, največ novosti pa so deležni razvijalci in poslovni uporabniki. Mark Shuttleworth, izvršni direktor podjetja, je izid komentiral z: »Ubuntu želimo pripeljati v vse kotičke podjetja in na vsa mesta, ki jih razvijalci želijo inovirati.« In kaj je novega?

Na pogled najbolj očiten je seveda GNOME 4.0, ki pomeni precejšen korak naprej v uporabniški prijaznosti, pod pokrovom pa se skriva jedro Linux Kernel 5.13, dodana sta PHP8 in GCC 11, vključno s podporo statične analize za povečano varnost. Tu je OCI (Open Container Initiative), ki je na voljo na Docker Hub in Amazon ECR Public Registry, pa nova Grafana za analitiko in interaktivno vizualizacijo, nadzorni sistem Prometheus, reverzni proxy in strežnik za porazdelitev obremenitve NGINX in še kaj…

Več…

No Comments