Prehodi na Linux še vedno aktualni


Nemška dežela Schleswig-Holstein bo do leta 2026 Microsoftov Office zamenjala z Libre Office, nato pa še Windows z Linuxom.

Tako je napovedal deželni »digitalni minister« Jan Philipp Albrecht in dejal, da bo sprememba zajela okoli 25.000 uporabnikov v javni upravi in tudi vse pedagoške delavce, šlo pa bo za prvo zvezno deželo, ki bo v celoti prešla na odprto kodo. V pogovoru za revijo c't je minister poudaril prednosti odprtokodnih rešitev, predvsem neodvisnost, varnost in zaščito podatkov ter prilagodljivost. Pri slednji je postregel s primerom videokonferenčnega sistema, ki ga uporablja tamkajšnja javna uprava. Ta temelji na platformi Jitsi, ki jo je v času pandemije bilo zelo preprosto nadgraditi. Medtem ko so druge zvezne države, ki so se odločile za komercialne rešitve, svoje sisteme šele prilagajale novim potrebam, so v Schleswig-Holstein videokonferenčne sisteme lahko že uporabljali.

Nekateri tovrstni prehodi, najbolj znan je Münchenski LiMux, so se v preteklosti izjalovili. Boi tokrat drugače? Albrecht meni, da bo, saj so podrobno analizirali, kaj je šlo narobe in ugotovili, da težave niso bile tehnične narave ampak čisto človeške – projekt je potekal prehitro in s premalo vključenosti uporabnikov. Zato so v Schleswig-Holsteinu roke za prehod precej raztegnili, predvsem obdobje vzporedne uporabe, pri prehodu pa bodo bolj upoštevali posebnosti posameznih oddelkov in prehod izvedli šele, ko bo vse nared.

Več…

Comments are closed.