Trump krši tudi odprtokodne licence


Bivši ameriški predsednik Donald Trump je bil zaradi neumnosti, ki jih je počel oziroma objavljal, odstranjen z vseh omembe vrednih družbenih omrežij. Ker svojega obnašanja pričakovano ni spremenil, tudi prepovedi, pričakovano, še vedno veljajo. Kar ga krepko jezi. Družbena omrežja, posebej Twitter, so bila njegov najljubši konjiček. In očitno si je rekel, da če ne gre Mohamed h gori, bo šla pa gora k Mohamedu (verjetno si tega ni rekel, saj je njegova tovrstna razgledanost… no ja…) in bivši predsednik, ki meni, da je to še vedno, bo ustanovil kar svoje družbeno omrežje. Imenovalo se bo »Truth SOCIAL«, njegova naloga pa bo »upor proti tiraniji tehnoloških velikanov«, katerih vsebina je »posejana s talibani, kar je nesprejemljivo«. Da bo v omrežju res »poskrbljeno za resnico«, se bo vanj mogoče vključit le na povabilo, na voljo pa bo le državljanom ZDA. Vsaj na začetku (in upajmo, da tudi na koncu).

Vse skupaj se sliši dokaj bizarno, in tudi je, a Trump se je stvari lotil dokaj resno. Dva dni nazaj je njegovo medijsko podjetje Trump Media & Technology Group (TMTG) izdalo objavo za javnost, v kateri je razkrilo združitev s podjetjem Digital World Acquisition Corp. (DWAC), ki naj bi v začetku prihodnjega leta zagnalo omenjeno socialno omrežje »po vzoru Facebooka in Twitterja«.

Pravijo, da je podjetje vedno izraz njegovega vodstva in tudi tu je očitno tako. Zadeva se še niti dobro napovedala ni in že je jasno, da bo delovala tako, kot večina Trumpovih (političnih in gospodarskih) projektov – na pol legalno. Aplikacija »Truth SOCIAL« že obstaja in nekateri so jo že testirali. Tudi tisti, ki Trumpa ne marajo najbolj. In ti so ugotovili, da aplikacija temelji na odprtokodnem orodju Mastodon, ki omogoča prilagajanje kode lastnim potrebam, pri čemer pa je potrebno upoštevati pravila uporabe oziroma odprtokodno licenco, ki jo orodje vsebuje. In, presenečenje, avtorji aplikacije se teh pravil seveda niso držali, kar je potrdil tudi Eugen Rochko, ustanovitelj Mastodona.

In kaj je jabolko spora? Licenca AGPLv3 vključuje tudi določilo, po katerem mora biti izvršna koda programa, izdelanega s pomočjo orodja, kot je Mastodon, še naprej javno dostopna. TRUTH bi torej moral vse spremembe in prilagoditve, ki jih je izvedel, dati v javen dostop. Kar seveda ni. In sledile bodo pravne sankcije… ▪

Comments are closed.